34,2248$% 0.05
36,9234€% 0.4
2.924,60%-0,01
4.928,00%-0,06
8.862,32%2,83
2554197฿%-0.46907
34,2002
36,8692
2.924,60
4.928,00
8.862,32
2554197
Bayraktar, “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda, üretmenin, Türkiye’de üretileni tüketmenin, ürettiğini tüm dünyaya tanıtmanın öneminin yerli malı haftasında daha fazla vurgulandığını ifade etti.
Ülkelerin gıda milliyetçiliği yaptığına dikkati çeken Bayraktar, “Gıda ve tarım ürünlerinin stratejik önemi tüm dünyada artarken gıdaya erişim gün geçtikçe zorlaşıyor. Birleşmiş Milletler, 2022’de dünya üzerinde yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini açıkladı. Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle 2050’de tahıl fiyatlarında yüzde 29’a varan oranda artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve bu durumda dünya üzerindeki milyonlarca kişinin daha açlık riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Yok edilemeyen açlık gerçeğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfıyla da karşı karşıya kalındığını belirten Bayraktar, dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17’sine tekabül eden 1 milyar ton gıdanın çöpe atıldığını bildirdi.
Bayraktar, Türkiye’nin küresel tarım üretimdeki konumuna dair ise şu bilgileri paylaştı:
“Dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk 4’teyiz. Ülkemiz dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci; elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10’dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında dünyada lider konumdayız.”
2023 itibarıyla bal, et ve süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün, tereyağı dahil katı ve sıvı yağlar kategorilerinde toplam 452 coğrafi işaretli tarım ürünü bulunduğunu bildiren Bayraktar, bu ürünlerden 15’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescili aldığını belirtti.
Bayraktar, bu yılın ilk 10 ayında 20,4 milyar dolarlık tarım ve gıda ithalatı gerçekleştirildiğinin altını çizerek, üretim açığı olan ürünlerde destek ve teşviklerin artırılarak yerli üretimin artırılmasının önemine işaret etti.
Okullarda çocuklara yerli ürünlerin tüketiminin öneminin öğretilmesi, tutumlu ve tasarruflu olma bilincinin aşılanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“İthal ürünlere olan ilginin yerli ürünlerimize duyulması için bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları yapılmalı ve yerli malların görünürlüğü artırılmalıdır. Ülke olarak milli bir bilinçle hareket etmeliyiz. Bu bilinçle vatandaşlarımız ne kadar çok yerli ürün kullanırsa, taleple birlikte üretimimiz artar ve ithal ürünlere olan ihtiyaç azalır.”
555 Milyon Avro Bütçeli IPARD-III Gelecek Yıl Ülke Genelinde Uygulanacak
Çocukken Yaylalarda Topluyordu: Şimdi Üreticisi Oldu, 800 Bin Lira Gelir Elde Ediyor
Hayvancılıkta Verimlilik Gelecek Yıl Desteklerle Artırılacak
Patates Üreticileri, Emeklerinin Karşılığı İçin Lisanslı Depo Kurulmasını İstiyor
67 Milyon 953 Bin Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Çiftçilerin Hesaplarına Aktarılıyor
Gelecek Yıl 456 Bin Hektarda Arazi Toplulaştırma Çalışması Başlatılacak
Yumaklı: Çiğ Süt Primi Yılın Son 3 Ayı İçin Yüzde Yüz Artırıldı
TZOB Başkanı Bayraktar: “Markette Fiyatı En Fazla Artan Ürün Yüzde 89,8 ile Salatalık Oldu”
Adanalı Kasaplardan Kebapçılara Fiyat Tepkisi
Bakan Yumaklı: Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının Görev Yapmaya Başlamasıyla Hayvan Hastalıkları Azaldı
Taklit-Tağşiş Yapılan ve Sağlığı Tehlikeye Düşürebilecek Gıdalar Listesi Güncellendi