DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

2056588฿%1.19233

a

TARPOL Vakfı İle Tarım Bakanlığı’nı Dizayn Mı Edecekler ?

Türkiye’nin tarımsal stratejilerine destek olmak amacıyla Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) kuruldu. Vakfın başına Tarım Eski Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in geçmesi dikkat çekti.

Tarım sektöründe çözüm odaklı politikalar oluşturmayı hedeflediği iddia edilen TARPOL, önceki yılın Nisan ayında Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla Ankara’da kuruldu. TARPOL, Eski Bakan Mehmet Mehdi Eker’in bakanlığı döneminde görev yapmış kişiler tarafından kurulmuştu. Bir buçuk yıl sonra vakfın başına geçen Mehdi Eker, TARPOL’ün tanıtımını gerçekleştirdi.

ad768x90

Bakanlıkta hali hazırda üst düzey görevlerde bulunan isimlerin vakıf yönetiminde yer alması, Eker’in Tarım Bakanlığı üzerindeki etkisini halen devam ettirdiğini gösteriyor. Vakfın yönetiminde Eker’in ekibinin dışında bir isim bulunmaması da dikkat çekiyor.

TARPOL Neyi Amaçlıyor ?

TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, genel merkezde basın toplantısı düzenleyerek, çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Tarım, gıda, beslenme, ormancılık, su ürünleri ve bunlarla ilgili girdi ve girdi tedariki için Türkiye’nin birikimini harekete geçirmek istediklerini kaydeden Eker, “Türkiye’nin tarımla ilgili birikimini görünür hale getirmek istiyoruz. Türkiye’de gerek hükümetimize, gerekse bölgesel olarak ilgili coğrafyamızda toplumların hizmetine bir katkı sunabilir miyiz diye düşünüyoruz. Güvenilir gıda üretmek, tedarik etmek ve toplumun bu gıdaya ulaşması üzerinde çalışacağız. Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri de konularımızdan bir tanesi. Gıda fiyatları erken uyarı sistemi konusunda da üretimi çok öncesinden tahmin edilerek tedbir alınması üzerinde çalışacağız. Suyun çok dikkatli kullanılması bizim önemli çalışma başlıklarımızdan birisi olacak. Yeşil mutabakat bizi ilgilendiriyor. Tohum, damızlık, organik ve iyi tarım uygulamaları çalışacağımız konulardan birisi. Bitki sağlığı, hayvan sağlığı, insan sağlığı; bu üçünü bir arada mütalaa eden sistemlerin geliştirilmesi lazım. Yani bütün canlıların varlığını, sağlığını bir arada düşünmediğimiz, değerlendirmediğimiz sürece sadece içinden birini çekip onun üzerine yoğunlaştığımız sürece iki diğer alan ihmal edilir. Su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı çok önemli. Yapay zeka kullanımı tarımda giderek etkili oluyor, bu alanda büyük çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

ad768x90

TARPOL Tarım Bakanlığı’na Alternatif Mi?

Mehdi Eker’in tanıtımını yaptığı vakfın çalışma yöntemi Tarım ve Orman Bakanlığı’na alternatif olarak kurulan bir sisteme benzetildi.

Eker basın açıklamasında; “Tarım, hayvancılık, gıda ve beslenme alanlarında insanlığın bugün karşı karşıya olduğu sorunlar ve dengesiz beslenme konusunda da çözüm odaklı politikalar oluşturacak. Verimlilik, etkinlik, tarafsızlık, çevreye duyarlılık değerleri ile gıda güvenilirliği, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, iklim değişikliği gibi birçok alanda çalışmalar yürüteceğiz.” diye konuştu.

Eker’in “çözüm odaklı politikaları”, bu vakıfla tarıma yön verilmeye çalışıldığı, politika üretmekten ziyade akıl vermek amacı güdüldüğü şeklinde yorumlandı.

Tarımı Ayağa Şimdi mi Kaldıracaklar ?

10 yıl Tarım Bakanlığı’nı bizzat yönetmiş ve son 20 yıldır ise tarım politikalarına dolaylı yoldan etki ettiği bilinen Mehdi Eker ve ekibine “Tarımı ayağa şimdi mi kaldıracaklar. Madem bu kadar iyi biliyorlardı, neden bakanlığı bizzat yönettikleri dönemde kaldıramadılar?” şeklinde tepkiler olduğu belirtilirken, kurulan vakıf yoluyla eski Bakan Mehdi Eker’in Tarım ve Orman Bakanlığı’nı dizayn etmeye çalışacağı iddia ediliyor.

TARPOL Yönetim Kurulu Mehdi Ekerle Yıllarca Birlikte Çalışan Bürokratlardan Oluşuyor

TARPOL’ün yönetim kurulunun, Eker’in Tarım Bakanlığı görevini yürütürken onunla aynı dönemde birlikte yıllarca görev yapan bürokratlardan oluşması garip karşılandı. Bakanlık kulislerinde “Madem tarıma, hayvancılığa ve gıdaya çok hakimdiler, görevlerde iken neden düşündüklerini ve planlarını hayata geçirmediler” eleştirilerine maruz kalan Eker ve ekibinin samimiyetleri tarım camiası tarafından sorgulanıyor.

Vakfın yönetim kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, Gürsel Küsek, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Gıda Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak’ın yanı sıra Et ve Süt Kurulu Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın da yer alması tepkilere neden oldu. Kayhan’ın halihazırda üst düzey bürokrat olarak görev yapmasına rağmen böyle bir oluşumun içinde yer alması da tepkilere neden oldu.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tüm Yorumlar (3)
  • Yine mi
    6 ay önce
    3 1

    hey gidi hey. Nihat bey de kursun bi tane. Her yerden saldırın. Topunuz gelin. Bir adım yol alamayalım. Köhnemiş yıpranmış bulanıklaşmış fosiller artık bu bakanlıktan ellerini çeksin lütfen. İnşallah ibrahim bakan bunlara prim vermeyecektir.

  • Personel
    6 ay önce
    6 3

    Mehdi bey tarım bakanlığına gelmiş mesleki yönden en donsnımlı ve bilgili bakanlığı tanıyan ayrıca kültürlü bir bakanımızdır.kimse bu gerçeği değiştiremez .çok güzel bir atak yapmış bence.diğer bakanlardanda bazıları kendi bakanlıklarıyla ilgili böyle vakıflar kurdu.Mehdi beyinkimi konu oldu .kolay gelsin diyoruz Sayın bakanımıza başarılar..

  • Anonim
    5 ay önce
    0 0

    adını gıda tarım hayvancılık koysalarmış ya

Sıradaki haber:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Atama Hareketliliği

HIZLI YORUM YAP