28,9208$% 0.08
31,4850€% -0.1
1.924,02%1,84
3.181,00%2,15
8.026,27%0,98
1142828฿%1.97382
Tarım sektöründe çözüm odaklı politikalar oluşturmayı hedeflediği iddia edilen TARPOL, önceki yılın Nisan ayında Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla Ankara’da kuruldu. TARPOL, Eski Bakan Mehmet Mehdi Eker’in bakanlığı döneminde görev yapmış kişiler tarafından kurulmuştu. Bir buçuk yıl sonra vakfın başına geçen Mehdi Eker, TARPOL’ün tanıtımını gerçekleştirdi.
Bakanlıkta hali hazırda üst düzey görevlerde bulunan isimlerin vakıf yönetiminde yer alması, Eker’in Tarım Bakanlığı üzerindeki etkisini halen devam ettirdiğini gösteriyor. Vakfın yönetiminde Eker’in ekibinin dışında bir isim bulunmaması da dikkat çekiyor.
TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, genel merkezde basın toplantısı düzenleyerek, çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Tarım, gıda, beslenme, ormancılık, su ürünleri ve bunlarla ilgili girdi ve girdi tedariki için Türkiye’nin birikimini harekete geçirmek istediklerini kaydeden Eker, “Türkiye’nin tarımla ilgili birikimini görünür hale getirmek istiyoruz. Türkiye’de gerek hükümetimize, gerekse bölgesel olarak ilgili coğrafyamızda toplumların hizmetine bir katkı sunabilir miyiz diye düşünüyoruz. Güvenilir gıda üretmek, tedarik etmek ve toplumun bu gıdaya ulaşması üzerinde çalışacağız. Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri de konularımızdan bir tanesi. Gıda fiyatları erken uyarı sistemi konusunda da üretimi çok öncesinden tahmin edilerek tedbir alınması üzerinde çalışacağız. Suyun çok dikkatli kullanılması bizim önemli çalışma başlıklarımızdan birisi olacak. Yeşil mutabakat bizi ilgilendiriyor. Tohum, damızlık, organik ve iyi tarım uygulamaları çalışacağımız konulardan birisi. Bitki sağlığı, hayvan sağlığı, insan sağlığı; bu üçünü bir arada mütalaa eden sistemlerin geliştirilmesi lazım. Yani bütün canlıların varlığını, sağlığını bir arada düşünmediğimiz, değerlendirmediğimiz sürece sadece içinden birini çekip onun üzerine yoğunlaştığımız sürece iki diğer alan ihmal edilir. Su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı çok önemli. Yapay zeka kullanımı tarımda giderek etkili oluyor, bu alanda büyük çalışma yapılması gerekiyor” dedi.
Mehdi Eker’in tanıtımını yaptığı vakfın çalışma yöntemi Tarım ve Orman Bakanlığı’na alternatif olarak kurulan bir sisteme benzetildi.
Eker basın açıklamasında; “Tarım, hayvancılık, gıda ve beslenme alanlarında insanlığın bugün karşı karşıya olduğu sorunlar ve dengesiz beslenme konusunda da çözüm odaklı politikalar oluşturacak. Verimlilik, etkinlik, tarafsızlık, çevreye duyarlılık değerleri ile gıda güvenilirliği, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, iklim değişikliği gibi birçok alanda çalışmalar yürüteceğiz.” diye konuştu.
Eker’in “çözüm odaklı politikaları”, bu vakıfla tarıma yön verilmeye çalışıldığı, politika üretmekten ziyade akıl vermek amacı güdüldüğü şeklinde yorumlandı.
10 yıl Tarım Bakanlığı’nı bizzat yönetmiş ve son 20 yıldır ise tarım politikalarına dolaylı yoldan etki ettiği bilinen Mehdi Eker ve ekibine “Tarımı ayağa şimdi mi kaldıracaklar. Madem bu kadar iyi biliyorlardı, neden bakanlığı bizzat yönettikleri dönemde kaldıramadılar?” şeklinde tepkiler olduğu belirtilirken, kurulan vakıf yoluyla eski Bakan Mehdi Eker’in Tarım ve Orman Bakanlığı’nı dizayn etmeye çalışacağı iddia ediliyor.
TARPOL’ün yönetim kurulunun, Eker’in Tarım Bakanlığı görevini yürütürken onunla aynı dönemde birlikte yıllarca görev yapan bürokratlardan oluşması garip karşılandı. Bakanlık kulislerinde “Madem tarıma, hayvancılığa ve gıdaya çok hakimdiler, görevlerde iken neden düşündüklerini ve planlarını hayata geçirmediler” eleştirilerine maruz kalan Eker ve ekibinin samimiyetleri tarım camiası tarafından sorgulanıyor.
Vakfın yönetim kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, Gürsel Küsek, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Gıda Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak’ın yanı sıra Et ve Süt Kurulu Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın da yer alması tepkilere neden oldu. Kayhan’ın halihazırda üst düzey bürokrat olarak görev yapmasına rağmen böyle bir oluşumun içinde yer alması da tepkilere neden oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Atama Hareketliliği
Su Ürünleri Yetiştiricilerine Verilecek Destekler Belirlendi
“Çiftlik Muhasebe Veri Ağı”na Kaydolan İşletmelere Bu Yıl İçin 1000 Lira Destek Verilecek
Çiftçilere 1 Milyar 81 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Balık Fiyatlarına Fırtına Zammı!
Adıyaman’da Depremde Zarar Gören Yetiştiricilere Büyükbaş Hayvan Desteği
TARSİM’in Kapsamı Genişletiliyor
DOKAP Kapsamında Gelecek Yıl Organik Tarım Yapan 2 Bin 500 Üretici Desteklenecek
Üreticiler Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki Değişiklikten Memnun
Ulusal Su Kurulu, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Başkanlığında Kuruldu
Çay Üreticilerine 303 Milyon 717 Bin Liralık Destek Ödemesi 30 Kasım’da Yapılacak
hey gidi hey. Nihat bey de kursun bi tane. Her yerden saldırın. Topunuz gelin. Bir adım yol alamayalım. Köhnemiş yıpranmış bulanıklaşmış fosiller artık bu bakanlıktan ellerini çeksin lütfen. İnşallah ibrahim bakan bunlara prim vermeyecektir.
Mehdi bey tarım bakanlığına gelmiş mesleki yönden en donsnımlı ve bilgili bakanlığı tanıyan ayrıca kültürlü bir bakanımızdır.kimse bu gerçeği değiştiremez .çok güzel bir atak yapmış bence.diğer bakanlardanda bazıları kendi bakanlıklarıyla ilgili böyle vakıflar kurdu.Mehdi beyinkimi konu oldu .kolay gelsin diyoruz Sayın bakanımıza başarılar..