34,0814$% 0.1
37,6742€% 0.11
2.744,26%0,04
4.520,00%-0,13
9.699,56%-0,73
1938778฿%3.85827
Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılacak 2 bin 153 sözleşmeli personel alımına, kamuda çalışanların tercihte bulunamayacağını ve kendi mesleğini icra edemeyenlerin unvan değişikliği hakkını bu atamalarda kullanmayacaklarını daha önce belirtmişti. 9 mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar’ın geçici 19’ncu maddesinde “Tarım ve Orman Bakanlığınca 2020 yılı içerisinde bu esaslar kapsamında; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme sonuçlarına göre istihdam edilecek, sözleşmeli personel alımlarında, hali hazırda kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olanların ataması yapılmaz.” ifadesi yer aldı. Böylece kamuya butonun kapandığı resmen ilân edilmiş oldu.
İşsiz kalmamak için İŞKUR üzerinden başvurup mevsimlik işçi olarak çalışan ancak süresi bitince yine işsiz kalacak olan, yedek subay olarak askerlik yapmakta ve askerlik süresi bittiğinde işsiz kalacak olan, KPSS’den aldığı puanla bölümünde birinci olduğu halde personel alımı yapılacağı yönünde net bir açıklama yapılmaması sebebiyle, sözleşmeli olarak farklı bir kurumda (düz memur olarak) çalışmaya başlamış olan adaylar, kendi mesleklerini yapabilmek için tercih veremeyecek olmalarını mağduriyet olarak değerlendirdi.
Kamuda çalıştıkları için tercih veremeyecek olan adaylar şunları dile getirdi: ” KPSS puanı ile Tarım Bakanlığı atamalarını beklemiş ancak belirsizlik neticesinde farklı kurumları tercih etmek zorunda kalmış adaylar, Tarım Bakanlığı’nın olası personel alımlarında kendi mesleklerine geçiş haklarının bulunup bulunmadığını, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden sormuş, aldıkları cevaplara (Unvan değişikliği yaparak geçiş yapabilirsiniz) güvenerek farklı kadrolara atanmış ve mağdur olmuşlardır. Söz konusu kararla getirilen geçici 19. Madde sadece 2020 yılı içerisindeki alımları kapsamakta, 2020 yılından sonra kendiliğinden yürürlükten kalkacaktır. 2020 yılında bu karar sebebiyle apaçık mağduriyete uğratılacak olan adayların haklarını korumak adına en ufak bir açıklama yapılmamıştır.”
İşsizliğe çözüm yolu olarak belirtilen söz konusu kararın sadece tarım bakanlığına uygulanmasına dikkat çeken adaylar şöyle devam etti:
” Tarım Bakanlığı’nın bu kararı tek bir alıma uygulaması bu amacın gerçekçiliğini sorgulanabilir kılmaktadır. Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda, unvan değişikliği hakkını veren madde halen yer almakta ve diğer bakanlıklara yapılacak atamalarda adaylar bu haktan yararlanabilecektir.
Bu durum söz konusu düzenlemeyi Anayasanın eşitlik ilkesine doğrudan aykırı hale getirmektedir. Bu düzenleme ile adayların tercihte bulunacakları kılavuza hem unvan değişikliği maddeleri eklenmiş hem de kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bulunanların atamalarının yapılmayacağı belirtilmiştir. Birbiri ile çelişkili maddeler adaylarda kafa karışıklığı yaratmış daha sonra ÖSYM herhangi bir duyuru yapmadan kılavuzu güncellemiş ve unvan değişikliği ile ilgili maddeler kılavuzdan kaldırılmıştır.
Adayların tercih yapacakları elektronik ortamda ‘’Hali hazırda kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmıyorum’’ butonu getirilerek butonu işaretlemeyen adayın tercihte bulunması olanaksız hale getirilmiştir. Halbuki bahsi geçen engellemeyi getiren geçici madde 19, tercih yapılmasına ilişkin bir engelleme değil atama yapılmasına ilişkin bir engelleme içermektedir. Dolayısıyla KPSS sınavına girmiş ve tercih hakkı olan bir adayın ÖSYM tarafından butonu işaretlemeden tercih yapmasının engellenmesi, hiç bir hak ve hukuka dayanmamaktadır. ÖSYM sisteminde yapılan hukuksuz uygulama, sınava girmiş bir adaya tercih hakkı vermemeye dayalı bir yaptırım beyanı içermektedir.”
Kamuda çalışan ve tercih hakkını kullanmak istediğini belirten R.Y,
2006-KPSS (Lise-OrtaÖğretim) yerleştirme sonuçlarına göre bir kamu kurumuna hizmetli kadrosuna atandım.Halen aynı kurumda Memur (Bilgisayar işletmeni) kadrosunda görev yapmaktayım. 2014 yılında Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Veteriner Hekim unvanı ile mezun oldum.Mezuniyet durumuma uygun bir kadroya atanmak için 2018 kamu personeli seçme sınavına başvuru yaptım.Yapmış olduğum başvuruda ‘’Bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaktayım’’ şeklinde beyanatta bulundum. Tarım ve Orman Bakanlığının 15-28 mayıs 2020 tarihleri arasında ÖSYM Üzerinden yapacağı 2020/7 sözleşmeli personel atamalarında tercihte bulunmak istiyorum.
CİMER üzerinden yaptığım 2 farklı bilgi edinme talebime, ÖSYM tarafından 10 Eylül 2018’de “Tercih bildiriminde bulunmanızda bir sıkıntı yoktur. Bilginize sunar, başarılar dileriz” ve 10 Mart 2020’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Bakanlığımızın yapacağı sözleşmeli personel alımları için unvan değişikliği şeklinde tercihte bulunabilirsiniz. Alımla ile ilgili ilanımızı takip etmeniz gerekmektedir” şeklinde cevap geldi.
Her iki kamu kurumundan almış olduğum bu resmi beyanatlara binaen tercih süreci başlamadan önce kamudan istifa etmedim. Belirtmekte olduğum söz konusu atamalarda ÖSYM tercih sayfası üzerinden tercihte bulunup tercih işlemimi tamamlamam için ‘’Hali hazırda bir kamu kurumunda çalışmıyorum’’ şeklinde beyanat talep edilerek tercih hakkımız kısıtlanmıştır. Bu durum bizim yıllardır eğitimimiz için verdiğimiz emek ve çabayı yok etmektedir. Söz konusu kararın 2020 yılı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığına yapılacak olan Veteriner Hekim, Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi,Teknisyen/Tekniker atamalarında uygulanacak olması bizi mağdur etmiştir” dedi.
KPSS’den 92 puan alarak Türkiye derecesi yapmış olan S.D, “Pandemi döneminde Pandemi Merkezinde göreve başladım. Sadece bir ay sonra sırf kamuda çalıştığım için kendi mesleğim olan Gıda Mühendisliği kadrosuna Ünvan Değişikliği yoluyla yerleşmiş olsam dahi atamamın yapılmayacağını öğrendim. Söz konusu kararla onlarca insanın bir ömür maddi/manevi mağduriyet yaşayacağı gerçeği gözardı edilmemelidir. 9 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan 2506 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’a eklenen geçici 19. maddenin iptal edilerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ÖSYM üzerinden yapılacak olan söz konusu atamalarda, 2018 KPSS Lisans puanımız ile elde ettiğimiz tercih hakkımızın korunmasını ve atamalarımızın yapılmasının önündeki engelin kaldırılmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.
Kendilerine yapılan bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu düşünen adaylar, ilgili kararın ve ÖSYM kılavuzunun iptali için yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davaları açıldığını ve konunun bazı vekillerce soru önergesi olarak meclise taşındığını da belirtti. Mağdur edildiklerine vurgu yapan adaylar, “İlgili kararın Cumhurbaşkanlığınca iptal edilmesi ya da düzenlenerek sadece kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan mühendis ve veteriner hekim kadrolarına uygulanması bununla birlikte ÖSYM tarafından tercih verilmesine ilişkin beyan isteyen hukuksuz butonun kaldırılarak adaylara beyanda bulunmadan tercih yapma hakkı verilmesi süreç sonrasında bir ömür sürecek mağduriyetleri giderecek yerinde bir karar olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında unvan değişikliği, feragat, istifa, emeklilik gibi nedenlerle boş kalan kadroların ivedilikle atamalara açılması da işsizliğin çözümünde izlenecek en doğru yollardan biri olacaktır” ifadelerini kullandı.
Pakdemirli: “Haziran Ayında 131 Milyon Lira Besi Desteği Ödeyeceğiz”
Günlük 5 Ton Süt Üretimi Yapıyor
Üreticiler, küçükbaş Hayvan Desteği ile İşletme Sahibi Oluyor
Çiftçilere 406,6 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Yapıldı
OVP ile Organize Tarım Bölgelerinin Sayısı Artırılacak
Giresun’da Fındık Fiyatı Yeni Haftaya 130 Liradan Başladı
TZOB Başkanı’ndan Şimşek’e: Enflasyonu Böyle Önleyemezsiniz
Çiftçilere Yaklaşık 2 Milyar Lira Tarımsal Destekleme Ödemesi Yapıldı
Tarım Arazilerinin Kiraya Verilmesi Yargıya Taşındı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Planlı Tarım Politikamız Çerçevesinde Çiftçilerimizin Yanında Olmaya Devam Edeceğiz
Köylerdeki Sondajlı Suyun Maliyeti Güneş Enerjisiyle Büyük Oranda Düştü
Allah rızası için sesimizi duyun biz kötü birşey yapmadık nasıl olurda gardiyanım diye diplomam ve Kpss puanım yok sayılır tarihte ilk defa yalnızca bir bakanlığın bir alımına özel olan bu uygulama kul hakkıdır yapmayın elinizi vicdanınıza koyun biz bunu haketmedik başkasının hakkını istemiyorum sadece eşitlik istiyorum benimde diplomam ve Kpss puanım var aynı şartlarda sınava hazırlanıp aynı diplomaya sahibiz kimseye özel muamele değil herkese eşit davranılsın yalvarıyorum duyun bizi bu kul hakkıdır!
Herkes istifa ederken, evinde yattığı yerden atama beklerken bu zorlu pandemi dönemnde biz kendi ve sevdiklerimizn canını hiçe sayıp vatanımza ve milletimize hizmet etmektn hiç bir zaman ödün vermedik.Bedeli bu olmamalıydı..@bekirpakdemirli #ÖSYM TarımdaButonuKaldır
Çok şükür sonunda magduriyetimizi gündeme getiren bir haber sitesi çıktı, teşekkür ediyorum. 2016 yılında bir kamu kurumuna düz memur olarak atandım daha sonra yıllardır emek verdiğim işimi yapmak için yeniden sınava hazırlanıp yeterli puanı aldım ama son dakikada bir düzenleme yapılıp.magdur edildik. Yani şunu anladım.muhendis olsun veteriner olsun kamuda kendi alanında çalışıyorsa tercih vermesini engelle ama düz memur vb kişilere neden kapatılıyor buton. Daha önce haberim olsun 1 sene eve kapanıp gecemi gündüzüme katip sinaava hazırlanmazdim 2018 puanımı hiç kullanmadim bu alımı bekliyordum ondada mağdur edildik
Lütfen duyun sesimizi bu büyük bir mağduriyet oluşturuyor bu kul hakkıdır biz kendimize özel bir hak istemiyoruz tarihte eşi benzeri olmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız sadece bir bakanlığın sadece bir alımına özel geçici madde ile bakanlık işçisin sen işçi kal diyor bukadar emek ziyan oluyor nasıl olurda aynı diploma ve yüksek Kpss puanla gardiyanlık yapar mesleğime tercihte bulunamam bu kul hakkıdır lütfen sesimizi duyurun bize yazık değil mi yıllarca emek verdik bunumu hakettik nasıl olurda cezalandırılırız
Çok şükür sonunda magduriyetimizi gündeme getiren bir haber sitesi çıktı, teşekkür ediyorum. 2016 yılında bir kamu kurumuna düz memur olarak atandım daha sonra yıllardır emek verdiğim işimi yapmak için yeniden sınava hazırlanıp yeterli puanı aldım ama son dakikada bir düzenleme yapılıp.magdur edildik. Yani şunu anladım.muhendis olsun veteriner olsun kamuda kendi alanında çalışıyorsa tercih vermesini engelle ama düz memur vb kişilere neden kapatılıyor buton. Daha önce haberim olsun 1 sene eve kapanıp gecemi gündüzüme katip sinaava hazırlanmazdim 2018 puanımı hiç kullanmadim bu alımı bekliyordum ondada mağdur edildik
Yıllarca emek verdik, işsiz kaldik ama kimsenin hakkına göz dikmedik. KPSS ye büyük emeklerle hazırlanıp yüksek puan aldık. Hakkımız olanı istiyoruz, ayrıcalık değil. Acil bu yanlıştan dönülmeli.
Sadece 2020/7 alımı için sadece tarım ve orman bakanlığı tarim kısmı alımı için bunun habersizce, sebepsizce yapılması. Aynı bakanlığa dahil orman kısmında bile böyle bir uygulamanın olmaması ne kadar adaletli? Bu yapılan emeklerimize büyük bir hakaret estilige da tamamen aykırıdır!
Ünvan değişikliği hakkı engellenemez!
Mağduriyet Örneği-1: Kişi ortaöğretim mezunu olarak bir kamu kurumunda çalışmaktayken her açıdan daha iyi hayat şartlarına sahip olabilmek için üniversitelerin Veterinerlik, Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği vs. bölümlerinden birini okuyup başarı ile tamamladıktan sonra, kanunların verdiği hakkı kullanmak adına bitirdiği bölüm ile ilgili mesleğini kamuda icra etmek hedefiyle Kamu Personeli Seçme Sınavına girmiş ve yüksek bir puan alarak, SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLARININ kendisine tanıdığı bir hak olan unvan değişikliği ile atanmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın personel alımı yapmasını beklemiştir. Normal şartlar altında ilan edilen personel alımına tercih verebilmekte ve puanı yerleştirilmesine yeterli olması durumunda unvan değişikliği hakkı ile atanabilmektedir. Fakat personel alım tercihlerin yapılmasına 5 gün kala eklenen bu geçici madde, kişinin kanunların verdiği bu hakkını kullanmasının önüne geçmekte ve kişide ömür boyu sürecek maddi/manevi mağduriyete sebebiyet vermektedir. Oysaki benzer durumda olup 22.04.2020 tarihinde gerçekleştirilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personel alımına başvuru yapan bir başka kişi puanın yeterli olması durumunda unvan değişikliği hakkını kullanarak daha iyi şartlara sahip olacağı ve kendi mesleğini icra edebileceği aynı zamanda kamuya liyakat esasına göre daha faydalı olacağı bir kadroya atanabilmiştir. Bu uygulama, benzer durumda olan kişilerin farklı uygulamaya tabi tutulmalarından kaynaklı bir eşitsizlik yaratmıştır. Bu durum alenen anayasanın eşitlik, liyakat ve kamu görevine girme ilkelerine aykırılık arz etmektedir.
Atama haberinin daha bir ay öncesinde bile sn bakan kısa vadede alım gözükmüyor şeklinde beyanat vermiştir buda aylar sonra kpss puanı yanacak olan adayları alternatif alımlara yönelmiştir. İnsanlar olurda tarım bakanlığı alım yaparsa geçiş hakkım var diyerek ve bakanın sözlerinden yola çıkarak işsiz kalmamak adına başka kurumlarda çok daha kötü şartlarda çalışmaya yönelmiş ama bu insanların bir gecede geçiş hakkı elinden alınmıştır kazanılmış hak kayba uğramıştır. Emin olun tarım bakanlığının alım yapacağının garantisi olsa kimse başka yerlerle ugrasmazdi burada bu yapılan haksızlığa sevinip alkış tutanlar imkanları olsa işsiz gezmemek adına kendileri de başka işlere girerdi kimse kimseyi kandırmasın.
cimerden gelen cevaplara ve kanunun verdiği unvan değişikliği hakkına güvenerek tercih yaptık. tek seferlik, sadece bize özel olarak unvan hakkımızı elimizden alıp tamamen liyakatsız bir alım yapılıyor. tüm bakanlıklarda hatta tarım bakanlığının açıktan mühendis alımında unvan değişikliğine izin veriliyor. sadece bizim mesleğimizi yapma hakkımız engelleniyor. atamaların puana göre yapılıp liyakat esasına dayanması gerekirken benim 93 puanla tercih yapmam engellenmeye çalışılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, bir Meb veya bir Ptt gibi kurum değildir. Öyle şu kuruma gireyim sonra ziraat okuyayım veterinerlik okuyayım geçin bunları. Ziraat müh. Ve veterinerlik ciddi deneyim ve tecrübe gerektiren işlerdir. Bundan 20-30 yıl önce fakülteler 5 yıldı Tıp ile yarışıyordu. Bir an önce adaletli mülakat gelmeli arpa ile buğdayı ayırt edemeyen öyle oturduğu koltuktan 4 sene ziraat okuyan bu kuruma girmemeli. Kpss alım yerine tarlada mülakat yapılmalıdır….
Tarım ve Orman Bakanlığı, bir Meb veya bir Ptt gibi kurum değildir. Öyle şu kuruma gireyim sonra ziraat okuyayım veterinerlik okuyayım geçin bunları. Ziraat müh. Ve veterinerlik ciddi deneyim ve tecrübe gerektiren işlerdir. Bundan 20-30 yıl önce fakülteler 5 yıldı Tıp ile yarışıyordu. Bir an önce adaletli mülakat gelmeli arpa ile buğdayı ayırt edemeyen öyle oturduğu koltuktan 4 sene ziraat okuyan bu kuruma girmemeli. Kpss alım yerine tarlada mülakat yapılmalıdır….
Bu hukuksuz kararın en kısa sürede dönmesini ve bizlere tercih hakkı tanınmasını istiyoruz.Ünvan değişikliği kanunlarla saklı olan hakkımızdır ve hiç kimse elimizden almaya çalışmasın.
Acilen bu yanlıştan dönülmeli? 1 seferliğine mahsus olması mağduriyeti gösteriyor zaten