DOLAR

32,3781$% -0.19

EURO

34,7203% -0.08

GRAM ALTIN

2.427,02%-0,46

ÇEYREK ALTIN

3.955,00%-2,52

BİST100

10.011,60%0,97

BİTCOİN

2004244฿%-3.23527

a

Malatya’da Tarım Arazilerinin Yüzde 11’i Yok Oldu

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, son 10 yılda tarım alanlarının yüzde 10,5 azaldığını, Malatya’da ise son 10 yılda tarım arazilerinin yüzde 11,9’unun yok olduğunu açıkladı. Üretimden başka bir çarenin olmadığını vurgulayan Başar,” Üretim en kesin çözüm ve çaredir. Üretim maliyetlerindeki artışın önüne geçilmesi ile ülkemizdeki ve şehrimizdeki potansiyeli kullanmış oluruz” dedi.

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, toprağın tuzluluk, çoraklaşma, yanlış kullanım gibi nedenlerle kalitesinin bozulduğunu ve diğer taraftan da erozyon, amaç dışı kullanım ile de topraklarım kaybedildiğini söyledi. Malatya’da son 10 yıl içerisinde tarım arazilerinin yüzde 11,9’unun yok olduğunu kaydeden Başar, ”Tarım arazilerimizin küçük, parçalı, dağınık, çok hisseli olması ve sulama imkânlarının halen yetersizliği ile verimli kullanımı sağlanamamaktadır. Yüzölçümü 12 bin 313 kilometre kare olan Malatya’nın verimli tarım yapıla bilinecek alanı 200 bin hektardır. Son 10 yılda tarım alanları yüzde 10,5 azaldı ve Malatya’da ise son 10 yılda tarım arazilerinin yüzde 11,9’unun yok oldu.” diye konuştu.

ad768x90

Üreten çiftçilerin maliyetler karşısında üretimde isteksiz olduğunu ve kırsaldan kente başlayan göçün faturasının ilerleyen dönemlerde daha acı bir şekilde ödenebileceğini aktaran Başar, ”Toprağa ve toprakta üretim yapan çiftçiye yeteri kadar değer verilmemektedir. Ülkemizde tarım arazileri yıldan yıla azalıyor, kırsalda genç nüfus azalıyor, maliyetler nedeniyle çiftçi üretmekte isteksiz davranıyor. Büyük nüfus kütlelerinin kırları terk ederek kentlere göç etmesi sorunu Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da söz konusudur. Bu bağlamda Malatya’da gerek yerel yönetimin gerekse de konu ile ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda gerekli önlemi alması gerekmektedir. Aksi takdirde Malatya tarımsal kalkınma bakımından sağladığı avantajları kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilmektedir.” sözlerini kullandı.

Üretimin öneminin altını çizen Başar, “Toprak Bayramı ülkemizde coşkusu ile kutlanamıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar beyefendinin her zaman dile getirdiği ve bizlerin de Malatya yerelinde vurguladığımız konu üretimdir. Yüksek enflasyon, gıda krizi, ekonomik buhran. Bunun adını ne koyuarsanız koyun tek ve kesin çözüm üretimdir. Girdi maliyetleri düşürülerek ve üretici desteklenerek bu zor günlerden hep birlikte kurtulacağımızı tekrar duyuruyoruz. Üreten ve güçlü Türkiye’nin Toprak Bayramı kutlu olsun. “ ifadelerine yer verdi.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Şanlıurfa’nın Geleceğin Turizm ve Tarım Üssü Olması Hedefleniyor

HIZLI YORUM YAP