DOLAR

32,3752$% 0.16

EURO

35,0362% -0.18

GRAM ALTIN

2.324,76%0,24

ÇEYREK ALTIN

4.004,00%-0,26

BİST100

9.097,25%0,19

BİTCOİN

2262862฿%-0.61143

a

İstanbul’un çatıları tarıma açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, yeşil çatı ve çatıda tarım uygulamaları için mevzuat değişikliklerine hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Ramazan Gülten, çatı düzenlemeleri ile kentsel tarımın yaygınlığını ve verimini artırmak istediklerini söyledi. Yapılacak yasal düzenlemelerle çatılar, kentsel tarımın yanı sıra güneş enerjisinden faydalanmaya da katkı sağlayacak.

ad768x90

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, evlerde genellikle atıl durumda bulunan ve kentsel dönüşüm konusunda ihtilaflara neden olan çatılar konusunda, bilim insanlarının da katılımıyla “İstanbul İmar Yönetmeliği Çatı Uygulamaları Mevzuat Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda, evlerin bir parçası olarak görülen çatıların, kullanışlı hale nasıl gelebilecekleri konusu tartışıldı.

Kullanışlı çatılar arayışı!

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mehmet Çakılcıoğlu, hiçbir zaman ‘Biz yaptık, oldu’ anlayışı içinde hareket etmediklerini, konuları taraflarıyla yapılan toplantılarla karar verdiklerini söyledi. Çakılcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün burada bulunma nedenimiz, çatıları mevcut durumdan daha kullanışlı, daha estetik, daha çevreci hale getirmek. Çatılar, sokak boyutundan çok algılanmasa da yapıların beşinci cephesidir. Bu nedenle, çatı düzeni, yapılar ve çatıların birbiriyle uyumu, malzemesiyle doluluk oranlarıyla kent estetiğinin oluşmasında önemli bir etkendir. Bugün konuşacağımız konuları iki başlıkta toplayabiliriz: ‘Yeşil Çatı’ ve Çatıların Kentsel Dönüşüme Uyumu’.

ad768x90

Yeşil çatı

Artan kentleşmeyle birlikte, kentsel sürdürülebilirlik kavramına rağmen, doğal çevrenin arka planda kaldığı ve kaynakların sorumsuzca kullanılmasına devam ediliyor. Kentlerde, artan su kullanımı ve betonlaşma sonucu, yağmur suyunu çekecek toprak yokluğu sorunu ortaya çıkmaktadır. Kentlerdeki kanalizasyon sistemleri de artan yük karşısında yetersiz kalmakta, meteorolojik olaylarla sel baskınları, dolayısıyla da erozyonlar ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan sorunlar bağlamında, kentsel sürdürülebilirliği sağlamak adına kullanılabilecek araçlardan bir tanesi yeşil çatı uygulamasıdır. Bu uygulama değerlendirilebilir görünmektedir.

Bu kapsamda, kaybolan bitki ve toprak alanlarının yerine, geçmişten beri bilinen; ancak günümüz teknolojileri ile daha da geliştirilen çevreci çözümlerden biri olarak yeni ya da mevcut yapıların çatılarında yeşillendirme yapılması öngörülmektedir. Yeşil çatılar, bulundukları çevreye yeniden yeşili kazandırmaları ve yapıların da çevresel performansını artırdıklarından dolayı önemli katkılara sahiptir. Verimli enerji kullanımındaki rolü, ekolojik anlamda da çevresel faydaları düşünüldüğünde, dünyadaki ısınma tehdidinin yol açtığı zararlara karşın, alternatif yollar gösteren bir unsur.

Almanya ve Japonya’da yeşil çatı uygulamaları

Yalnızca 2001 yılında Almanya’da, yaklaşık 13,5 milyon metre kare yeşil çatılı alan oluşturulmuştur. Almanya, yeşil çatı uygulamalarını mevzuat ve diğer düzenlemeler ile teşvik etmektedir.

Avrupa dışında yeşil çatı uygulamaları noktasında ise Japonya dikkat çekmektedir. Japonya, Asya’da yeşil çatı uygulamalarında önemli bir oyuncudur. Kentsel dönüşüm konusunda da söylemek istediklerim var. Bugünkü kullanımına baktığımızda çatılar, yapıların en atıl kullanılan, malzeme olarak da çok dikkat edilmeyen parçası. Çatılar, konforsuz, ekonomik olmayan, alınıp satılmasında güçlükler yaşanan alanlardır. Kentimizi hazırlamakla yükümlü olduğumuz deprem gerçeğini de düşündüğümüzde çatılar, kentsel dönüşümün önünü açacak alanlar olarak değerlendirilebilir.”

Çatıda tarım!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Ramazan Gülten de, çatı düzenlemelerini yaparak, kentsel tarımın yaygınlığını ve verimini artırmak istediklerini söyledi.

Yapılacak yasal düzenlemelerle çatıların, kentsel tarımın yanı sıra güneş enerjisinden faydalanmaya da katkı sağlayacağını vurgulayan Gülten, şöyle konuştu:

“Çatılarda kullanılacak malzeme ile binaların yalıtım kalitesi ile beraber, görsel kalitesi de yükselecek. Bu durum şehir silüetini pozitif olarak yansıma yapacak. Gelecek düzenleme ile çatı piyeslerinin alt kat ile ilişkilendirilmesi zorunlu olmayacak, bu durum da çatı katları en az diğer katlar kadar değerli hale gelebilecek. Çatı katlarının kalitesinin yükselmesi, ara katlara oranla daha düşük olan kira ve sarış bedellerinin artmasını sağlayacak.”

Çalıştayın konu başlıkları

Çalıştayda konuşmaların ardından; “Silüet ve Estetik”, “Kentsel Dönüşüm”, “Hukuk”, “İmar Planları”, “Ruhsat-Tadilat-İskan”, “Çatı Malzemeleri”, “Enerji Verimliliği” ve “Kaçak Yapı” başlıkları altında yuvarlak masa toplantıları düzenlendi.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

TARNET, Tarım Teknolojileri İle TEKNOFEST 2020’de

HIZLI YORUM YAP