DOLAR

32,3245$% 0.21

EURO

35,1555% 0.02

GRAM ALTIN

2.302,68%1,12

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%-0,24

BİST100

9.057,12%2,84

BİTCOİN

2287600฿%0.46294

a

Bakan Pakdemirli: “Ürününüz Tarlada ve Serada; Etiniz, Sütünüz İse Elinizde Kalmayacak”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Covid-19 salgını tedbirleri dolayısıyla illerde gerçekleştirdiği tarım orman sektör toplantılarını videokonferans yöntemiyle gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Bu çerçevede Samsun tarım orman sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Pakdemirli, toplantıda yaptığı konuşmada dünya olarak, oldukça zorlu bir süreçten, zorlu bir imtihandan geçtiklerini vurgulayarak “bizim bu süreçteki en büyük şanslarımızdan biri kesinlikle süreci büyük bir fedakârlıkla yöneten sağlıkçılarımız ve çiftçilerimizdir” diye konuştu.

ad768x90

Videokonferans yoluyla da olsa bu toplantılardaki amaçlarının sektörün talep ve isteklerini yerinde değerlendirmek, politikalarımızı oluşturmak olduğunu belirten Bakan Pakdemirli “Pazartesi günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Kurulu toplantımız vardı.  Orada da, üreticimizle ve yetiştiricimizle, video konferans yoluyla bir araya geldiğimiz toplantılardan ve sırada Samsun’un olduğundan kendilerine bahsettim. O da tabi hemen sizlere bir mesaj gönderdi ve dedi ki: ‘Çiftçimiz, üreticimiz bir karış yer dahi boş bırakmadan eksinler biçsinler, biz çiftçimizin üreticimizin arkasındayız’ mesajını sizlere iletmemi istedi” dedi.

TEDBİRLERİMİZİ ÜST NOKTAYA ÇIKARDIK

Covid-19 salgınının bölgesel değil, küresel bir sorun olduğunun altını çizen Pakdemirli “Tabii bu salgın kontrol altına alınmadığı takdirde hem geçim kaynakları, hem de gıda risk altında. Bu da bütün yük omuzlarımızda demek oluyor. Hamdolsun ki, Covid-19 süreci dünyada hiç gündeme gelmeden önce de gıda arz güvenliği noktasında çok iyi durumdaydık.  Süreçle birlikte ise tedbirlerimizi üst noktaya çıkardık” açıklamasını yaptı.

HEM ÇİFTÇİMİZ, HEM DE ÜLKEMİZ KAZANACAK

Şuan itibariyle gıda tedarikinin yeterli düzeyde olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli “Yine tahıl stoklarımız da şu an için rahat seviyede. 2020 üretim sezonunda, ürün rekolte tahminlerimize baktığımızda, başta buğday olmak üzere, başlıca temel gıda ürünlerimizin görünümleri de iyi durumda. Gıda arz güvenliğimizi garanti altına almamız için ülkemizde ekilmedik yer bırakmamamız gerekiyor. Bu sebeple hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri, çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek, üretime kazandıracağız. Tahsis edilen arazilerde, hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi stratejik olarak önemli olan ürünlerin ekilmesi sağlayacağız. Böylece hem çiftçimiz, hem de ülkemiz kazanacak” değerlendirmesinde bulundu.

ad768x90

BÜTÇENİN YÜZDE 54,5’İNİ TARIMSAL DESTEKLERE AYIRDIK

Bakanlık bütçesinin %54,5’ini çiftçilere, yani tarımsal desteklere ayırdıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli ” 2020 yılı tarımsal destekleme bütçemizin yarıdan fazlası olan toplam 22 milyar liranın 10,5 miyar liralık destekleme ödemesini de, bu yılın ilk çeyreğinde çiftçilerimizin hesaplarına yatırdık. Ayrıca geçen yıl açıkladığımız fiyatlarla, çiftçimizin yanında olduğumuzu ispat ettik. Artan maliyetler karşısında bu yılı da, doyurucu fiyat politikası ile telafi edeceğiz. Hasat zamanından önce fiyatları açıklayacağız” dedi.

ÜRÜNÜNÜZ TARLADA, SERADA, ETİNİZ, SÜTÜNÜZ İSE ELİNİZDE KALMAYACAK

Çiftçilerin biçmeye, alın teri dökmeye devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Pakdemirli ” Ürününüz tarlada, serada, etiniz, sütünüz ise elinizde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz alacağız” diye konuştu.

Samsun’un üretime elverişli bir şehir, üretime bağlı sektörlerin gelişimi için de öncü bir kent olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli “Samsun, birçok sahada yatırım seçeneği sunan, potansiyeli yüksek, stratejik bir şehir. Tabi Samsun, yaşadığımız şu zor günlerde gıda güvenliğimiz açısından da stratejik bir konumda” değerlendirmesinde bulundu.

SAMSUN KARADENİZ BÖLGEMİZİN TARIMSAL ÜRETİM ÜSSÜ

Samsun’un üretim karnesinin iyi olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Samsun, 3,1 Milyar lira hayvansal üretim değeri ile Türkiye’de 21. sırada, 4,6 Milyar lira bitkisel üretim değeri ile de 11. sırada bulunuyor.  Son 17 yılda hayvansal üretim değeri de yaklaşık 8 kat ve
bitkisel üretim değeri de 5 kat arttı. Böylece Samsun’umuz toplam 7,7 Milyar TL’lik tarımsal üretim değeri ile Karadeniz Bölgemizin Tarımsal üretim üssü olmuştur”

Konuşmasında Samsun’a yapılan yatırım ve desteklemelere ilişkin bilgiler veren Bakan Pakdemirli “Son 17 yılda 9,5 milyar Lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında 1.156 proje için toplam 177 Milyon Lira hibe desteği ödedik. Ödediğimiz hibeler ile yapılan yatırımlar neticesinde 4.186 kişiye istihdam sağlandı.  Genç çiftçilerimizin toplam 754 projesini, yaklaşık 23 milyon Lira hibe ile destekledik” dedi.

Hayvancılığın olmazsa olmazı meralara Samsun’da özel hassasiyet gösterdiklerini de ifade eden Pakdemirli “Yaklaşık 46 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık.  Son 17 yılda Samsun’umuz için 210 milyon Lira yem bitkileri desteği ödedik” diye konuştu.

SULAMA İLE YILLIK 308 MİLYON LİRA ZİRAİ GELİR ARTIŞI SAĞLADIK

Samsun’da yaklaşık 467 bin dekar araziyi suyla buluşturarak, çiftçilere yıllık 308 milyon Lira zirai gelir artışı sağladıklarını belirten Bakan Pakdemirli “Çiftçilerimizin tarlalarını daha kolay ekebilmeleri,
zaman ve yakıt tasarrufu sağlayabilmeleri maksadıyla Samsun’da 140 bin dekar alanda toplulaştırma çalışmalarımızı tamamladık” değerlendirmesinde bulundu.

17 YILDA 16,8 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Yine ormancılık sektöründe de durmadan dinlenmeden çalıştıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli “Samsun’da son 17 yılda 16,8 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman mahallelerinde yaşayan 4.594 aileye, 48,2 milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık” dedi.

SAMSUN’U, ÜRETİMİN HİÇ BİR AŞAMASINDA YALNIZ BIRAKMADIK

Samsun’u, üretimin hiç bir aşamasında yalnız bırakmadıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli “Samsunlu da her zaman üzerine düşeni yaptı. Bugüne kadar kendisine verilen desteğin fazlasıyla hakkını verdi. Bu noktada Samsun bu potansiyelini muhakkak iyi değerlendirmeliyiz” açıklamasında bulundu.

SAMSUN’A YENİ MÜJDELER

Samsun için müjdeleri olduğunu da belirten Bakan Pakdemirli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Samsun’a bu yıl içerisinde, 7 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu daha kazandırmış olacağız. Yine bu yıl Samsunlu vatandaşlarımızın kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlere ulaşması için Samsun’da 4 adet Tarım Kredi Kooperatif Marketi kuracağız. Ekonomik durumu zayıf olan 10 ailemize, 100 ton beyaz şapkalı mantar kompostu dağıtacağız. Tarımın Sultanlarıyla Bal ve Polen Üretimi Projesi Kapsamında; 19 Mayıs, Salıpazarı, Havza, Vezirköprü ilçelerimizde kırsalda yaşayan 60 kadın çiftçimize, 10’ar adet arılı kovan dağıtımı yapacağız. Vezirköprü ilçemizde 5 adet Süpürge Dikim Evi kuracağız.

Arı yetiştiricilerimize ana arı ve arı sütü üretimi için 1,1 milyon Liralık malzeme ve ekipman desteği vereceğiz. İsrail sazanı ile mücadele kapsamında kullanılmak ve kooperatifleri güçlendirmek maksadıyla, 1,4 milyon Liralık malzeme temin edeceğiz.

Manda ıslahı ve verimliliğin arttırılması maksadıyla, ekipman alımı ve uygulama giderleri için 1,5 milyon Liralık destek sağlayacağız. Meralarda verim ve kaliteyi arttırmak maksadıyla, yaklaşık 1,5 milyon Lira maliyetle, 895 ton kilogram gübre uygulaması yapacağız.

5 dekar alanda, yıllık 5.000 ton turşu yapım kapasiteli, 2.000 m2’lik kapalı fabrika kurulması için yaklaşık 1,9 milyon lira destekleme yapacağız.

Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında, 21 ton ayçiçeği ve kuru fasulye tohumu ile 1.670 paket dane mısır tohumu dağıtacağız. Yem bitkileri ekiliş alanlarını artırma, üretimi çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi maksadıyla, çiftçilerimize yaklaşık 2,2 milyon Lira maliyetle, 220 ton yem bitkisi tohumluğu dağıtacağız.4,1 milyon Liralık bütçe ile takribi 9.000 dekar alanda mera ıslah çalışması yürüteceğiz.

Gelir seviyesi düşük bireyleri modern ve yeni örtü altı yetiştiricilik tekniği ile buluşturmak maksadıyla 100 üreticimiz için 100 adet tam sistemli modern sera kuracağız.

Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi kapsamında, çiftçi ve üreticilerimizin istifadesine sunulmak üzere, 10,8 milyon Lira değerinde ekipman alımı yapacağız.

KKYDP 13. Etap kapsamında hibe almaya hak kazanan ve toplam yatırım tutarı yaklaşık 23,2 milyon Lira olan 29 projeyi hayata geçiriyor olacağız.

IPARD hibeleri kapsamında 8. Başvuru Çağrısında, yatırım miktarı 53 milyon Lira ve hibe miktarı 20 milyon Lira olan toplam 10 proje başvurusu aldık. Bu projelerinizin de değerlendirme sürecine hiç vakit kaybetmeden başladık”

Ormancılık faaliyetlerimiz kapsamında da 350 bin adet fidanı toprakla buluşturacaklarını belirten Bakan Pakdemirli “3,3 milyon fidan üreteceklerini ve orman köylüsü 36 aileye, 2,4 milyon Lira ORKÖY kredi ve hibe desteği sağlayacaklarını söyledi.

19 MAYIS BARAJI İSALE HATTI BU YIL İHALE EDİLECEK

Samsun’da su yatırımlarına da bütün hızıyla devam ettiklerini vurgulayan Pakdemirli ” 126 milyon Lira maliyetli, 19 Mayıs Barajı İsale Hattı inşaatını bu yıl içerisinde ihale edeceğiz.  51 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile 69 mahalleye, yıllık toplam 22,27 milyon m³ içme suyu temin edeceğiz.

Çarşamba Ovası Sağ Sahil 2.Kısım Yüzeysel Drenajı ile Pompalı Drenajı işinin sözleşmesi geçtiğimiz hafta imzaladık ve en kısa zamanda inşaat çalışmalarına başlıyor olacağız. İnşaatına başlanacak bu tesisimiz ile 211.000 dekar tarım arazisinin drenaj sorunu çözeceğiz.

64.700 dekar zirai araziyi sulamaya açacağımız 124 milyon Lira maliyetli, Bafra Ovası Sulaması 2. Kısım inşaatında çalışmalara başlıyoruz. Terme ilçesi okullar bölgesini taşkın zararlarından korumak amacıyla inşaat çalışmalarına başladık” dedi.

“Samsun’un bereketli topraklarına, çalışkan insanlara biz ne müjde versek az” diyen Bakan Pakdemirli “İnşallah bütün çiftçilerimiz için bereketli, bol kazançlı ve özellikle sağlıklı, bir yıl olur” diyerek sözlerini tamamladı.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

TMO’nun 250 Bin Tonluk İhalesi Sonuçlandı

HIZLI YORUM YAP