DOLAR

32,6025$% 0.38

EURO

34,8291% 0.26

GRAM ALTIN

2.501,76%0,71

ÇEYREK ALTIN

4.263,00%0,16

BİST100

9.462,19%-0,66

BİTCOİN

2101861฿%5.69419

a

Yüksek Yem Fiyatları Hayvancılığı Bitiriyor mu?

Yem fiyatlarının pahalılığından yakınan hayvan yetiştiricileri, yüksek fiyatlar yüzünden hayvancılığın bitme noktasına geleceğinden endişe ediyor. Kazançlarının çoğunu yem için ayırdıklarını ifade eden yetiştiriciler Bakan Pakdemirli’ye,”Yem desteği istemiyoruz. Yem sanayicilerinin fahiş fiyat artışlarının, devlet tarafından denetime tabi tutulmasını istiyoruz” diye seslendiler.

Yem sanayicilerinin fahiş fiyat artışlarını eleştiren yetiştiriciler, “Kazandığımızın çoğunu yem için harcıyoruz. Yem fiyatları çok yüksek. Yem için verilen destekler sıkıntılarımızı gidermeye yardımcı olmuyor. Akaryakıt fiyatları ve yem fiyatları bu kadar yüksek seyrederken süt fiyatları yerinde sayıyor. Hayvancılık çok zahmetli bir iş olmasına rağmen emek vermeye devam ediyoruz. Herkesin fedakarlık yaptığı zor bir dönemden geçiyorken bizlerde elimizi taşın altına koyuyor ve durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Ancak bu zor zamanlarda yem sanayicilerinin de ellerini taşın altına koymaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

ad768x90

“TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK BİTEBİLİR”

Yüksek maliyetler sebebiyle büyük işletme sahiplerinin hayvan varlığını yarıya indirme kararını gözden geçirdiklerini, küçük işletme sahiplerinin ise neredeyse kapanma eşiğine geldiğini ifade eden yetiştiriciler şöyle devam etti: “Destek istemiyoruz, bunun yerine maliyetlerin düşürülmesini istiyoruz. Maliyetler böyle devam ederse, Türkiye’de hayvancılığın bitmesinden endişe ediyoruz. Bakan Pakdemirli’den, bu konuya duyarlı olmasını ve fahiş fiyat artışlarının devlet tarafından denetime tabi tutulmasını talep ediyoruz.”

YEM FİYATLARI NEDEN YÜKSEK?

Tarım Orman Haber, sosyal medyadan yaptığı bir çalışma ile üreticiye; bulundukları illerde yem fiyatlarının kaç Türk Lirası olduğunu ve mevcut fiyatlar hakkındaki düşüncelerini sordu. 81 ilden gelen cevaplar doğrultusunda yem fiyatlarının en düşük 85, en yüksek 130 Türk Lirası olduğu belirlendi. Üreticilerden en çok gelen cevap ise yem fiyatlarının 95 ile 110 TL arasında değiştiği yönünde. Yetiştiriciler yem fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünüyor. Peki yem fiyatları neden yüksek?

Dövizdeki Artış: Yem sanayicilerin yaptığı açıklamalara göre; yem fiyatlarının artmasındaki en önemli etken, döviz kurundaki yükselme. Yem ham maddesinin büyük bir bölümünün yurt dışından ithal edildiğini söyleyen yem sanayicileri, artan döviz fiyatları nedeniyle ham madde fiyatlarının da arttığını, bu sebeple ortaya çıkan maliyetin yem fiyatlarına yansıtıldığını dile getiriyor.

ad768x90

Dünya soya fiyatları arttı: Yem sanayinde ciddi bir soya bağımlılığı var. Soya fiyatının artması yem fiyatına doğrudan zam olarak yansıyor. Türkiye, yılda 2 milyon tonun üzerinde soya tüketiyor. Bunun büyük bölümü yem hammaddesi olarak kullanılıyor. Tüketilen soyanın sadece yüzde 7’si yani 140 bin tonu Türkiye’de üretiliyor. Yüzde 93’ü ithal ediliyor. Bu nedenle dünyadaki fiyat artışı Türkiye’yi doğrudan etkiliyor.

GDO denetimi soya girişini azalttı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “GDO’lu ürünlere dikkat edilmeli” çağrısı üzerine Türkiye’ye ithal edilen soyada daha sıkı denetimler yapılmaya başlandı. Yem amaçlı ithalatına izin verilen soya genlerine bile zorluklar çıkarılıyor. Bugüne kadar 150 bin ton soya bu şekilde gemilerde bekletildi. Bazı gemilerdeki ürünler geldiği ülkeye iade edildi. Bu engelleme yem fiyatları artıran bir başka faktör.

Çin’in alımları ayçiçeği küspe fiyatını yükseltti: Yeterli soyayı bulamayan yem sanayicileri, Ukrayna, Kazakistan, Rusya, gibi Karadeniz bölgesindeki ayçiçeği küspesine yöneldi. Fakat, Çin’in bu ülkelerden çok miktarda ayçiçeği küspesi alması orada da fiyatları yükseltti. Yem ham maddesi olarak kullanılan ayçiçeği küspesindeki fiyat artışı yem maliyetlerini artırdı.

“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK UZUN VADELİ TARIM POLİTİKALARI GEREKTİRİYOR”

İlerleyen zamanlarda da yem fiyatında fiyat düşüş yaşanmayacağını belirten yem sanayicileri, “Yüzde 50 dışa bağımlılık yem fiyatlarının artmasındaki en büyük etken. Bu bağımlılık bir iki günde değiştirilecek bir durum değil. Uzun vadeli tarım politikası gerektiriyor. Şu anda yapılabilecek en akılcı şey, kaba yem tarafında üretimi artırıcı çalışmalar yapmaktır” görüşünü savunuyor.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Tarım ve Orman Bakanlığı’na Yeni Atama Kararları

HIZLI YORUM YAP