DOLAR

34,0893$% 0.19

EURO

37,9587% 0.23

GRAM ALTIN

2.826,35%0,06

ÇEYREK ALTIN

4.669,00%0,38

BİST100

9.749,17%1,79

BİTCOİN

2038887฿%3.96075

a

Üreticilerden Kesintisiz Üretim İçin Borç Erteleme ve Atıl Arazilerin Üretime Açılması Talebi

Koronavirüs salgınının ekonomiye yönelik etkilerinin azaltılmasına yönelik hazırlanan destek paketleri içine tarım ve hayvancılık  sektörünün de dahil edilmesini isteyen sektör temsilcileri, kesintisiz üretim için borç erteleme ve atıl arazilerin üretime açılması talebinde bulundu. Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Tarım bu ülkenin şah damarı. Ne olur onu kesmesinler. Destek alırsak Antalya olarak 83 milyona biz bakarız” dedi.

SEKTÖRDE 1 MİLYON KİŞİ VAR

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi içinde tarım sektörünün yer almadığına dikkati çeken Alp, “Çiftçi Bağ-Kur’larının da ertelenmesini istiyoruz. Bu süreçte yatırma şansları zaten gözükmüyor. Antalya’da ise Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bağlı 160 bin çiftçi var. 600 bin dönüm kapalı alanda üretim yapıyoruz. Antalya’da 1 milyona yakın kişi tarımdan ekmek yiyor. Bu kadar insan zorda” diye konuştu.

ad768x90

KORONA FIRSAT OLABİLİR

Salgının tüm sektörleri etkileyeceğini vurgulayan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da şöyle dedi: “Salgının etkilerinin tarım sektöründe de hissedilmesi kaçınılmaz. Tarım sektörünün stratejik olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. Bu söylemin haklılığı koronavirüsle birlikte bir kere daha ortaya çıktı. Tarımda geriye giden bu gidişatı değiştirmemiz için yaşadıklarımız bir fırsat olabilir.”

TOKAT GİBİ YÜZÜMÜZE VURDU

Çandır, şöyle devam etti: “Dünyada halk sağlığı sorunu haline gelen koronavirüs tehlikesi bizlere tarımda, gıdada kendi kendimize yeter hale gelmemiz gerektiğini tokat gibi yüzümüze vurdu. Bu dönemde bazı ürünlerin ithal edilemeyeceği de göz önüne alındığında üretimin önemi bir kere daha anlaşılacaktır.”

ATIL ARAZİLER ÜRETİME AÇILMALI

Salgın sürecinde kendi gıdasını üreten ülkelerin güçlü konuma geldiğini savunan Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Biz küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak yurt dışından hammadde tedariğine ihtiyaç duymadığımız için üretime devam ediyoruz. Korona bize dışa bağımlı olmadan üretim yapabilme gücümüzün ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bundan sonraki politikalarımız ithal hayvana, ithal yeme yönelmek yerine yerli üreticiyi desteklemeye yönelik olmalı. Atıl arazilerin mera alanı olarak üretime açılması, maliyetlerde indirim gibi bölge hayvancılığına özel teşvikler bekliyoruz” dedi.

ad768x90

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

TÜİK’ten Çiftçi Maliyetlerine İlişkin Yeni Endeks

HIZLI YORUM YAP