34,0573$% 0.21
37,6454€% -0.11
2.741,05%0,48
4.518,00%-0,11
9.699,56%-0,73
1930862฿%4.77865
Bakanlık bünyesinde 48 enstitü, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Sn. Bekir Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda çalışma gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda, aşı araştırmalarına Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü vasıtasıyla dâhil olan TAGEM, yapılacak bir kit aracılığı ile antiserum ve aşı çalışmalarını yürütebilecek. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bu çalışmaları TÜBİTAK ile birlikte yürütecek ve Kovid-19’a karşı aşı geliştirme araştırmalarına bilfiil rol alacak.
Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlü (TAGEM) Özkan Kayacan, Etlik’teki Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün de Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüldüğüne işaret ederek, bu çalışmaları sonuca ulaştırmak için de çaba harcadıklarını dile getirdi.
Kayacan, doğada tüm hastalıkların tedavisinin yapılabileceği imkânların bulunduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Aslında ilacın ham maddesi bitkide. Dünya sentetikten kaçarak daha biyolojik kökenli ilaçlara yöneliyor. Bu noktada ‘Geliştirilebilecek her türlü çalışmada TÜBİTAK’a gönüllü olarak danışmanlık yapalım, üretim yapalım.’ dedim. Onlar da kabul ettiler. Bu araştırmaları birlikte yürüterek, çalışmaların çiftçiye çok hızlı bir şekilde yönlendirilmesi ve üretim modellerinin belirlenmesi adına elimizi taşın altına koyduk. TÜBİTAK’tan gelen her türlü talebe de kapımız açık.”
Salgına karşın üretimin durmaması için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Kayacan, bu süreçte Ar-Ge faaliyetlerinin yanında sahada da bulunduklarını anlattı. Kayacan, “Yaptığımız hiçbir çalışmada geri durmadık. Özellikle ıslah konusunda süreleri kısaltacak tedbirler almıştık. Islah sürelerini düşürecek yöntemleri kullanmaya başladık.” ifadelerini kullandı.
Kayacan, yerli ve milli tohum çalışmalarının da sürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki dönemde ayçiçeği ve mısırda yerli ve milli çeşitleri göreceksiniz. 41 ilde yerli ve milli tohum kullanmayan üreticimizin kalmaması için bir kampanya başlatmıştık. TAGEM’in geliştirdiği buğday, arpa, mısır, yonca yem bitkileri, aklınıza ne geliyorsa il il bunları planladık. İlkbaharda ekimi yapılacakların çalışmaları da gerçekleştirildi. Burada şu algıyı kırmak istiyoruz, ‘Bizim çeşitlerimiz yabancı çeşitlerle yarışamaz’ algısı var. Biz bunu geçen sene yaklaşık 5 ilde denedik. Bizim yerli ve milli çeşitlerin yabancı çeşitlerden geri olmadığını tüm çiftçilerimize gösteriyoruz.”
Virüsten İyileşen Sayısı 2 Bin 965 Oldu
Günlük 5 Ton Süt Üretimi Yapıyor
Üreticiler, küçükbaş Hayvan Desteği ile İşletme Sahibi Oluyor
Çiftçilere 406,6 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Yapıldı
OVP ile Organize Tarım Bölgelerinin Sayısı Artırılacak
Giresun’da Fındık Fiyatı Yeni Haftaya 130 Liradan Başladı
TZOB Başkanı’ndan Şimşek’e: Enflasyonu Böyle Önleyemezsiniz
Çiftçilere Yaklaşık 2 Milyar Lira Tarımsal Destekleme Ödemesi Yapıldı
Tarım Arazilerinin Kiraya Verilmesi Yargıya Taşındı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Planlı Tarım Politikamız Çerçevesinde Çiftçilerimizin Yanında Olmaya Devam Edeceğiz
Köylerdeki Sondajlı Suyun Maliyeti Güneş Enerjisiyle Büyük Oranda Düştü