DOLAR

32,3685$% 0.15

EURO

34,9713% -0.31

GRAM ALTIN

2.324,11%0,21

ÇEYREK ALTIN

3.995,00%0,14

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2276011฿%0.52148

a

TAGEM Covid-19 Aşı Geliştirme Çalışmalarına Katıldı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı geliştirme çalışmalarına İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü vasıtasıyla dâhil oluyor. Bu kapsamda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortak araştırma yapılıyor. 

Bakanlık bünyesinde 48 enstitü, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Sn. Bekir Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda çalışma gerçekleştiriliyor.

ad768x90

Bu kapsamda, aşı araştırmalarına Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü vasıtasıyla dâhil olan TAGEM, yapılacak bir kit aracılığı ile antiserum ve aşı çalışmalarını yürütebilecek. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bu çalışmaları TÜBİTAK ile birlikte yürütecek ve Kovid-19’a karşı aşı geliştirme araştırmalarına bilfiil rol alacak.

“TÜBİTAK’TAN GELEN HER TÜRLÜ TALEBE KAPIMIZ AÇIK”

Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlü (TAGEM) Özkan Kayacan, Etlik’teki Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün de Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüldüğüne işaret ederek, bu çalışmaları sonuca ulaştırmak için de çaba harcadıklarını dile getirdi.

Kayacan, doğada tüm hastalıkların tedavisinin yapılabileceği imkânların bulunduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

ad768x90

“Aslında ilacın ham maddesi bitkide. Dünya sentetikten kaçarak daha biyolojik kökenli ilaçlara yöneliyor. Bu noktada ‘Geliştirilebilecek her türlü çalışmada TÜBİTAK’a gönüllü olarak danışmanlık yapalım, üretim yapalım.’ dedim. Onlar da kabul ettiler. Bu araştırmaları birlikte yürüterek, çalışmaların çiftçiye çok hızlı bir şekilde yönlendirilmesi ve üretim modellerinin belirlenmesi adına elimizi taşın altına koyduk. TÜBİTAK’tan gelen her türlü talebe de kapımız açık.” 

”AYÇİÇEĞİ VE MISIRDA YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİ GÖRECEKSİNİZ”

Salgına karşın üretimin durmaması için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Kayacan, bu süreçte Ar-Ge faaliyetlerinin yanında sahada da bulunduklarını anlattı. Kayacan, “Yaptığımız hiçbir çalışmada geri durmadık. Özellikle ıslah konusunda süreleri kısaltacak tedbirler almıştık. Islah sürelerini düşürecek yöntemleri kullanmaya başladık.” ifadelerini kullandı.

Kayacan, yerli ve milli tohum çalışmalarının da sürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde ayçiçeği ve mısırda yerli ve milli çeşitleri göreceksiniz. 41 ilde yerli ve milli tohum kullanmayan üreticimizin kalmaması için bir kampanya başlatmıştık. TAGEM’in geliştirdiği buğday, arpa, mısır, yonca yem bitkileri, aklınıza ne geliyorsa il il bunları planladık. İlkbaharda ekimi yapılacakların çalışmaları da gerçekleştirildi. Burada şu algıyı kırmak istiyoruz, ‘Bizim çeşitlerimiz yabancı çeşitlerle yarışamaz’ algısı var. Biz bunu geçen sene yaklaşık 5 ilde denedik. Bizim yerli ve milli çeşitlerin yabancı çeşitlerden geri olmadığını tüm çiftçilerimize gösteriyoruz.”

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Virüsten İyileşen Sayısı 2 Bin 965 Oldu

HIZLI YORUM YAP