DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2050500฿%-2.08248

a

Veteriner Hekim Uyardı: Hayvanlardan İnsanlara Bulaşıyor 

Zonguldak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Alkan, hayvanlardan insanlara bulaşan ‘Zoonoz’ hastalığı hakkında bilgiler verdi. Veteriner Hekim Önder Alkan, Kene vakasının Zonguldak’ta da görüldüğüne dikkat çekti. 

Veteriner Hekim Önder Alkan açıklamasında, “Zoonos hastalığının ne olduğunu anlatmak gerekir çok basit olarak hepimizin anlayacağı şekilde hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar. Hayvanlar dediğimiz aman hayvansal ürünlerden de bulaşabiliyor yani et, süt, yumurta, yün ve saire bunlardan insanlara geçen hastalıklar var yaklaşık insanlardan görülen hastalıkların 5 taneden 3 tanesi hayvansal kökenlidir. Dolayısıyla insan sağlığı açısından çok önemli bir durum çok önemlide bir gün aslında farkındalık yaratmak açısından bunu insanlara aktarabilmek açısından zoonos hastalıklarının bilinmesi gerekiyor. önemli hastalıklardan bir kaç tane sayarsak daha kolay anlayabilir insanlar mesela tümerküloz verem dediğimiz hastalık hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Pandemi geçirdik ve pandemi kökeni de yine hayvanlardan kaynaklandı.”

ad768x90

KARABÜK’TE GÖRÜLMEYE BAŞLANDI 

Önder Alkan diğer yandan kene hastalığına dikkat çekerek, “Kırım kanamalı Kongo dediğimiz hastalık yüzünden her yıl 35-40 tane insan kaybediyoruz malasef bizim bölgemizde ve Karabük bölgesinde görülen bir hastalık. Her yıl malasef insanlarımızı kaybediyoruz. Buda keneden geçen bir hastalık bu şekilde bir çok hastalık var. Bizde 6 temmuza özel bu konuda insanları bilgilendiriyoruz ve uyarıyoruz” diye konuştu. 

Zoonoz Hastalık Nedir? 

Zoonoz hastalıklar hayvanlardan insanlara (zooantroponoz) ve insanlardan hayvanlara (antropozoonoz) bulaşabilen hastalıklardır. Zoonotik hastalıklar içerisinde bakteriyel, viral, fungal (mantar kaynaklı), riketsiyal (paraziter bir mikroorganizma türü) ve paraziter enfeksiyonlar yer almaktadır.

image 1

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Tıbbi Aromatik Bitkilerin Kontrolsüz Kullanımının Sağlık Sorunlarına Yol Açabileceği Belirtildi

HIZLI YORUM YAP