17,9331$% -0.03
18,4099€% -0.71
1.038,51%0,60
1.699,00%0,59
2.864,25%-0,15
442306฿%-0.12726
TÜM dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan Kovid-19 salgınına karşı alınan hijyen tedbirleriyle birlikte musluk suyu tüketimi inanılmaz sevilere ulaştı. Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) verilerine göre; insanların kişisel temizliklerinin yanında eşyalarını ve bulundukları ortamları da sık sık dezenfekte etme eğilimleri Antalya’da su tüketimini son bir ay içinde yüzde 30 artırdı. Suyun daha önce hiç olmadığı kadar kıymetli hale geldiğini vurgulayan ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, abonelere kesintisiz su ulaştırmak için geniş bir ekibin sahada aralıksız görev yaptığını söyledi. Altyapı çalışmalarıyla tasarrufa yönelik önlemler de aldıklarını belirten Kurt, suyun dikkatli kullanımı için duyarlılık çağrısı yaptı.
Salgın tehlikesinin başladığı mart ayı baz alınarak yapılan tüketim değerlendirmelerinde musluk suyu tüketiminin 3’te 1 oranında arttığını vurgulayan İbrahim Kurt, “Tüketimin artması beklenen bir şey. Tabii tasarruf her zaman için önemli. Biz tüm önlemlerimizi alsak da vatandaşın su kullanırken mutlaka tasarruf önlemlerine hem kendisi hemde çevre için dikkat etmesi gerekiyor. Biz de hiçbir bölgede su kesintisi olmaması için 24 saat çalışıyoruz” diye konuştu.
Kurt, pandemi sürecine yönelik alınan kararlarla ilgili de şöyle bilgi verdi: “ASAT ekipleri nisan ayında sayaçları okumayacak. Bu süre salgının gidişatına göre uzatılacak. Bu dönemde vatandaşa internetten abone olabilme imkanı da sunduk. ASAT görevlilerimiz koruyucu önlemler alarak evlere gidiyor ve sözleşmeyi orada imzalatıyor. Tüm uzaktan hizmet kanallarımız aktif durumda. Alo ASAT 185 çağrı merkezi, 0530 676 67 67 numaralı WhatsApp ihbar hattı, www.asat.gov.tr internet sitesindeki online başvuru kanalları, info@asat.gov.tr iletişim adresi ve ASAT Mobil uygulaması ile tüm taleplere yanıt veriyoruz.”
Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 519 metreküp iken Antalya’da bu rakamın 4 bin 424 metreküp olduğunu ifade eden Antalya Kent Konseyi Başkan Vekili Jeoloji Yüksek Mühendisi Tunç Tarımcı, mevcut kaynakları kaybetmemek için suyun dikkatli kullanımının önemine vurgu yaptı. Tarımcı, “Bölgede yer alan Salda Gölü’nden Beyşehir Suğla Gölü’ne kadar tüm göllerin suları ve yağışlar denize boşalıyor. Kırkgöz, Düdenbaşı ve Dumanlı Pınarı gibi su kaynakları da bu göllerden besleniyor. Bu sebepten Eğridir Gölü’nde su seviyesi düşünce oradan Aksu Çayı’na akan su da azaldı. Havzadaki sorun, kirlenme ve su bilanço hesaplarına yapılan kural dışı müdahalelerdir” dedi.
Eğridir’deki düdenlerde bulunan kaçakların kapatılmayıp tarım faaliyetlerinde kullanıldığını belirten Tunç Tarımcı, şu öngörüde bulundu: “Su hareketi yeraltı kanallarından göllerden geçtiği için şu anda doğal olarak arıtılıyor. Ama göllerdeki su seviyelerindeki azalma su akımını da azaltacağı için önümüzdeki süreçte doğal arıtma olmayacak. Böylece su kirli olarak yıllarca depolanacak. Yağışlı yıllarda su seviyelerin yükselmesi ile biriken su yıllar sonra aniden boşalacak. Bu suyun kullanımı da sağlık açısından büyük problem yaratacaktır.”
Kontrolsüz ve yanlış su kullanımına doğanın tepki verdiğini belirten Türkiye Tabiatı Koruma Derneği(TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yağışların azalmasının temel sebebinin bu olduğunu söyledi. Kesici, “Gölleri besleyen su kaynaklarını hoyratça kullandığımız için su seviyesi hızla aşağı inerken organik kirlilik de günden güne artıyor. Beyşehir Gölü’nün 30 sene önceki ortalama su seviyesi 25 – 26 metre iken yüzde 80 kayıp yaşayarak belli dönemlerde 3 metreye kadar düştü. Eğirdir Gölü geçmişte 16 metre iken son iki yılın ekim aylarında 4,5 metreye kadar düştü. Eber Gölü diye bir göl haritada kalmadı. Göl yok olunca çevresindeki fabrikalar kapandı, tarım imkanları da yok oldu. Barajların ve sondajların can damarlarını tıkadığı Burdur Gölü de kuruyor. ‘Ekmek elden su gölden’ sözü artık tarihe karıştı. Suyu kontrollü kullanmazsak gölden hiçbir şey gelmeyecek ve kuraklık başlayacak” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Kovid – 19 sürecinde suyun tasarruflu kullanımı için birkaç basit tedbir yayınladı:
Elimizi çok sık yıkamamız gereken bu günlerde, en az 20 saniye süren sabunlama esnasında suyu akar vaziyette bırakmak yerine ufak bir dokunuşla musluğu kapatabilir, durulama için musluğu tekrar açarak el yıkama işlemini bitirebiliriz.
Diş fırçalarken ve yüz yıkarken de aynı hassasiyetle hareket etmemiz, önemli miktarda suyumuzun heba olmasına mani olacaktır.
Duş alma süremizi 1 dakika azaltarak, kişi başına yıllık 18 ton su tasarrufu sağlayabiliriz.
Ev temizliğinde ve çamaşır yıkarken alacağımız bu gibi basit ama etkili tedbirlerle aşırı su sarfiyatının önüne geçebiliriz.
Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Görevden Alındı
Tarım Kredi Marketlerinde Et Satışı da Olacak
Buğday Hasadında Rekolte Zirve Yaptı, Ambarlara Sığmayan Mahsul Toprağa Gömüldü
Tarım Kredi’nin İndirim Kararına Sektör Temsilcilerinin Yorumu: “Satışların Esnafa Zararı Olacak”
8 Yıl Önce Harabede Bulunan Bir Avuç Ata Tohumu, 70 Ton Ürün Verdi
Tarım Kredi 15 Ağustos’tan İtibaren İndirimli Fiyat Uygulamasına Geçiyor
Bakan Kirişci, 32,6 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Hesaplara Yatacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Önemli Açıklamalar! Büyükbaş Hayvan Etinde Yüzde 35 İndirim
Adıyaman’da Feci Kaza! Traktör Devrildi Ölü ve Yaralılar Var
TZOB Başkanı: “Süt Üreticisi Damızlıkları Kesime Gönderiyor, Çiğ Süt Fiyatı Artırılmalı”
Geçen Yıl 209 Bin Parti Ürün Denetlendi, 11 Bin 813’ü Uygunsuz, 642’si Güvensiz Bulundu
Su tüketiminde biraz daha dikkatli olmalıyız.