28,9191$% 0.04
31,4676€% -0.04
1.942,91%0,99
3.181,00%2,15
7.962,34%3,14
1201150฿%5.44289
Şanlıurfa’da, geçimini tarım işçiliği yaparak sağlayan aileler, batı illerine gitmek için hazırlıklara başladı. Her yıl ilkbaharda aileler, eğitimlerini yarıda bırakan çocuklarıyla birlikte çalışacakları kentlere göç ediyor. Tarımda hasat döneminin başlamasıyla birlikte yılın 8 ayını çeşitli bölgelerde tarlada çalışıp çadırlarda barınarak geçiren aileler, bu yıl koronavirüs engeline takıldı. İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeler doğrultusunda seyahat yasağının getirilmesi sonrasında tarım işçileri, İl Tarım Müdürlüğü önünde izin belgesini almak için kuyruğa girdi.
Belgesini almak için müdürlük önünde bekleyen tarım işçisi Hasan Varlı, “Her yıl Şanlıurfa’daki binlerce kişi yaklaşık 8 ayını dışarıda geçiyor. Bu yıl da çalışmak için eşyalarımızı hazırladık ancak virüs nedeniyle bizden izin belgesi istendi. Belgeyi almak için Tarım Müdürlüğü önünde bekliyoruz. Bu kez de 20 yaşından küçüklerin çalışması ve sokağa çıkması yasağı var. Çocuklarımızı şimdi kime, nereye bırakacağımızı düşünüyoruz” dedi. İşlem yaptırmak için sıra bekleyen Abdullah Demir de, 20 yıldır tarım işçiliği yaparak ailesini geçimini sağladığını belirterek, “Ben 8 kişilik ailemle Ankara’ya soğan toplamaya gideceğiz. Orada zor şartlarda çalışıyoruz. Bu yıl koronavirüs yüzünden izin belgesi alınması gerekiyor. Benim 3 çocuğum küçük ve onları bırakacak kimsem yok. Zaten bu virüs bizim korkulu rüyamız oldu” diye konuştu.
Her yıl göç ederek eziyet yaşadıklarını dile getiren Mustafa Arısütlü ise şeker pancarı toplamak için Ankara’ya gideceğini ifade ederek, “4 çocuğumu bu zor şartlar altında kime bırakayım. Yetkililerin sorunlarımızı çözmesini bekliyoruz” dedi.
Öte yandan polis ekipleri, sırada bekleyen mevsimlik tarım işçilerini sık sık sosyal mesafeye uymaları ve maske takmaları yönünde uyarıyor.
TARSİM’den İşletmeci Şirkete Yapılacak Ödemede Değişiklik
Su Ürünleri Yetiştiricilerine Verilecek Destekler Belirlendi
“Çiftlik Muhasebe Veri Ağı”na Kaydolan İşletmelere Bu Yıl İçin 1000 Lira Destek Verilecek
Çiftçilere 1 Milyar 81 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Balık Fiyatlarına Fırtına Zammı!
Adıyaman’da Depremde Zarar Gören Yetiştiricilere Büyükbaş Hayvan Desteği
TARSİM’in Kapsamı Genişletiliyor
DOKAP Kapsamında Gelecek Yıl Organik Tarım Yapan 2 Bin 500 Üretici Desteklenecek
Üreticiler Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki Değişiklikten Memnun
Ulusal Su Kurulu, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Başkanlığında Kuruldu
Çay Üreticilerine 303 Milyon 717 Bin Liralık Destek Ödemesi 30 Kasım’da Yapılacak