27,2191$% 0.27
28,8487€% -0.36
1.677,62%-0,14
2.776,00%0,07
7.962,34%3,14
714738฿%-1.0274
Türk milletinin tarihi boyunca sürdürdüğü köklü meşguliyetlerden birinin de hayvancılık olduğuna vurgu yapan Pakdemirli “Irk ırk, cins cins Anadolu’muzun rengi ve zenginliği olan hayvanlarımız; etiyle, sütüyle, derisiyle, yünüyle en temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya devam ediyor. Hayvancılık, biliyoruz ki sağlıklı toplumun, güvenilir gıdanın ve güçlü ekonominin, bugünkü ve bundan sonraki en temel dinamiği olacaktır. Bakanlık olarak bu kadim mirası geleceğe taşımak ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına biz de hayvancılıktaki bütün politikalarımızı ‘sürdürülebilir üretim ve katma değerli ürün’ hedefine uygun olarak belirliyoruz” diye konuştu.
SON 18 YILDA, 38,4 MİLYAR LİRA HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPTIK
Avrupa’da büyükbaş hayvan varlığında ikinci sırada, küçükbaş hayvan varlığında ise ilk sırada olduklarını belirten Pakdemirli şöyle devam etti:
Bu başarıyı yakalamamızda elbette verilen desteklerin payı çok büyük. Bilhassa son 18 yılda, hayvancılık desteklemelerimizi, 4 kalemden 10 kaleme çıkartarak, 38,4 milyar lira hayvancılık hibe desteği ödemesi yaptık. IPARD ve Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında, bugüne kadar süt sektörüne yönelik toplam 2.217 projeye 2,1 Milyar Lira hibe desteği vererek, 4,5 milyar Liralık yatırımın hayata geçirilmesini sağladık.
Süt piyasasını yakından takip ederek, 4 yılda toplam 1,1 milyon tondan fazla arz fazlası çiğ sütü piyasadan çektik ve bununla 92.330 ton süt tozu ürettik. Diğer taraftan, kaliteli ve sağlıklı hem damızlık materyal, hem de süt üretmek için “Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası”na sahip hayvanlara, yani 951 adet Hastalıktan Ari İşletme ‘ye, 301.400 adet ari hayvan için destekleme ödemesi yapıyoruz. Ayrıca; geçen yıl süt sığırcılığında en önemli sorunlardan olan, Brucella ile mücadelede Brucella serolojiyi tazminat kapsamında aldık. Tabi yine; hayvancılık sektörünün en önemli girdi kalemlerinden olan, kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasının hayvansal üretimde önemli artışlar meydana getireceğini biliyoruz.
Bu doğrultuda en önemli kaba yem kaynakları olan çayır-meralara özel hassasiyet göstererek, son 18 yılda 10,5 milyon dekar mera ıslah çalışmasını tamamlayarak meralarımızın verimliliğini artırdık.
Yine ülkemiz ormanlarının %53’ünü küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için planlı otlatılmasına açtık. Son 18 yılda, 11,5 milyon hektar alana, toplam 6,7 milyar lira yem bitkisi desteği ödeyerek, yem bitkisi ekiliş alanlarının ve toplam kaba yem üretimimizin artmasına vesile olduk. Bu arada, 2020 yılı yem bitkileri desteklemeleri mevzuat çalışmamız kapsamında da bu yıl yemlik soyayı, destekleme kapsamına dâhil ediyoruz. Ayrıca; sorgum, sudan otu ve sorgum sudan otu melezinin destekleme birim fiyatını da arttıracağız. En önemlisi de inşallah;
2023 yılına kadar, 2 milyon hektar araziyi daha sulamaya açarak, yetiştiricimizin ihtiyacı olan kaliteli kaba yem üretim miktarını arttırmayı hedefliyoruz”
2020-2022 yılları arasında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla, sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiriciliği için %25 ila %100 oranında indirimli kredi sağlamaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Pakdemirli “Ülkemiz yetiştiricilerinin üstün vasıflı damızlık taleplerinin karşılanması amacıyla TİGEM tarafından, her yıl yetiştiricilerimizin 3.500 baş damızlık sığır ve 17.500 baş damızlık koyun ihtiyacını karşılıyoruz. İnşallah bu yıl da, 4.500 baş damızlık sığır ve 22.000 baş damızlık koyun ile yetiştiricilerimizin kaliteli damızlık ihtiyaçlarını karşılayacağız. Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği ile imzaladığımız işbirliği protokolü sayesinde meteoroloji alanında, süt üreticilerimizin akıllı tarım uygulamalarına geçişleri için işbirliği yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Sektöre verilen destekler ve hibeler, uygulanan bu politikalar ve projeler sonucunda, ülkemiz hayvancılığında son 18 yılda önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli “Büyükbaş hayvan sayısında yüzde 80, küçükbaş hayvan sayısında yüzde 51, süt üretiminde ise yüzde 173 artış sağlanmıştır. 2019 yılında da süt üretimimiz, bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak, 22,9 milyon tona ulaşmıştır. FAO verilerine göre de; ülkemiz dünya süt üretiminde 8. sıraya, AB ülkeleri arasında ise, Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sıraya yükselmiştir. Bununla birlikte Ülkemiz süt üretiminde, yüzde 107’lik oranla kendine yeterli konumdadır” açıklamasında bulundu.
Çiğ Süt Destek Primi 15 Kuruşa Kadar Artırıldı
Yasa Dışı Su Ürünleri Avcılığına 81 İlde Eş Zamanlı Denetim Başlatıldı
Hayvan Sayısından Araziye Kadar Her Veri Tutulacak: Tarımda Beklenen Adım Atıldı
Fındık Alım Fiyatları Hakkında TMO’dan Yeni Açıklama
Pancar Üreticilerine Avans Ödemeleri Bugün Yapılacak
Türkiye Arıcılık Haritası Güncellendi
Seyir Halindeki Traktör Alev Alev Yandı
73 Bin Hayvan Kapasiteli Besi Çiftliğinde Hem Et Hem Enerji Üretiliyor
Afetzede Kayısı Üreticilerine 1 Milyar Liranın Üzerinde Hasar Ödemesi Gerçekleştirildi
Bakan Yumaklı “Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol”ün İmzalandığını Bildirdi
Yetiştiriciler, Yöresel Hayvancılığa Verilecek Hibe Destekten Memnun