34,2775$% 0.1
37,6781€% 0.19
2.906,29%-0,10
4.947,00%-0,46
9.128,32%1,07
2154639฿%-0.21485
Dünyayı saran koronavirüs salgını sonrası tarımda kendi kendine yetmenin ve üreten bir toplum olmanın öneminin ortaya çıktığı şu günlerde, gece gündüz demeden çalışan ve üretmeye devam eden Antalyalı çiftçi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin konuğu oldu. Bakan Pakdemirli, #SözSizde adıyla başlattığı videolu telekonferansta ilk olarak Antalyalı çiftçilerle görüştü. Koronavirüs nedeniyle çiftçilerle ve üreticilerle bu şekilde görüşeceklerini açıklayan Bakan Pakdemirli, “En yakın zamanda hepinizle yüz yüze görüşeceğiz. Bugünlerde çiftçimizin bizim desteğimize daha çok ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Tarımsal ve hayvansal üretimde arz sorununun yaşanmaması için çiftçimizin her türlü ihtiyacının karşılanması için bizzat talimat verdim” dedi.
Söz sizde video konferanslı görüşme toplantılarının ilkini Antalyalı üreticilerle yapmak istediğini açıklayan Bakan Pakdemirli, Antalyalı üreticinin tüm dünyaya gıda konusunda Türkiye’nin güvenilir bir ülke olduğunu gösterdiğini açıkladı. Pakdemirli, “Şu an tüm dünyada teknoloji üreten fabrikalar kepenklerini kapattı. Kapasitesini artırarak üretime devam eden tek sektör gıda. Karnınız açsa elinizdeki telefonun kaçıncı seri olduğunun önemi olmuyor” dedi.
Antalyalı üreticilerin ülkenin gıda ihtiyacını karşıladığını dile getiren Bakan Pakdemirli şöyle konuştu:
“Son 17 yıldır yaptığımız yatırım ve desteklerle her daim Antalyalı çiftçilerimizin yanındaydık. Antalya’ya son 17 yılda 8,8 milyar liralık tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal kalkınma desteklerimize Antalyamıza 209 proje için 103 milyon hibe desteği ödedik. Genç çiftçilerimizin 689 projesine 21 milyon destek verdik. 85 bin dekar alanda mera ıslah çalışması tamamladık. Son 17 yılda Antalyamız için 47 milyon yem bitkileri desteği ödedik. 2019’da elma, turunçgilde örtü altında biyolojik mücadele uygulayan 2 bin 831 üreticiye 5,5 milyon destekleme ödemesi yaptık. Antalyalıyı üretimin hiç bir aşamasında yalnız bırakmadık. Antalyalı da üzerine düşüne yaptı. Son 17 yılda bitkisel üretim değeri yaklaşık 9,5 kat artışla 14 milyar liraya hayvansal üretim değeri de yaklaşık 10.3 kat artışla 3,1 milyar liraya çıktı. Antalya 17.1 milyar liralık tarımsal üretim değeriyle Türkiye’de ikinci sırada yer aldı. Bu vesileyle Ankara’dan Antalya’ya 06’dan 07’ye güçlü bir akış gönderiyoruz.”
Antalyalı çiftçilere ‘değerli Yörük kardeşlerim’ diye seslenen Bakan Pakdemirli, “Antalya’ya Ankara’dan selam yollmak olmaz. Antalya’ya müjdelerimiz de var” dedi. Bakan Pakdemirli Bakanlık olarak yapacaklarını şöyle sıraladı:
“Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi 13. etap kapsamında Antalya ilinde onaylanan 59 projenin toplam proje tutarı 70 milyon olup, üreticilerimize projeleri için 32 milyon lira hibe desteği vereceğiz. Antalya’ya özellikle şunu yaptık. Evrakı tam olan projelerin hepsini imzaladık, onayladık. Antalya ilimizi Türkiye örtü altı ve açıkta başta kahve olmak üzere tüm tropik meyvelerin üretimi üssü haline getirmeyi planlıyoruz. Bu yıl bin 400 çiftçimize video konferansla eğitim vereceğiz. Bal üretimini geliştirmek için iki bal ormanı daha tesis edeceğiz. Orman köylerinde yaşayan ailelere 2,5 milyon hibe desteği vereceğiz. Hazineye ait tarım arazilerini kiralayan çiftçilere bu zor günlerde finansal destek sağlamak için nisan, mayıs ve haziran ayı kiralarını 6 ay süreyle ertelemiş olduk. Sizlere bir telefon kadar yakınım çiftçimizin ne sorunu varsa bana ulaştırsın. Elimizden geleni yapacağız. Siz korkmadan çekinmeden üretmeye devam edin. Elinizi topraklarınızdan, hayvanlarınızdan çekmeyin. Bakanlık olarak arkanızdayız. Gerekirse tarlanızdaki tüm ürünü devlet olarak biz satın alırız.”
Gıda temini konusunda vatandaşların endişeye kapılmaması gerektiğini kaydeden Pakdemirli, “Biz sizin için tarlamızda bahçemizde seramızda ahırımızda işimizin başında personelimizle üreticimiz ve çiftçimizle üretmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz” mesajını verdi.
Tarımsal üretimde sorun olmaması için tüm imkânları seferber ettiklerini açıklayan Bakan Pakdemirli şöyle dedi:
2020 yılının Tarım ve Orman Bakanlığı’nda dijitalleşme yılı olacağını kaydeden Bakan Pakdemirli, “E-tarım portalı ile mevcutta olan e-çiftçi portalını yeniden düzenleyerek çiftçi, işletme ve vatandaş için çok kapsamlı bir portala dönüştük. Çiftçiler portal üzerinden destekleme başvurularına yapacak. Sanal pos sistemiyle ödemelerini gerçekleştirecek. ÇKS’ye başvuru yapabilecekler. İnşallah yakın zamanda e-tarım portalını sunacağız” dedi.
Toplantıya video konferansla bağlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Antalya’nın ürün çeşitliliği bakımından ülkenin en zengin illerden olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ”Özellikle zor süreçlerde devletimiz bu desteğini artırmıştır. Ben inanıyorum ki bu dönemde de devletimiz, hükümetimiz diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da üreticimizi mağdur etmeyecektir” dedi.
Almanya Tarladaki Ürünleri Toplayacak İşçi Bulamıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı 1,2 Ton Canlı Kum Midyesine El Koydu
37 Orman Köyüne 39 Milyon 760 Bin TL Destek
Ünlü Pidecide Domuz Eti Çıktı
Çiftçi 500 Ton Soğanı Vatandaşlara Ücretsiz Dağıttı
Ünlü Yoğurt Markasında Zararlı Madde Tespit Edildi! O Marka Yoğurtları Evinize Sokmayın…
Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Artışlarına Geçit Vermiyor
Ticaret Bakanlığından Ekmekte Fahiş Fiyat Artışı Uyarısı
Taklit-Tağşiş Yapılan ve Sağlığı Tehlikeye Düşürebilecek Gıdalar Listesi Güncellendi
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yerelde Üretim ve Tüketim Hedefiyle Üreticileri Destekliyor
Organik Arıcılık Yapanlara Kovan Başına 50 Lira Destek Verilecek