DOLAR

32,5013$% 0.27

EURO

34,5792% 0.22

GRAM ALTIN

2.479,87%-0,12

ÇEYREK ALTIN

4.241,00%-0,09

BİST100

9.550,26%-1,34

BİTCOİN

2033596฿%-5.62669

a

METEOROLOJİ AİLESİNE KATILAN 100 PERSONEL İÇİN EĞİTİM DÖNEMİ BAŞLADI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında, sözleşmeli statüde görev yapmak üzere belirlenen 100 kadro için eğitim dönemi başladı.

Sözleşmeli Personel Eğitimi Açılış Töreni’ne katılan Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, 100 kadronun görev dağılımlarını belirtirken bir de istekte bulundu ve ‘göreviniz ne olursa olsun fark yaratın’ dedi. Pakdemirli; ”İhdas edilen 100 kadro çerçevesinde; 73 mühendis, 22 teknikerin atamasını yaptık ve görevlerine başladılar. Bu vesileyle yol arkadaşlarıma görevlerinde ve meslek hayatlarında başarılar diliyorum. Göreve yeni başlayan arkadaşlarımız, öncelikle, 27 Ocak- 7 Şubat 2020 tarihleri arasında, kurumun faaliyetleri, birimleri, uygulama örnekleri, kullanılan program ile model konularında, bilgiler ve iletişim becerilerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler alacaklardır. Bu 2 haftanın ardından, 63 Meteoroloji Mühendisimize, İstanbul’da 1 haftalık uygulama eğitimi vereceğiz.

ad768x90

Eğitim sonunda Mühendislerimizin, çalışma alanlarına ilişkin önemli beceriler kazanmasını hedefliyoruz. Kadrosu, görevi, kıdemi her ne olursa olsun bütün yol arkadaşlarımız bizler için değerli. Bu değeri konumlarken mesai arkadaşlarımdan istediğim tek bir parametre var: FARK YARATMAK! Lütfen sizler de içinizdeki cevheri, dokunduğunuz her konuya yansıtın. İşinizi aşkla, canla ve başla yapın. Vatandaşa giden her hizmeti kolaylaştırın ve lütfen öncü olun, lider olun, rehber olun. Ve özellikle altını çizmek istiyorum ki; heyecanla başladıktan bir zaman sonra, memuriyet rehavetinin üzerinize sinmesine asla müsaade etmeyin.”

ÜLKE GENELİNDE BİN 872 ADET METEOROLOJİ GÖZLEM SİSTEMİ BULUNUYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün gözlem sistemlerinin yaygınlaşması ve faal tutulması için teknolojik altyapısını faal tuttuğunu belirten Bakan Pakdemirli, bu kapsamda ülke genelinde bin 872 adet meteoroloji gözlem sistemi bulunduğunu belirtti. Pakdemirli; ”Bu gözlem sistemlerinin en yenilerinden biri; 9 Şubat 2019’da Antalya Havalimanında açılışını gerçekleştirdiğimiz “Alçak Seviye Rüzgâr Kırılımı Uyarı Sistemi”dir. Önümüzdeki dönemde, hava trafiğinin yoğunlaşmasını beklediğimiz İstanbul Havalimanı için de benzer bir sistemi kurmak üzere çalışmalara başladık. Bunun yanında, İstanbul Havalimanında piste hâkim inşa edilmiş, Türkiye’deki ilk Meteoroloji kulemizde hizmet vermeye başladığımızı da vurgulamak isterim. Bir yandan gelişen teknoloji ile uyumlu olarak gözlem sistemlerimizi modernize etmeye ve yenilerini kurmaya devam ederken, diğer yandan yerli ve milli gözlem sistemlerinin üretilmesi için üniversitelerimizi ve özel sektörümüzü Ar-Ge çalışmalarında desteklemeyi de sürdürüyoruz. Bu kapsamda, geliştirme çalışmaları devam eden bir başka gözlem sistemi de polen ölçümlerini otomatik şekilde yapacak olan yerli ve milli bir polen gözlem cihazıdır. Bildiğiniz gibi; toplumumuzda maalesef yüzde 20’yi aşan oranda, polen alerjisi görülmektedir. Astım, tüm dünyada 300 milyon insanı etkilemekte, ülkemizde ise, her 12-13 yetişkin ve 7-8 çocuktan birinde görülmektedir. Bu çerçevede; Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün, Ege Üniversitesi ile, Polen Tahmin ve Uyarıları yapmak üzere başlattığı proje, başarıyla devam etmektedir.”

ad768x90

METEOROLOJİK UYARILARDA RENK KODLARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

2019 yılı yağış tahmin tutarlılığının %91,3 sıcaklık tahmin tutarlılığının ise, %87,6 olarak gerçekleştiğini belirten Bakan Pakdemirli, yine 2019 yılında, 523 adet kuvvetli meteorolojik hadise için erken uyarı yayınlandığını belirtti. Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı hükümet Sistemi ile ilk defa uygulamaya konulan Meteo Uyarı’ya da değindi ve 34 Avrupa ülkesi tarafından belirlenen standartlara uygun olarak artık meteorolojik uyarıların renk kodları ile verildiğini belirtti. Pakdemirli; ”Meteorolojik erken uyarılar Türkiye Ziraat Odaları Birliği üyesi 4,8 milyon çiftçinin cep telefonuna gönderiliyor. Yine bizim dönemimizde ilk defa, Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte, “Vira Bismillah” diyerek açtığımız Balık sezonunda, meteorolojik uyarıları, tam 2.500 balıkçımızın cep telefonuna göndermeye başladık. “Balığın ağınızda olması için, meteorolojik uyarıların cebinizde olması lazım” dedik ve bunu da -hamdolsun- sağladık” dedi.

TARIMIN TEMELİ İKLİM VE METEOROLOJİ

Tarımın temelinin meteoroloji ve iklim olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, bu kapsamda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün çiftçilerimize, planlamadan hasada kadar üretimin her aşamasında destek olduğunu belirtti ve ”Tarımda büyük zararlara sebep olan zirai don olayının önceden bilinmesi üreticilere zamanında gerekli tedbirleri almalarını sağlamaktadır. Bu uyarılar ilgili kuruluşlara iletilmekte, Meteorolojinin Sesi radyosundan duyurulmakta, kurum internet sayfasında yayınlanmakta ve az önce bahsettiğim protokol çerçevesinde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği üyesi çiftçilerimizin cep telefonlarına mesaj yoluyla gönderilmektedir. Zirai Don Uyarı Sistemi ile çiftçilerimiz yetiştiricilik yaptıkları yerde, bitkiyi ve fenolojik safhasını seçerek, ürünü için önümüzdeki 4 günde don riski olup olmadığını da görebilmektedir. Zirai Don Risk Tahmin Haritaları ile ülke genelinde önümüzdeki 5 gün için nerelerde, hangi şiddette zirai don olayının beklendiği görüntülenebilmektedir. Türkiye Don Takvimi, Bitki Sıcağa ve Soğuğa Dayanıklılık Haritaları gibi çalışmalarımızla üreticilerimize planlama aşamasında ve bir yerde ilk defa yetiştirilmesi düşünülen bitkilerin, o yöreye uygun olup olmadığı konusunda ciddi destek sağlamaktayız. Sığırcılıkta Sıcaklık Nem İndeksi programı ile de sığırcılıkta önemli verim kayıplarına yol açan sıcaklık nem stresi saatlik bazda üreticilerimize verilerek, bu kayıplar en aza indirilmektedir. Tarımsal faaliyetlerin planlanması için de, ‘Tarımsal Hava Tahmini’ İnternet sayfasını ve “Mobil Hava Durumu” uygulamasını da hizmete sunduk. Diğer taraftan; Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında geçen hafta İşbirliği Protokolü imzalandı. İnşallah bu işbirliği sayesinde, çiftçilerimize yönelik cep telefonu uygulamasını geliştirecek ve zirai meteoroloji hizmetlerimize daha kolay ulaşılmasını sağlayacağız” dedi.

2019 yılında hizmete alınan ve “Meteoroloji TIRI” diye anılan Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezi’ne de değinen Bakan Pakdemirli, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile AFAD arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında; afet ve acil durumlarda afet bölgesindeki meteorolojik hizmetlerin kesintisiz yürütülmesi amacıyla donatıldı. Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezi’nde, herhangi bir afet bölgesinde ihtiyaç duyulan meteorolojik gözlem verileri üretilecek, hava tahminleri ve meteorolojik uyarılar hazırlanacak. Böylece afet bölgesinde görevli yetkililer ile vatandaşlar en kısa sürede bilgilendirilmiş olacak” diye konuştu.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

5 HES’TEN EKONOMİYE BİR YILDA 11,1 MİLYAR LİRALIK KATKI

HIZLI YORUM YAP