20,9783$% 0.73
22,5975€% -0.26
1.312,07%-0,73
2.197,00%-1,40
5.114,97%3,13
567523฿%-0.3562
Bilim insanları bağırsak mikroplarının brokoli gibi bazı bitkisel gıdaları nasıl kansere karşı etkili maddelere dönüştürdüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre vücudun bu gıdalardan faydalanabilmesini sıradan bağırsak mikropları sağlıyor.
Brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası ve Brassica cinsinden diğer sebzeler, farklı aromalarını glukosinolat adı verilen kimyasallara borçlu. Sindirim sırasında bağırsak mikropları bu maddeleri izotiyosiyanat adlı maddelere dönüştürüyor. Bu maddelerin ise kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
ABD Kaliforniya’daki Stanfor Üniversitesi öğretim üyesi Elizabeth Sattely ve ekibi, Bacteroides thetaiotaomicron adlı bağırsak bakterisinin glukosinolatları izotiyosiyanatlara dönüştürdüğünü kanıtladı.
B.thetaiotaomicron brokoli bileşenlerinden mucize yaratıyor.
Ekip bakteriye bu özelliği kazandıran genleri ortadan kaldırmayı başardı. Bağırsaklarında genetik olarak değiştirilmiş bakterilerin kolonileşmesi sağlanan farelerin sindirim sisteminde, normal B. thetaiotaomicron bakterisine sahip farelere göre izotiyosiyanat miktarının daha düşük olduğu gözlendi.
Cell dergisinde yayınlanan makalede, bu bilginin insanlarda kanserin engellenmesine yönelik bakterilerin gen mühendisliği yoluyla üretilerek kullanılmasının önünü açabileceği ifade edildi.
Fındık Fİyatlarında Büyük Gerileme
Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Kabineyi Açıkladı!
Tarımın Yeni Bakanı Belli Oldu!
Ankara’da Sağanak ve Dolu Hayatı Felç Etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’de Yemin Etti
Bakanlık Destekleriyle Su Ürünleri Üretiminde Rekor Kırıldı
Çiftçilere 197,3 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Buğday Hasadı Başladı!
BM: Karadeniz Tahıl Girişimi Kapsamında 1900 Gemi Denetlendi
Modern Süt Üretim Tesislerinin Enerji İhtiyacı Güneşten Karşılanıyor
Tarım ve Gıda Sektörüne Yeni Dönemde “Güçlü Gıda Güvenliği Otoritesi” Talebi