20,9783$% 0.73
22,5975€% -0.26
1.312,07%-0,73
2.197,00%-1,40
5.114,97%3,13
567187฿%-0.37706
Süne böceği kargo kutularında güneydoğu Asya’dan diğer ülkelere gidiyor ve buradaki sıcak havalarda rahatlıkla yaşayıp, çoğalıyor.
Sünelerin ilk önce Gürcistan’da etkisini gösterdiğini ve daha sonra çoğu Karadeniz bölgesinde bulunan Türkiye’nin 8 iline yayıldığı öğrenildi.
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Celal Tuncer, eğer yayılma önlenemezse Türkiye’deki fındıkların yüzde 30’unun zarar görebileceğini ifade etti. Bu yaklaşık olarak dünyanın fındık erzağının beşte biri ediyor.
Dünyanın fındık üretiminin yaklaşık yüzde 69’u Türkiye’de yapıldığı için birçok şirket ve bilim insanı süne istilasına karşı hızlı bir biçimde önlem alınmasını talep etti.
Ocak ayında yapılan bir konferansta, istilanın kontrol altına alınması için süne yumurtalarını yok eden samuray yaban arılarının kullanılabileceği belirtildi. Haberde “Bu yöntemin uygulanması için Türkiye’nin yeteri kadar zamanı olmayabileceği, çünkü regülasyonların uzun bir araştırma süreci gerektirdiği” belirtildi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, süne istilasının hâlâ sürmekte olduğuna dikkat çekerek, samuray yaban arıları konusunda uzun bir araştırma yapmanın “yersiz” olacağını ifade etti. Prof. Tuncer ise Türkiye’nin başka ülkelerde yapılan araştırmaları inceleyerek sürecin hızlandırılmasını tavsiye etti.
Haberde, önümüzdeki aylardaki ısıların da önemli rol oynayacağı bildirildi. 2019 yılında süneler soğuk havalar sebebiyle kış uykusundan geç uyanmış ve bu süreçte fındıklar koruyucu kabuklarını geliştirebilmişti. Hava sıcaklığının ortalamanın üzerinde seyredeceğini öngören meteorologlara göre fındıklar bu sene o kadar şanslı olmayabilir.
Türk Balıkçılara Uluslararası Sularda da İndirimli Akaryakıt İmkanı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Kabineyi Açıkladı!
Tarımın Yeni Bakanı Belli Oldu!
Ankara’da Sağanak ve Dolu Hayatı Felç Etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’de Yemin Etti
Bakanlık Destekleriyle Su Ürünleri Üretiminde Rekor Kırıldı
Çiftçilere 197,3 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Buğday Hasadı Başladı!
BM: Karadeniz Tahıl Girişimi Kapsamında 1900 Gemi Denetlendi
Modern Süt Üretim Tesislerinin Enerji İhtiyacı Güneşten Karşılanıyor
Tarım ve Gıda Sektörüne Yeni Dönemde “Güçlü Gıda Güvenliği Otoritesi” Talebi