DOLAR

32,3268$% 0.23

EURO

35,0881% -0.15

GRAM ALTIN

2.282,16%0,22

ÇEYREK ALTIN

3.954,00%-0,53

BİST100

9.002,40%2,22

BİTCOİN

2288788฿%1.73934

a

Fındıktaki Böcek İstilası Dünya Fındık Piyasasını Etkileyebilir!

Fındık ihracatında dünya lideri Türkiye corona virüsünün yanı sıra bir böcek türünün fındık bahçelerini istila etmesi nedeniyle de zor günler geçirebilir. Bilim insanları süne adındaki bir böcek türünün dünyanın fındık deposu olan Türkiye’deki fındık stoğunu tehlikeye atabileceğini belirtiyor.

Süne böceği kargo kutularında güneydoğu Asya’dan diğer ülkelere gidiyor ve buradaki sıcak havalarda rahatlıkla yaşayıp, çoğalıyor.

ad768x90

Sünelerin ilk önce Gürcistan’da etkisini gösterdiğini ve daha sonra çoğu Karadeniz bölgesinde bulunan Türkiye’nin 8 iline yayıldığı öğrenildi.

DÜNYANIN FINDIK ERZAĞININ 5’TE 1’İ

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Celal Tuncer, eğer yayılma önlenemezse Türkiye’deki fındıkların yüzde 30’unun zarar görebileceğini ifade etti. Bu yaklaşık olarak dünyanın fındık erzağının beşte biri ediyor.

Dünyanın fındık üretiminin yaklaşık yüzde 69’u Türkiye’de yapıldığı için birçok şirket ve bilim insanı süne istilasına karşı hızlı bir biçimde önlem alınmasını talep etti.

ad768x90

Ocak ayında yapılan bir konferansta, istilanın kontrol altına alınması için süne yumurtalarını yok eden samuray yaban arılarının kullanılabileceği belirtildi. Haberde “Bu yöntemin uygulanması için Türkiye’nin yeteri kadar zamanı olmayabileceği, çünkü regülasyonların uzun bir araştırma süreci gerektirdiği” belirtildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği​ Başkanı İlyas Edip Sevinç, süne istilasının hâlâ sürmekte olduğuna dikkat çekerek, samuray yaban arıları konusunda uzun bir araştırma yapmanın “yersiz” olacağını ifade etti. Prof. Tuncer ise Türkiye’nin başka ülkelerde yapılan araştırmaları inceleyerek sürecin hızlandırılmasını tavsiye etti.

Haberde, önümüzdeki aylardaki ısıların da önemli rol oynayacağı bildirildi. 2019 yılında süneler soğuk havalar sebebiyle kış uykusundan geç uyanmış ve bu süreçte fındıklar koruyucu kabuklarını geliştirebilmişti. Hava sıcaklığının ortalamanın üzerinde seyredeceğini öngören meteorologlara göre fındıklar bu sene o kadar şanslı olmayabilir.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Türk Balıkçılara Uluslararası Sularda da İndirimli Akaryakıt İmkanı

HIZLI YORUM YAP