DOLAR

32,3800$% 0.16

EURO

35,0244% -0.21

GRAM ALTIN

2.331,54%0,52

ÇEYREK ALTIN

4.013,00%0,55

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2301527฿%2.60726

a

Faizsiz Krediyle Köyde Hayvancılığa Başlayabilirsiniz

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen, 3 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin kararda 1 Ocak 2020 ve 31 Aralık 2022 tarih aralığında uygulanacak olan düşük faiz ve yüksek kredi limitleri ile hayvancılığa başlayabilirsiniz.

ad768x90

Bu karar kapsamından çiftçilere kullandırılacak olan düşük faizli ve faizsiz kredilerin uygulama usul ve esasları da; 25 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete‘ de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren karar kapsamında çiftçilerin faiz indirimlerinden yararlanabilmesi için tüm şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

500 bin ile 50 milyon arasında kullandırılacak olan krediler üretim konularına göre değişiklik gösterebilmektedir. Belirtilmiş özellikleri sağlayan üreticiler yüzde 25 ve yüzde 75 oranlarında faiz indirimlerine ek olarak yüzde 10 faiz indiriminden yararlanabilecek ve toplam uygulanacak indirim oranı ise yüzde 100′ ü aşamayacak.

ad768x90

Faizsiz krediyle köyde hayvancılığa başlamak için işte detaylar:

“Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri 3 yıl boyunca üretim konularına göre finansal destekte bulunacağını açıklamış ve başvurular Ziraat Bankası şubelerinden yapılmaktadır. 2020 yılının sonlarına kadar başvurular kabul edilmektedir. Gerekli evraklar hazırlanarak bankanın şubesine gidilecek olup, başvurular şahsen yapılmalıdır. Pek çok konularda destekleme yapılacaktır. Büyükbaş hayvancılıktan arıcılığa kadar bir çok konu desteklemeler arasında yer almaktadır.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Faizsiz Yatırım ve İşletme Kredisi Üretim Konuları;

  • Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği
  • Damızlık Düve Yetiştiriciliği
  • Büyükbaş Hayvan Besiciliği
  • Küçükbaş Hayvancılık
  • Arıcılık
  • Kanatlı Sektörü
  • Kanatlı Sektörü Damızlık Yetiştiriciliği
  • Su Ürünleri Sektörü
  • Geleneksel (Yaygın) Hayvansal Üretim

Hayvancılık Kredisinde Gerekli Belgeler

Hayvancılık kredisinden yararlanabilmek için Ziraat Bankası şubelerine müracaat etmek gerekir. Başvuru esnasında yanınızda bankanın sizden istediği belgeleri de bulundurmalısınız. Hayvancılık kredisi başvurusu gerçek kişilerden ve tüzel kişilerden istenen belgeler olarak ikiye ayrılmaktadır.

1- Gerçek kişilerden istenenler;

  1. Kimlik belgesi
  2. Çiftçi Kayıt Belgesi
  3. Bilançosu mevcut işletmelerin son 3 yıllık bilançoları
  4. Krediye karşılık teminat belgesi
  5. Tarımsal işletmenin kira kontratı, tapu kaydı

2- Tüzel kişilerden istenenler;

  1. ÇKS belgesi
  2. Ticaret sicil gazetesi
  3. Kayıtlı olunan odanın belgesi
  4. Vergi levhası
  5. Noter onaylı imza sirküleri
  6. Teminat belgeleri
  7. Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş veya son yıla ait, diğerlerinde ise en az son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu
  8. Tarımsal işletme tapu kaydı, kira kontratı

Bu belgeleri hazırlayıp Ziraat Bankasının şubesine şahsen müracaat etmeniz durumunda kredi başvurusunda bulunabilir ve faiz indirimlerinden yararlanabilirsiniz.

Kullanılacak olan hayvan kredisinin üretim konuları, faiz oranları ve kredi üst limitlerini dikkate alarak faizsiz krediyle köyde hayvancılığa başlayabilirsiniz.

Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği

Ziraat Bankasın ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği üretimi konusunda kredi için verdiği en üst limit 25.000.000‘dur. İndirim oranı alarak yatırım kredisi için % 50 , işletme kredisi içinde % 50 faiz indirimi yapılacaktır. Özellikli kriterlere sahip olan üreticilere her kriter için yüzde 10 oranında ek indirim oranı sağlanacaktır. Tüm kriterlere sahip olan üreticiler, yüzde 100 oranında uygulanacak en yüksek indirim oranından yararlanacaktır.

Sütçü Sığır Irkları;  Holstein, Jersey ve Avrupa kırmızıları

Kombine Damızlık Irklar; Kahverengi swiss, Simental ve Montbeliard

  • Bu krediden yararlanabilmek için ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 36 aylık yaşta olması gerekir. Kredi ile temin edilecek mandalar ise Bakanlık kayıt sistemine kaydedilmiş, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 48 aylık yaşta olması gerekir.
  • İşletme dönemi kredisi başvurularının değerlendirilmesinde, işletmedeki hayvanlar için damızlık belgesi yerine ilgili Damızlık Birliği tarafından onaylanmış e-ıslah veri tabanı (kulak küpe numaraları belirtilerek) kayıtları esas alınarak işlem yapılabilir.
  • Çiftçilere faizsiz işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için; 50 baş ve üzeri kapasitede, manda veya damızlık sığır işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini 50 baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.

Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği

Yukarıdaki tablo 3 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yer alan tablodur. Yatırım ve işletme kredileri için kullandırılacak olan indirim oranları %50′ dir. Belirtilen kriterlere uygun olan üreticilere uygulanabilecek olan en yüksek indirim %100’dür.

Damızlık Düve Yetiştiriciliği

Damızlık ve düve yetiştiriciliğinde uygulanacak olan en üst kredi limiti 10.000.000′dur. Damızlık ve düve yetiştiriciliği için indirim oranlarına baktığımızda işletme döneminde % 75 indirim ve yatırım dönemi içinse yine % 75 oranında indirim sağlanacaktır. Kredi kullandırılacak olan damızlık düveler Tarım ve Orman Bakanlığının veri tabanına kayıtlı olması gereklidir ve damızlık belgesine sahip olmalıdır. Damızlık ve düve yetiştiriciliğinde birçok ekipman alımı yatırım dönemi kredilerinden sağlanacaktır. Ek kriterler mevcut olduğunda % 10 indirim sağlanacak olup toplam indirim oranı % 100′ ü geçmeyecektir.

Damızlık ve Düve Yetiştiriciliği

Damızlık düve yetiştiriciliği kredisi kullanabilmek için hayvanların ırkları; jersey, avrupa kırmızıları, holstein, brown swiss, simental ve montbeliard ırklarıdır. Bu ırklar sütçü ve kombine ırklarıdır.

  • Sütçü ırklar; Jersey, Holstein ve Avrupa kırmızılarıdır.
  • Kombine ırklar; Montbeliard, Brown Swiss ve Simenta, manda ile 50 baş ve üzeri kapasitede işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 50 baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  • Damızlık sığırlar, Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, damızlık belgesine sahip, 4-13 aylık yaş aralığında olmalıdır. Yurt içinden alınacak damızlık sığırlar hastalıktan ari işletmelerden alınmış olmalı veya işletme düve satışından önce arilik statüsü kazanmış olmalıdır. İl, ilçe müdürlüklerinden işletmenin ari olduğuna dair belge alınır.
  • Kredi ile alınacak olan mandalarında HBS’de kayıt altına alınmış, 12-24 aylık yaş aralığında olmalı gereklidir.

Büyükbaş Hayvan Besiciliği

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin desteklediği hayvansal üretim konularından bir diğeri ise büyükbaş hayvan besiciliğidir. Kredi üst limiti 10.000.000 TL‘ dir. Yatırım ve işletme dönemleri için uygulanacak indirim oranları % 50’ dir. Büyükbaş hayvan besiciliğinde yatırım dönemi için uygulanabilecek en yüksek indirim oranı % 90 iken, işletme döneminde bu oran % 100’dür. Yurt içinde doğan hayvan kullanımı ve kendi yemini üretme yatırım dönemi için herhangi bir indirim sağlamayacaktır.

  • Büyükbaş hayvan besiciliği kredisinden yararlanabilmek için; manda da dahil 50 baş ve üzerinde besi sığırcılığı işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini 50 baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  • Besi sığırcılığı için yatırım kredileri, barınak yapımı ve tadilatı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi ve çayır biçme makinesi, travay, tartı sistemi, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-donanım alımı, kurulu işletmelerin çeşitli alet-ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderlerini kapsar.
  • İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanların azami 20 aylık yaşta, erkek ve Bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı olmaları gerekir.

Büyükbaş Hayvan Besiciliği

Küçükbaş Hayvancılık

Yürürlüğe giren yeni karar ile küçükbaş hayvancılıkta kredi üst limiti 15.000.000 TL‘dir. Faiz indirim oranları ise her iki kredi için % 75 oranındadır. Küçükbaş hayvancılıkta da belirlenmiş kriterler mevcuttur. 5 adet belirlenmiş kriterlerden hangisi karşılanıyorsa %75 indirime ek olarak % 10 faiz indirimi uygulanacaktır. Uygulanacak en yüksek faiz indirimi yüzde 100’ ü aşamayacaktır.

  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için; koyunda en az 250 baş, keçide en az 100 baş kapasiteye sahip işletme kurmaları ya da mevcut kapasitelerini belirtilen kapasitelere veya üzerine çıkarmaları gereklidir.
  • Küçükbaş hayvan besiciliği kredisinden yararlanabilmek için ise yine 250 baş ve üzerinde besi işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini 250 baş ve üzerine çıkarmaları gerekir.
  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği için yatırım kredileri; barınak yapımı ve tadilatını, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, tartı sistemi, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımlarını kapsar.
  • Diğer yatırım giderleri ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için süt sağım ünitesi ve süt soğutma tankı alımlarını kapsar.
  • Küçükbaş hayvan besiciliği için erkek hayvan alımı işletme kredisi kapsamında değerlendirilir.
  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için dişi hayvan alımı yatırım kredileri kapsamında değerlendirilir.
  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği amacıyla alınacak olan dişi hayvanların Bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı ve 6- 24 aylık yaşta,
  • Küçükbaş hayvan besiciliği amacıyla alınacak olan erkek hayvanların ise en az 3 aylık yaşta ve Bakanlık kayıt sisteminde kayıtlı olmaları gerekir.

Küçükbaş Hayvancılık”

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tüm Yorumlar (1)
  • Mehmet azar
    4 yıl önce
    0 0

    Bende hayvancılık yapmak istiyorum da yanlız imkanım yanlız devlet desteğini alamıyorumöstelik hem büyük baş hayvanları seviyorum hemde anlıyorum ne yazıkki imkanlarım el vermediği için şuan İstanbul da gidip çalışmak zorunda kalıyorum

Sıradaki haber:

Bakan Pakdemirli: Ramazanda 4 Milyon Liranın Üzerinde Ceza Kestik

HIZLI YORUM YAP