34,0998$% 0.22
37,9567€% 0.21
2.814,28%-0,37
4.640,00%0,06
9.758,14%1,89
2085460฿%5.88804
Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat başladı. Çay tarımında koronavirüs tedbirleri kapsamında, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen üreticilerin de kente girişlerinin yasaklanması ile çay hasadı için bir süre önce işçi arayışı başladı. İçişleri, Sağlık ile Tarım ve Orman Bakanlıkları koordinesinde 4 ilin valilikleri ve ilgili kuruluşların temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantılarda, çay hasadı için üreticilere izin çıktı. Karar, önceki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.
Çay üreticileri, İçişleri Bakanlığı’na başvurarak, izin belgelerini aldı. Doğu Karadeniz’de 4 ilde başvuru sayılarıyla 50 bine ulaşan çay üreticileri, gece yarısından itibaren memleketlerine doğru yola çıktı. Büyük çoğunluğu İstanbul’dan kendi özel araçları ve otobüslerle yola çıkanlar sabah saatlerinden itibaren Karadeniz Bölgesi’ne giriş yapmaya başladı. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun il sınırlarında üst düzey önlemler alındı. Kent girişlerinde takviye polis, jandarma ve sağlık ekipleri görevlendirildi. İl pandemi kurullarınca kent girişinde sağlık kontrolünden geçirilen üreticiler, 1 hafta evlerinde karantinada kalacak. Evlerinde kalanların temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grupları’nca karşılanacak. Marketlerden köy ve mahallelere servisler yapılacak.
Doğu Karadeniz’e 3 günde 50 bin çay üreticisi giriş yapacak. Üreticilerin yaklaşık 30 bini, Rize’ye gelecek. Rize İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de 3 günde 30 bin dolayında gelmesi beklenen üreticilere, günde yaklaşık 1700 ‘Covid-19’ testi yapacak.
Ankara’dan ailesiyle birlikte Rize’ye gelen Ahmet Yılmaz, “Gece yasaklar bitince Ankara’da yola çıktık. Çay toplamak için geldik. Bu sene çay işçisi olmadığı için anne ve babama yardım için geldim. Ailecek çay hasadı yapacağız” dedi.
Çay işçi açığı için Doğu ve Güneydoğu bölgesinden Karadeniz’e çay işçileri de geliyor. Afyonkarahisar’dan gelen çay işçisi Mehmet Açar, “Çay hasadı için geldik. Geçen yıl da buraya gelmiştim. Bu sene işçi açığı olduğunu duyunca hemen geldik” diye konuştu.
Diyarbakır’dan bölgeye ilk kez geldiğini ve bahçede çayı ilk defa gördüğünü anlatan Kadir Erdem ise “Hasat için buradayız. Karadeniz’e ilk kez gelip, çay hasadı yapacağız. Çayı ilk defa göreceğiz. Nasıl toplandığını bilmiyoruz. İnternetten biraz araştırma yaptık. Bardakta biliyorduk ama bahçede ilk kez göreceğiz” ifadelerinde bulundu.
Öte yandan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından çay hasadı için yazılı açıklamada, “81 ilimizde Ramazan Bayramı süresince uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasından çay üretimi yapan işletmeler ve müstahsilimiz muaf tutulmuştur. İçişleri Bakanlığının 153 sayılı sokağa çıkma kısıtlaması Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararı istisnası kapsamında 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde çay mubayaasına ve üretimine devam edilecektir. Üreticilerimizin acele etmeden çaylarını hasat etmeleri rica olunur” denildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadı için seyahat izin belgesi alıp, yola çıkan çay üreticileri, memleketlerine ulaşmayı sürdürüyor. Otobüs ya da araçları ile yola çıkan üreticiler, Samsun’un Havza ilçesinde uzun araç kuyruğu oluşturdu. Kentin giriş noktası olan Havza’nın Teşvikiye kavşağındaki kontrol noktasında polis ekipleri, çay hasadı için yola çıkanların önce ateşlerini ölçtü ardından da izin belgelerini kontrol etti. Belgesi tam olan üreticilerin geçişine izin verildi.
Çay Göçü Başlıyor; 50 Bin Üretici Bu Gece Yola Çıkıyor
Çiftçilere Eğitim, Ekipman ve Hibe Desteği
Su Ürünleri Yetiştiricilerine Verilecek Destekler Belirlendi
Giresun’da Fındık Fiyatı 123 İle 125 Lira Arasında İşlem Gördü
Gıda Fiyatlarındaki Düşüş Azalan Enerji Maliyetleriyle Hız Kazanabilir
Tarım ÜFE Ağustosta Aylık Bazda Yüzde 1,56 Azaldı
10 Soruda İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Kiraya Verilmesi
Bakan Yumaklı: 1 Milyar 389 Milyon Lira Destekleme Ödemesini Çiftçilerin Hesaplarına Aktarıyoruz
Çiftçiye Sonbahar Döneminde Tohum Desteği Sağlanacak
Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 Dönemi Çeltik Alım Fiyatları Belirlendi
Toplanan İnek Sütü Miktarı Temmuzda Yıllık Bazda Yüzde 12,3 Arttı