DOLAR

$%

EURO

%

GRAM ALTIN

2.498,49%0,64

ÇEYREK ALTIN

4.275,00%1,42

BİST100

9.548,09%-1,36

BİTCOİN

2039518฿%-0.91986

a

Türkiye, Avrupa Kıtası’nın Biyolojik Çeşitliliğine Eşdeğer Zenginlikte

Türkiye’nin genetik kaynağının korunması ve bu alanda çalışmalara öncülük edilmesi amacıyla Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türkiye’nin Avrupa Kıtasının biyolojik çeşitliliğine eş değer zenginliğe sahip olduğu vurgulanarak, Türkiye’nin yanı sıra dünyadaki biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik yol haritası değerlendirildi.

Türkiye’nin genetik kaynağının korunması ve bu alanda çalışmalara öncülük edilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile hayata geçirilen ve 14 bakanlığın temsil edildiği Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını yaptı. Toplantıda, Türkiye’nin Avrupa Kıtasının biyolojik çeşitliliğine eş değer zenginliğe sahip olduğu vurgulanarak, koruma çalışmaları, farkındalık faaliyetleri ve ekonomik katkı konuları gündeme geldi.

ad768x90

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu Başkanlığını da üstlenen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Biyoçeşitlilik Koordinasyon Kurulu çalışmaları ile emek, zaman ve iş gücünden kazanç sağlanarak kamu kaynakları verimli kullanılacak. Koruma, kontrol ve denetim çalışmalarında eşgüdüm sağlanacak. Bunun yanı sıra biyolojik çeşitlilik ekonomimize kazandırılacak” dedi.

“TÜRKİYE 2022’DE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİNİN EV SAHİBİ”

14 bakanlığın temsilcisinin bulunduğu Kurulun amaçlarıyla ilgili bilgi veren Bakan Dr. Pakdemirli, söz konusu Kurul sayesinde, Ulusal bazda biyolojik çeşitlilik çalışmalarının eşgüdümlü yürütüleceğini belirtti. “Uluslararası müzakerelerde ülke menfaatimizin en etkin biçimde savunulmasında güç birliği sağlanacak” diyen Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin “Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi”ne 2022 yılında ev sahipliği yapacağını ve 2024 yılı sonuna kadar sözleşme dönem başkanlığını etkin şekilde yürüteceğini kaydetti.

ad768x90

“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK EKONOMİYE KAZANDIRILACAK”

Koordinasyon Kurulu’nun çalışmalarıyla biyolojik çeşitlilikle ilgili pek çok kurumun yürüttüğü çalışmalardaki mükerrerliğin ortadan kalkacağına değinen Bakan Dr. Pakdemirli şu değerlendirmede bulundu: “Biyoçeşitlilik Koordinasyon Kurulu çalışmaları ile emek, zaman ve iş gücünden kazanç sağlanarak kamu kaynakları verimli kullanılacak. Koruma, kontrol ve denetim çalışmalarında eşgüdüm sağlanacak. Bunun yanı sıra biyolojik çeşitlilik ekonomimize kazandırılacak, genetik kaynaklarımıza dayalı fikri mülkiyet haklarından ülkemizin faydalanmasının önü açılacak, AR-GE çalışmaları ile endüstrinin çeşitli kollarında istihdam sağlanılarak kalkınmamıza ivme kazandırılacak.”

“YENİ TEKNOLOJİLER TEŞVİK EDİLECEK”

Bakan Dr. Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü: “Biyolojik kaynaklara ilişkin sağlık, ilaç, kozmetik, tekstil, kimya, savunma, çevre, enerji, ulaştırma, tarım, orman vb. sektörlerde yeni ve ileri teknolojilerin ve sanayilerin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi, yenilikçi politikaların oluşturulması, sürdürülebilir ihracat gelirlerinin arttırılması ile ilgili koordinasyon sağlanacak.  Biyokaçakçılıkla mücadele ve geleneksel bilginin kayıt altına alınması ile ilgili koordinasyon oluşturulacak. Biyolojik çeşitlilik konusunda tanıtım ve farkındalık faaliyetleri koordine edilecek. Koordinasyon Kurulumuz sayesinde, biyolojik kaynaklardan oldukça zengin olan Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin daha etkin ve katılımcı bir yaklaşımla ele alınacağına inanıyorum”

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Tarımsal Hasıla 17 Yılda Yüzde 486 Arttı

HIZLI YORUM YAP