27,3794$% 0.23
29,0467€% -0.08
1.629,59%-0,76
2.715,00%-0,61
8.334,94%1,41
737189฿%-0.46212
Evlerde pişirilen ve sonraki öğün için bekletilen yemeklerde bakteriler hızla çoğalarak, sağlık için risk faktörü haline geliyor.
“Yemek mutfakta beklediyse tüketmeyin”
Öğünlerden artan yemeklerin en kısa zamanda buzdolabına alınması gerektiğini belirten Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, özellikle tavuk, dana eti, yumurta gibi yüksek riskli kabul edilen gıdaların yanı sıra neredeyse tüm gıdaların zehirlenmeye yol açma potansiyeli taşıdığını hatırlattı.
“Bakterilerin yaşayabilmeleri için nem gerekir, tüketilen tüm gıdalarda bakterilerin ihtiyacı kadar nem oranı bulunur. Bu da gıdaları bakteriler için ideal üreme ortamları yapar” diyen Uzunoğlu, “Pişirilen veya çiğ halde tüketime hazırlanan yiyeceklerin artanları eğer uzun süre oda sıcaklığında kaldıysa kesinlikle tüketilmemeli. Buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler de tüketilecek kadarı ısıtılmalı. Piştikten sonra uzun süre muhafaza edilmesi gereken yiyecekler ise derin dondurucuya konarak saklanabilir. Ancak çözdürüldükten sonra ısıtılıp hemen tüketilmelidir” şeklinde konuştu.
“Çiğ ve pişmiş gıdalar buzdolabında ayrı bölümlerde muhafaza edilmeli”
Yeniden tüketim için bekletilen gıdalarda çözdürme işleminin oda sıcaklığında bekletilerek yapılmaması gerektiği uyarısında da bulunan Merve Uzunoğlu,“Oda sıcaklığında bekleyen gıdaların tamamı çözünene kadar eriyen ve hava ile temas halinde olan kısmında bakteri üretimi başlar. Bu sebeple, çözdürme için buzdolabı kullanılmalı veya mikrodalganın çözdürme özelliği kullanılarak çözülen gıda hemen tüketilmelidir” dedi.
Gıda zehirlenmelerinde en yaygın sebep olarak çapraz bulaşmaya da dikkat çeken Uzunoğlu, “Çapraz bulaşma hazırlık veya üretim esnasında gıdaya etraftaki başka bir kaynaktan zararlı bakteri bulaşmasıdır. Bu bakteriler yapılarına bağlı olarak ısı yoluyla, pişirme ile ölmektedir. Çapraz bulaşmayı önlemek için pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı halde ve özellikle kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölümde muhafaza etmek gerekir” ifadelerini kullandı.
Türk üzümü dünya piyasalarında zirve yaptı!
Bakan Yumaklı, 1 Milyar 67 Milyon Lira Tarımsal Destekleme Ödemesinin Bugün Yapılacağını Açıkladı
Bakan Yumaklı: Türkiye, Gıda İsrafının Önlenmesine Daima Öncülük Etti
Gıda Hattı’na En Çok Et Ürünlerinde Şikayet Geliyor! 66 Bin 924 İş Yerine Ceza
Bakan Yumaklı: Çay Üreticilerine Alım Ödemeleri Bugün Yapılacak
İl Müdürü’nün Görevden Alınmasını Davul ve Zurna Eşliğinde Kutladılar
Çiğ Süt Destek Ödemeleri Çiftçilerin Hesaplarına Yatırıldı
Miras Kalan Topraklar 2 Yıl Atıl Halde Kalırsa Devlet Tarafından Kiraya Verilecek
Sıfır Atık Projesi İle 6 Yılda Ekonomiye 96 Milyar Liralık Katkı
Bakan Yumaklı: “TDT Ülkelerinin Tarımsal İhracatını Artırmak Başlıca Görevimiz Olmalıdır”
Yasa Dışı Su Ürünleri Avcılığına 81 İlde Eş Zamanlı Denetim Başlatıldı