DOLAR

32,5192$% 0.29

EURO

34,6184% 0.28

GRAM ALTIN

2.499,99%0,69

ÇEYREK ALTIN

4.277,00%1,46

BİST100

9.548,09%-1,36

BİTCOİN

2044078฿%0.40421

a

Çiftçiler Whatsapp Sayesinde Seralarını Donmaktan Koruyor

Soğuk kış şartlarında kayıp vermeden mahsul almaya çalışan Antalyalı üretici, ‘serada Whatsapp’ dönemi başlattı. Çiftçi, gruplar aracılığıyla birbirini uyararak seralarını dona karşı koruyor.

DONDURUCU soğuklara ve tarım zararlılarına karşı serasını korumaya çalışan Antalyalı üretici ‘serada Whatsapp’ dönemi başlattı. Telefon uygulamaları, haberleşme ağları ve sosyal medya grupları üzerinden birbiriyle irtibat kuran üreticiler, ürünlere zarar veren hava şartlarına ve seralara hızla yayılan zararlı türlerine karşı zaman kazanıyor. Önlem alınması gereken bir gelişme olduğunda bu bilgi Whatsapp gruplar aracılıyla hızla yayılıyor ve bu sayede üretici büyük kayıplar yaşamadan zorlukları aşıyor.

ad768x90

15 BİN ÜYEYE UYARI MESAJI

Meteoroloji’den gelen raporlara göre havanın günlük seyrini de bölge üreticisiyle sürekli paylaştıklarını söyleyen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Bir yıllık emekleri bir saate teslim olmasın diye ‘Bugün don, fırtına, sağanak yağış var, seranızda gerekli önlemleri alın’ gibi uyarılarda bulunuyoruz. Sıcaklığın aniden ve hızla düşeceği saatler için önceden önlem alıyoruz. Erken uyarı sisteminin yanında çiftçilerin kendi aralarında haberleştikleri iletişim ağları da var. Soğuk havada serasında olmayan çiftçiyi hemen diğer çiftçiler uyarıyor. Ziraat Odası da 15 bin üyeye sürekli bilgilendirme mesajları gönderiyor” dedi.

İLETİŞİM ZİNCİRİ KURULDU

ad768x90

Hızlı iletişimin tarımda en büyük kurtarıcı olduğunu belirten Alp, üretimde yaşanan teknolojik dönüşümü şöyle anlattı: “Seralarındaki mahsulün kış şartlarına uyum sağlayıp hayatta kalması için gece gündüz mesaisi devam ediyor. Soğuk havada fideleri koruyabilmek için üretici ateşin ne zaman yandığı çok önemli. Isı artışında doğru zamanlama için iletişim zincirleri kuran üretici, fideleri soğuğa alıştırmak için koordine halinde hareket ediyor.”

SERALAR SIRAYLA ISITILIYOR

Telefon uygulamaları, haberleşme ve sosyal medya grupları aracılığıyla bölgenin her yerinden bilgi alabildiklerini ve çiftçiyi uyardıklarını söyleyen Aksu Alaylı Mahallesi Muhtarı Süleyman Cihangir Yılmaz da, “Sosyal meydanın ve iletişim ağlarının artık tarımdaki payı çok yüksek. Özel kurduğumuz gruplar üzerinden ‘ısı düşüyor’ diye herkes birbirini uyarıyor ve bölge bölge sırayla seralarda sobalar yanmaya başlıyor. Bir sorun olduğunda birlikte mücadele ediliyor” diye konuştu.

SERAMIZI ZARARLIDAN KURTARDIK

Benzer bir uyarı sistemini tarım zararlılarıyla mücadelede de kullandıklarını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Fideler yeni ekildiğinde serada domateslerin üzerine yapışan unlu bit denen tarım zararlısını gördük. Bu zararlının narenciyeden seralara geçtiğini fark ettik. Üreticilerle kurduğumuz iletişim grubuna yazıp dikkat etmelerini söyledik. Uyarıyı gören serasını kontrol etti ve mücadele ilaçlarını hemen seralarına attılar.”

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Saray Çiftliği ve Saray Halı Konkordatodan Çıktı

HIZLI YORUM YAP