19,0540$% 0.13
20,5095€% -0.63
1.211,44%-0,66
2.004,00%-0,20
5.031,98%-0,59
525484฿%-3.14467
DONDURUCU soğuklara ve tarım zararlılarına karşı serasını korumaya çalışan Antalyalı üretici ‘serada Whatsapp’ dönemi başlattı. Telefon uygulamaları, haberleşme ağları ve sosyal medya grupları üzerinden birbiriyle irtibat kuran üreticiler, ürünlere zarar veren hava şartlarına ve seralara hızla yayılan zararlı türlerine karşı zaman kazanıyor. Önlem alınması gereken bir gelişme olduğunda bu bilgi Whatsapp gruplar aracılıyla hızla yayılıyor ve bu sayede üretici büyük kayıplar yaşamadan zorlukları aşıyor.
15 BİN ÜYEYE UYARI MESAJI
Meteoroloji’den gelen raporlara göre havanın günlük seyrini de bölge üreticisiyle sürekli paylaştıklarını söyleyen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Bir yıllık emekleri bir saate teslim olmasın diye ‘Bugün don, fırtına, sağanak yağış var, seranızda gerekli önlemleri alın’ gibi uyarılarda bulunuyoruz. Sıcaklığın aniden ve hızla düşeceği saatler için önceden önlem alıyoruz. Erken uyarı sisteminin yanında çiftçilerin kendi aralarında haberleştikleri iletişim ağları da var. Soğuk havada serasında olmayan çiftçiyi hemen diğer çiftçiler uyarıyor. Ziraat Odası da 15 bin üyeye sürekli bilgilendirme mesajları gönderiyor” dedi.
İLETİŞİM ZİNCİRİ KURULDU
Hızlı iletişimin tarımda en büyük kurtarıcı olduğunu belirten Alp, üretimde yaşanan teknolojik dönüşümü şöyle anlattı: “Seralarındaki mahsulün kış şartlarına uyum sağlayıp hayatta kalması için gece gündüz mesaisi devam ediyor. Soğuk havada fideleri koruyabilmek için üretici ateşin ne zaman yandığı çok önemli. Isı artışında doğru zamanlama için iletişim zincirleri kuran üretici, fideleri soğuğa alıştırmak için koordine halinde hareket ediyor.”
SERALAR SIRAYLA ISITILIYOR
Telefon uygulamaları, haberleşme ve sosyal medya grupları aracılığıyla bölgenin her yerinden bilgi alabildiklerini ve çiftçiyi uyardıklarını söyleyen Aksu Alaylı Mahallesi Muhtarı Süleyman Cihangir Yılmaz da, “Sosyal meydanın ve iletişim ağlarının artık tarımdaki payı çok yüksek. Özel kurduğumuz gruplar üzerinden ‘ısı düşüyor’ diye herkes birbirini uyarıyor ve bölge bölge sırayla seralarda sobalar yanmaya başlıyor. Bir sorun olduğunda birlikte mücadele ediliyor” diye konuştu.
SERAMIZI ZARARLIDAN KURTARDIK
Benzer bir uyarı sistemini tarım zararlılarıyla mücadelede de kullandıklarını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Fideler yeni ekildiğinde serada domateslerin üzerine yapışan unlu bit denen tarım zararlısını gördük. Bu zararlının narenciyeden seralara geçtiğini fark ettik. Üreticilerle kurduğumuz iletişim grubuna yazıp dikkat etmelerini söyledik. Uyarıyı gören serasını kontrol etti ve mücadele ilaçlarını hemen seralarına attılar.”
Saray Çiftliği ve Saray Halı Konkordatodan Çıktı
Nar Ekşisi İzlenimi Veren Narlı Sosların Piyasaya Arzı Yasaklandı
Tarımsal Üretimin Planlanması Verimliliği Artıracak
Tarım Kredi Marketleri, Ramazanda Temel Gıda ve Temizlik Ürünlerini Sabitledi
Çiftçilere Yaklaşık 1,7 Milyar Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı Ramazanda Gıda İşletmelerini Sıkı Denetime Tabi Tutacak
Deprem Bölgesindeki 100 Milyon Ton Enkaz İçin Geri Dönüşüm Uyarısı
Yuvacık Barajı’nda Su Seviyesi Yüzde 94’e Yükseldi
Fiyatları Sabitlenen Et Ürünlerinin Satışı Yarın Başlıyor
TMO Stokları Ramazanda Oluşabilecek Spekülatif Fiyat Artışlarına Karşı Hazır
Türkiye, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Sayılarında AB Ülkelerini Geride Bıraktı