DOLAR

32,5728$% 0.26

EURO

34,9993% 0.06

GRAM ALTIN

2.460,56%1,01

ÇEYREK ALTIN

4.072,00%-0,02

BİST100

9.884,88%1,73

BİTCOİN

2098365฿%1.4141

a

Cam Kanatlı Kelebek Güzelliğiyle Büyülüyor

Panamada görüntülenen cam kanatlı kelebek… Her kelebek gibi ayaklarıyla tat kontrolü yapan bu cam kanatlı kelebek besinleri hortum benzeri ağzıyla midesine indiriyor. Cam kanatları mükemmel şekilde kamufle olmasına ve yırtıcılardan saklanmasına yardım ediyor. İsmini şeffaf kanatlarından alan bu kelebekler Glasswing butterfly ismi ile de bilinirler.

Yaşama alanları Orta Amerika’da, Columbia, Bolivya, Peru ve Ekvador olan cam kanatlı kelebek benzerlerine göre biraz daha büyüktür. Büyüleyici, göz alıcı şeffaf kanatlara sahip bu kelebekler diğer zar kanatlı böcekler gibi (arıve sinek ) şeffaf bir kanat yapısına sahiptir. Bir çok fortoğraftan da anlaşılacağı gibi tamamem şeffaf bir kanat özelliği göstermezler. Kanatların dış çeperleri kahverengi, kırmızımsı ve siyaha yakın tonlarda bir çerçeve ile ve değişik desenler ile bezenmiştir.

ad768x90

Greta oto tür ismine sahip şeffaf kanatlı kelebekler sahip oldukları şeffaf kanatlar sayesinde kamuflaj konusunda oldukça iyidirler. Kırılgan ve narin görünümlerine karşın kelebek kendi ağırlığının 40 katı kadar bir yükü taşıyabilmektedir. Kelebek yumurtaları yumurtlama döneminde bitkilerin üzerine bırakılır.

Glasswing kelebek tırtılları parlak mor ve kırmızı çizgili yeşil gövdelere sahiptir. Cestrum cinsi bitkilerinde bulunurlar. Larvalar, filamentlerle pürüzsüz olan dorsal çıkıntılarla silindirik şekillidirler. Pupa evreleri gümüş rengindedir. 

Erişkin glasswing kelebekler, şeffaf kanatlarının çevresindeki kırmızı veya turuncu ile renklendirilmiş opak, koyu kahverengi gibi renklerle sınırları belirgin kanat yapıları ile tanımlanabilir. Vücutları koyu kahverengi bir renktedir. Kelebekler 2,8 cm ila 3 cm uzunluğundadır ve 5.6 cm ila 6.1cm kanat açıklığına sahiptir.

ad768x90

Yetişkin kelebek, çok yıllık çiçekli bitkilerin “Lantana cinsi” çiçeklerinin nektarından beslenir. Ayrıca Asteraceae ve Boraginaceae familyalarından çiçekler ilede beslenirler.

Glasswing kelebekler oldukça güçlüdür saatte yaklaşık 13 km /s hızla uçabililer. Günlük 12 km’kadar yol katedebilirler. Bu kelebeklerin en büyük düşmanları kuşlardır.

Erkek glasswing kelebekleri üreme dönemlerinde dişi bireyleri kendine çekmek için ortama feromon bırakır. Üretilen feromonlar, Asteraceae familyasına ait bitkiler ile beslenmeleri yoluyla elde ettikleri pirolizidin alkaloidlerinden türetilmiştir. Alkaloidler daha sonra bir pirol halkasının oluşumu aracılığıyla feromonlara dönüştürülür.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Avustralya’dan Getirilen Develer Saldırılar Sonrası Trablus Limanı’ndan Tahliye Edildi

HIZLI YORUM YAP