34,2575$% 0.06
36,9436€% 0.47
2.921,12%-0,13
4.927,00%-0,18
8.862,32%2,83
฿%
34,1744
36,9052
2.921,12
4.927,00
8.862,32
Türkiye’nin en yüksek kapasiteli Besi Organize Sanayi Bölgesi ekonomiye bir yılda 7 milyon 580 bin dolar katkı sağladı. İçerisinde büyükbaş hayvan barınma tesisi, et entegre tesisi, hayvan hastanesi, hayvan pazarı, biyogaz tesisi ve gübre fabrikası bulunduran Besi organize sanayi bölgesinin ekonomik döngüsünü tamamlamak anlamında en önemli yatırımlardan biri biyogaz tesisi. OSB içerisindeki biyogaz tesisi, Türkiye’de tek noktaya kurulu en yüksek kapasiteye sahip olması açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.
Amasya Valisi Osman VAROL Biyogaz Tesisinde atık gübrelerin 2019 yılından buyana elektrik enerjisi üretiminde kullanıldığını; ayrıca tarım arazilerinde kullanılmak üzere sıvı ve katı gübreye dönüştürüldüğünü de söyledi.
Biyogaz tesisi bu gübrelerden ürettiği elektrik enerjisi ile yaklaşık olarak 52 bin hanenin elektrik enerjisini karşılayabilirken, ülke ekonomisine de böylece yıllık 7 milyon 580 bin dolar katkı sağladı.
Yine bu biyogaz tesisi ile bağlantılı, ilave olarak bir de gübre fabrikası bulunuyor. Yani hayvan atıkları, biyogaz tesisinde elektrik üretimi için kullanılırken, ardından da gübre üretimi için değerlendiriliyor.
HEM EKONOMİ HEM ÇEVRE KAZANIYOR
Türkiye’nin ve bölgesinin en önemli hayvancılık noktalarından olan Suluova’da, gübresel atıkların değerlendirilmesi anlamında çevreye büyük katkı sağlanıyor. Çiftçilerimizin en önemli sıkıntılarından biri olan hayvan gübresi atıklarının çevreye ve insan sağlığına zararlarını önlemek adına işleyen gübre fabrikası, aynı zamanda da hayvan gübrelerinin daha verimli bir şekilde sıvı ve katı olarak tarım için, çiftçilerimiz tarafından kullanılmasına imkan sağlıyor.
2018 yılı itibari ile faaliyetlerine başlayan Amasya Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayii Bölgesi 35 adet besi 3 adet sanayi parseli olmak üzere toplamda 38 parselden oluşuyor. 12 parselde inşaat çalışmaları sürerken, diğer 26 tanesinde üretim devam ediyor.
Besi Organize Sanayi Bölgesinde 6 bin 700 büyükbaş hayvan üretim kapasitesi mevcut olduğunu söyleyen Amasya Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölge Müdürü Mahmut HATİPOĞULLARI önümüzdeki 6 ay içerisinde ise 9 bin 100 büyükbaş hayvana kadar ulaşılmasının planlandığını belirtti.
Hayvan yetiştirme kapasitesine ek olarak Besi OSB’de çok önemli modern bir et entegre tesisi de mevcut. Bu entegre tesisi de günlük ortalama 400 hayvan kesme kapasitesine sahip.
BESİ OSB’DE 750 HAYVAN KAPASİTELİ HAYVAN PAZARI DA BULUNUYOR
Şu an için yüzde 75 kapasiteyle çalışan ve 6 ay içerisinde kapasitesini yüzde 90’ların üzerine çıkaracak olan Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde, üretim, kesim ve enerji gibi döngülerinin yanında bir de hayvan sağlığı merkezi yer alıyor. Hayvan hastanesi tesisinin de inşaatı tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleştirilecek.
Hayvancılık anlamında olabilecek ekonomik döngünün neredeyse tamamını, aynı tesis içerisinde gerçekleştiren, Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde bütün bunlarla birlikte bir de hayvan pazarı alanı mevcut.
Suluova Kaymakamı Erdoğan KANYILMAZ da ‘Suluova’da büyük bir ihtiyaç olan modern bir hayvan pazarı da yapıldı. Bu hayvan pazarını da önümüzdeki günlerde faaliyete alacağız. Hayvan pazarımız da 450 kapalı, 300 açık olarak planlandı’ dedi.
Türkiye’nin en büyüğü olmasıyla birlikte, Avrupa’nın da en büyükleri içerisinde yer alan Amasya Besi Organize Sanayii Bölgesi, büyüklüğü ve etkinliği ile Dünya standartlarında; üretimden kesime, atıkların enerjiye dönüştürülmesinden, gübre olarak kullanıma sunulmasına kadar, ekonomik döngünün tamamını karşılarken hem bölge hem ülkemiz için oldukça önemli bir yer tutuyor.
Ukrayna’da Değerli Tarım Arazilerinin Satışı Protesto Edildi
Çocukken Yaylalarda Topluyordu: Şimdi Üreticisi Oldu, 800 Bin Lira Gelir Elde Ediyor
Hayvancılıkta Verimlilik Gelecek Yıl Desteklerle Artırılacak
Patates Üreticileri, Emeklerinin Karşılığı İçin Lisanslı Depo Kurulmasını İstiyor
67 Milyon 953 Bin Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Çiftçilerin Hesaplarına Aktarılıyor
Gelecek Yıl 456 Bin Hektarda Arazi Toplulaştırma Çalışması Başlatılacak
Yumaklı: Çiğ Süt Primi Yılın Son 3 Ayı İçin Yüzde Yüz Artırıldı
TZOB Başkanı Bayraktar: “Markette Fiyatı En Fazla Artan Ürün Yüzde 89,8 ile Salatalık Oldu”
Adanalı Kasaplardan Kebapçılara Fiyat Tepkisi
Bakan Yumaklı: Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının Görev Yapmaya Başlamasıyla Hayvan Hastalıkları Azaldı
Taklit-Tağşiş Yapılan ve Sağlığı Tehlikeye Düşürebilecek Gıdalar Listesi Güncellendi