DOLAR

32,5620$% 0.14

EURO

34,8889% 0.63

GRAM ALTIN

2.427,44%-0,20

ÇEYREK ALTIN

4.076,00%-1,24

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2169515฿%1.35369

a

Hollanda 94,5 milyar euroluk tarım ihracatı ile dünya ikincisi oldu

Hollanda İstatistik Kurumu ve Wageningen Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi’nin verilerine göre Hollanda geçen yıl 94,5 milyar euroluk tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi.

İhracat oranını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artıran Hollanda, ABD’nin ardından dünyanın en büyük ikinci tarım ihracatçısı unvanını korudu.

ad768x90

Hollanda, yüz ölçümü ve nüfus bakımından birçok ülkenin gerisinde. Buna rağmen, yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip olan ülke, her yıl tarım ürünleri ihracatını biraz daha artırıyor.

Hollanda’nın dünyaya sattığı ürünlerin başında gıda ürünleri ile çiçek soğanı ve bitkiler yer alıyor. Resmi rakamlara göre, Hollanda’nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği altı ürün şöyle sıralanıyor:

  • Çiçek soğanı ve süs bitkileri: 9,5 milyar euro
  • Et ve et ürünleri : 8,8 milyar euro
  • Süt ürünleri ve yumurta: 8,6 milyar euro
  • Sebze : 7,3 milyar euro
  • Meyve : 6,2 milyar euro
  • İçecek : 5,8 milyar euro

Yaş sebze ve meyvenin yanı sıra, 2019 yılında et ihracatı da önemli ölçüde arttı. 

ad768x90

Wageningen Üniversitesi’nden Krijn Poppe’ye göre, et ihracatındaki  artışın en önemli nedeni, Asya’da ortaya çıkan domuz humması. Bu nedenle özellikle Çin’den ciddi miktarda et talebi oldu.

Geriye kalanı da, Hollanda tarafından işlenen ya da üretilen diğer ürünler oluşturuyor.

Hollanda’nın en fazla ürün sattığı ülke 23,6 milyar euro ile Almanya. Bunu sırasıyla, 10,8 milyar euro ile Belçika, 8,7 milyar euro ile İngiltere, 7,7 milyar euro ile Fransa, 3,6 milyar euro ile İtalya, 3 milyar euro ile Çin ve 2,8 milyar euro ile de İspanya izliyor.

Afrika’dan kakao alıp işleyerek İsviçre’ye satıyor

Hollanda’nın ihraç ettiği tarım ürünleri arasında alkollü içecekler, kakao ve çikolata da bulunuyor. Kakao ve çikolata satışı geçen yıl yüzde 6 oranında arttı.

Hollanda, Batı Afrika’dan ithal ettiği kakao çekirdeklerini işleyerek, İsviçre, Belçika ve Fransa’ya ihraç ediliyor.

Hollanda, Güney Afrika ve Güney Amerika’dan ithal ettiği bazı tropikal meyveleri de kendi ürünleri ile harmanlayarak üçüncü ülkelere satıyor.

Çevresel etkileri tartışılıyor

Wageningen Üniversitesi’nin raporunda, “Hollanda gibi küçük bir ülkenin dünyanın en büyük ikinci tarım ürünleri ihracatçısı olması ne kadar mantıklı?” sorusu da gündeme getirildi.

Azot krizi ve iklim değişikliği önlemleri nedeniyle, önümüzdeki yıllarda Hollanda’da tarım sektörünün geleceği konusunda yoğun tartışmalar yapılıyor.

Ekonomist Krijn Poppe, Hollanda Televizyonu’na (NOS) yaptığı açıklamada, önemli ölçüdeki tarım ihracatının aynı zamanda çevre kirliliği anlamına geldiğini de vurguladı.

Poppe’ye göre, azot salımını en az indirmeye yönelik önlemlerin tarımsal girdilere yansıması nedeniyle, gelecek dönemde ihracat biraz azalacak.

Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanı Carola Schouten, ihracat rakamlarının birçok kesimin sıkı çalışması sonucu arttığını belirterek, “Yurtdışında büyük talep gören iyi ürünler tedarik ediyoruz. Çiftçilerin daha iyi bir hayat sürdürebilecekleri şekilde üretim yapmalıyız ama aynı zamanda çevre ile dengeleri de gözetmeliyiz” dedi.

Schouten, çevre konusunda Hollanda’nın tek başına çaba harcamasının hiçbir anlamı olmayacağını, azot salımı konusunda Avrupa genelinde ortak çözüm aranması gerektiğini vurguladı.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Berlin yolcusu!

HIZLI YORUM YAP