19,1165$% 0.12
20,7435€% 0.57
1.208,23%0,63
2.008,00%0,60
4.811,45%-3,73
517388฿%0.66907
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk, güvenilir gıda için ilk şartın denetim olduğunu belirterek, “Denetimin kolay ve hızlı yapılabilmesi için en önemli şartlardan birisi tarlaların birleştirilmesi. Ürün, tohumdan hasada kadar denetlenmeli” dedi.
Güvenilir Ürün Platformu tarafından bilgi kirliliğini önlemek için başlatılan “Ne Yiyelim, Ne İçelim, Güveniliri Nasıl Seçelim?” başlıklı toplantı serisinin ilki İstanbul’da gerçekleştirildi. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aroma Yönetim Kurulu Başkan Vekili de olan Duruk, toplantı kapsamında yaptığı açıklamada, son yıllarda artan güvenilir gıda hassasiyetinden bahsetti.
Türkiye’de güvenilir ürün için ilk şartın denetim olduğunu vurgulayan Duruk, tarlalar sürekli bölündüğü ve üretici değiştiği için denetimde zorluklar yaşandığını anlattı. Duruk, denetimin kolay ve hızlı yapılabilmesi için en önemli şartlardan birisinin, “tarlaların birleştirilmesi” olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlık tarafından iklim, toprak ve su analizleri yapıldı, bölgesel ürünler belirlendi. Ancak yetiştirilen ürün, tohumdan hasada kadar denetlenmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili bakanlıklar bir araya gelerek ve bir yapı kurarak ürünün güvenilir olması için takibini yapmalı. Bu denetimin en kolay yolu özellikle son yıllarda bölündüğü için boş kalan, ekilmeyen tarlaların birleştirilerek üst kullanım hakkının kooperatiflere verilmesinden geçiyor. Ürün yetiştirilmesi sürecinde denetlenmezse genetiğinin değiştirilmesinden kimyasal kullanımına kadar her türlü olumsuzlukla karşılaşabiliriz.”
“İSTİHBARAT TEŞKİLATI BİLE DENETİMLERDE ROL ALMALI”
Mahmut Duruk, ürünü tohumdan hasada kadar toprak, iklim, su, gübre ilaç gibi tüm açılardan denetlenmesi, sistemin kontrol altında yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Duruk, “Gıda güvenliği ileride çok daha önemli hale gelecek. Bu denetimlerde ve süreçlerde istihbarat teşkilatı bile rol alabilir. Son dönemde ortaya çıkan ve 1,5 milyarlık ülkenin adeta karantinaya alınmasına denen olan virüs gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor.” diye konuştu.
“MİKROBİYOLOJİK ÜREME OLMAMASI İÇİN DONUK DÖNER TERCİH EDİLMELİ”
Tüm Dönerciler Derneği Genel Başkanı ve Bereket Döner Üst Yöneticisi (CEO) Muhammet Nezif Emek, etkinlikte dönerin güvenilir olabilmesi için hangi süreçlerin izlenilmesi gerektiğini anlattı.
Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Yeni Pazarı Brezilya
Besiciler “Süt Kuzuları”nı Özenle Büyütüyor
Türkiye’nin 2 Aylık Bal İhracatı 6,5 Milyon Dolar Oldu
Mersin’de Açık Alanda Üretilen Tescilli Silifke Çileğinde Hasat Sezonu Başladı
Reklam Kurulu, ESK’nin İtibarından Haksız Olarak Yararlanan Kasaplarla İlgili Harekete Geçti
Nar Ekşisi İzlenimi Veren Narlı Sosların Piyasaya Arzı Yasaklandı
Tarımsal Üretimin Planlanması Verimliliği Artıracak
Tarım Kredi Marketleri, Ramazanda Temel Gıda ve Temizlik Ürünlerini Sabitledi
Çiftçilere Yaklaşık 1,7 Milyar Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı Ramazanda Gıda İşletmelerini Sıkı Denetime Tabi Tutacak
Deprem Bölgesindeki 100 Milyon Ton Enkaz İçin Geri Dönüşüm Uyarısı