DOLAR

32,5620$% 0.14

EURO

34,8889% 0.63

GRAM ALTIN

2.427,44%-0,20

ÇEYREK ALTIN

4.076,00%-1,24

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2169515฿%1.35369

a

Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Bir Araya Geldiler

Dünya Balıkçılık Günü: Karadeniz ülkeleri, deniz kaynaklarının sürdürülebilirliğinin temin edilmesi amacıyla bir araya geldi.

1960’lı yıllardan bu yana, Karadeniz’deki canlı deniz kaynaklarının hayatta kalma şansını riske atan bir dizi dramatik çevresel değişiklik meydana geldimiştir. Karadeniz ülkeleri bu ciddi durumun üstesinden gelmek ve bölgede sürdürülebilir balıkçılığı temin etmek için bir araya geldiler.

ad768x90

21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü’nde, FAO’nun Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM), Karadeniz’de deniz kaynaklarının yönetimi ve korunması hakkında yaşanan son gelişmeleri karşılarken, aynı zamanda Bulgaristan’ın GFCM’ye katılmasının da 50. yılını kutluyor.

Balıkçılık sektörü, her yıl avlanan 350 tondan fazla balık ve elde edilen 350 milyon ABD Doları gelir ile Karadeniz ekonomisi için kilit bir sektördür. Akdeniz ve Karadeniz’in tüm deniz suları için yetki sahibi olan FAO’nun bölgesel balıkçılık yönetimi organizasyonu olan GFCM, balık rezervlerinin korunmasına yardımcı olmak için metodolojileri standartlaştırmak ve bölgedeki veri ve bilgi paylaşımının artırılmasını teşvik etmek için teknik faaliyetler ve eğitim oturumları düzenleyen BlackSea4Fish projesini başlatmıştır.

GFCM Genel Sekreteri Abdellah Srour: “Güçlendirilmiş politik taahhütler ve kıyı ülkelerin artan fonları ve katkıları sayesinde, önümüzdeki yıllarda Karadeniz’in tamamını kapsayan bölgesel araştırma hayalimizin gerçekleşeceğini öngörüyoruz.  Bu araştırma, ve bölgeye yönelik tavsiyelerin formüle edilmesi en üst düzey yönetim planlarının oluşturulması için en gelişmiş bilimsel bilgilerin elde edilmesinde kilit rol oynayacaktır.”

ad768x90

Bulgaristan, Burgaz bölgesinde GFCM’nin bölgesel meseleler ve Karadeniz bölgesinde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili zorluklara ilişkin kıyı ülkeleri arasındaki diyaloğu kolaylaştırarak bu ülkeler arasında iş birliğini destekleyen teknik birime ev sahipliği yapmaktadır.

Güney Deniz Ürünleri Balıkçılık ve Oşinografi Araştırma Odessa (Ukrayna) Enstitüsü’nün önde gelen bilim insanı Oleksandr Chashchyn: “GFCM’nin himayesinde ortaklaşa yürüttüğümüz faaliyetler olmadan, bu kadar net ve şeffaf sonuçlar elde edemezdik”.

Bu yıl ilk kez bölgedeki tüm ülkelerden gelen uzmanlara eğitim verilmekte ve bu uzmanlar bölgeye göre uyumlanmış metodolojileri kullanabilmekte. Bu iş birliğinden edinilen bilgi, deniz balık rezervlerinin durumunun değerlendirilmesi ve balık popülasyonlarının kavranmasının önemli ölçüde geliştirmesi amaçlarıyla kullanılmaktadır.

Romanya, Köstence’deki “Grigore Antipa” Ulusal Deniz Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Genel Müdürü Simion Nicolaev: “Son birkaç yıl içinde yürütülen faaliyetlerin bir de çok pratik bir uygulaması var, zira özellikle Karadeniz balıkçılığına yönelik olarak alınmış yedi GFCM kararımız var ki, bunlardan bazıları çoktan uygulamaya konuldu bile.”

Bu kararlar, tüm kıyı topluluklara fayda sağlayan, Karadeniz’deki kaynakların yönetimi için uyumlu bir çerçeve oluşturmaktadır. İzleme, kontrol ve gözetim faaliyetleri başlatılmış ve son birkaç yılda yasadışı, rapor edilmemiş ve düzenlenmemiş balıkçılıkla mücadele konusunda önemli mesafe kat edildi. Yüksek ticari değeri nedeniyle aşırı avlanma sonucu rezervleri tükenmek üzere olan kalkan balığına özel dikkat gösteriliyor. Bu değerli ortak kaynağı korumak amacıyla çeşitli yasaklar, takip programları ve bilinçlendirme kampanyaları başlatılmıştır.

Su ürünleri yetiştiriciliği Karadeniz için çok önemli bir rol üstlenmektedir. Yeni yatırımlar ve yeni çiftlikler için politik bir taahhüt sağlamak amacıyla kapasite geliştirme ve teknik yardım servisleri sağlayan Su Ürünleri Tanıtım Merkezleri kurulmuştur. Karadeniz’deki başarı öyküleri arasında kalkan balığı, gökkuşağı alabalığı, levrek ve Karadeniz midye yetiştiriciliği bulunmaktadır. Romanya ve Türkiye’de iki merkez şu an hizmet vermekte ve 2020 yılının sonlarına doğru Bulgaristan’da yeni bir merkez daha hizmete açılacak.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Daha Fazla Süt Almak İçin İneklere Sanal Gözlük Taktılar

HIZLI YORUM YAP