DOLAR

32,4988$% 0.14

EURO

34,8695% 0.27

GRAM ALTIN

2.472,94%0,45

ÇEYREK ALTIN

4.224,00%0,35

BİST100

9.530,47%-0,18

BİTCOİN

2000561฿%-3.60892

a

Memur Maaşları ve Emekli Aylıklarına Zam Geliyor!

Kamuda 4 milyon çalışanın gelirini, aylığını etkileyecek ek gösterge düzenlemesiyle kamuda dengeler değişirken personel rejiminde de büyük bir dönüşüm yaşanacak.

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren 3600 ek gösterge çalışmalarıyla ilgili ikinci toplantı yapıldı. Ek gösterge düzenlemesi her ne kadar öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri için gündeme geldi ise de bu mesleklerle sınırlı kalmayacak. Ek gösterge sisteminde baştan sona değişiklik yapılacak.

ad768x90

Uzun süredir gündemde olan ek gösterge konusunda bu yıl somut adım atılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergesinin artırılacağını 2018 yılında açıkladı. Ancak, geçen yıla kadar somut adım atılamadı. Ağustos ayındaki kamu görevlileri toplu sözleşme görüşmelerinde alınan kararın ardından süreç hızlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında 16 Şubat’ta yapılan ilk toplantının ardından dün de ikinci toplantı yapıldı. Üçüncü toplantı ise 10 Mayıs’ta planlanıyor. Bakan Bilgin daha önce yaptığı açıklamada, çalışmaların tamamlanmasının ardından hazırlanacak yasa teklifinin mayıs – haziran ayında TBMM’ye sunulmasını hedeflediklerini belirtti. Uygulamanın ise 2023 yılından itibaren hayata geçirilmesi bekleniyor.

YETKİLİ SENDİKA MEMUR-SEN TÜM KAMUYU KAPSAYACAK DÜZENLEME TALEP EDİYOR

MEMURSEN, teknik düzeyde gerçekleştirilen dünkü toplantıda, ek gösterge düzenlemesinin bütün kamu görevlilerini kapsamasını ve tazminat yansıtma oranlarına ilişkin adaletsizliğin giderilmesini istedi. MEMURSEN Genel Başkanı Ali Yalçın, genel idari hizmetler, ek göstergesiz memurlar, avukatlar, teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı dahil olmak üzere bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde ek göstergenin artırılmasını istediklerini söyledi.

ad768x90

En yüksek devlet memuru aylığı üzerinden hesaplanan tazminat yansıtma oranı, ek göstergeye bağlı olarak değişiyor. Tazminat yansıtma oranı artırılanların emekli aylıkları da artacak. Tazminat yansıtma oranında yapılacak olası değişiklik, ek göstergenin yükseltilmesi kadar önem taşıyor.

DENGELER DEĞİŞECEK

Ek gösterge konusu her ne kadar öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesinin 3600’e yükseltilmesi ile gündeme geldi ise de dengeler değişeceği için yapılacak düzenlemeler sadece bu kesimle sınırlı kalmayacak. Bakanlıkların Ankara, İstanbul ve İzmir il müdürleri 3600 ek göstergeye, diğer il müdürleri 3000 ek göstergeye tabi bulunuyor. Öğretmen ve hemşirelerin ek göstergesi 3600’e çıkartıldığında üç büyük kent dışındaki il müdürlerini geçecekleri için tüm il müdürlerinin ek göstergesi de yükseltilecek. Benzer durum polis ve din görevlileri için de söz konusu. Halen birinci sınıf emniyet müdürleri ve il müftüleri 3600, diğer emniyet müdürleri ve il müftü yardımcıları ile ilçe müftüleri ise 3000 ek göstergeye tabi bulunuyor.

Genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarına 3600 ek gösterge uygulanıyor. Uzman tabip ve mühendisler 3600, avukatlar 3000 ek göstergeye tabi. Hiyerarşik yapı gözetilerek aşağıdan yukarıya doğru tüm ek göstergeler gözden geçirilecek.

EMEKLİ AYLIĞI VE İKRAMİYELERİ ARTACAK

Halen 4 yıllık fakülte mezunu öğretmen ve polisler ile dini yükseköğrenim mezunu imam – hatipler 3000 ek göstergeye, hemşireler ise 2200 ek göstergeye tabiler. Otuz yıl hizmeti bulunanlardan ek göstergesi 3000 olanlar şu an 5 bin 592 TL, ek göstergesi 2200 olanlar ise 5 bin 435 TL emekli aylığı alıyorlar. Hepsi 3600 ek göstergeye çıkartıldığında emekli aylıkları 6 bin 826 TL’ye yükselecek.

Otuz yıllık hizmeti bulunanlardan söz konusu meslek mensuplarının emekli ikramiyesi ise halen sırasıyla 202 bin ve 196 bin lira düzeyinde bulunuyor. 3600 ek gösterge bugün yürürlüğe girmiş olsa emekli ikramiyeleri 246 bin liraya çıkacak. Tazminat yansıtma oranlarının artırılması halinde bu rakamlar daha da artacak.

MAYIS’TA MECLİS’E GELECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, daha önce yaptığı açıklamada, 3600 ek gösterge düzenlemesinin mayıs ayında Meclis gündemine geleceğini duyurmuştu. Bilgin, Komisyonun nihai kararı birkaç toplantı içinde vereceğini belirterek, Türkiye için beklentileri karşılayacak bir soruncun ortaya çıkacağını söylemişti.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Yapılan çalışmaların odak noktasında emekliler var. Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı, devlet memurlarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor.

EK GÖSTERGE NEDEN ÖNEMLİ

Ek gösterge arttıkça maaş da artıyor. Göstergesi 3600 olan bir memur, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor. Yüksekokul bitiren, sınava giren ve yeterlilik sınavına göre atanan memurların ek göstergeleri 3600’a kadar çıkabiliyor. Maaşları, emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları da artıyor. Ayrıca bu şartlardaki memurların en düşük ek göstergesi öğretmen ve polislerden çok daha yüksek oluyor.

Kaynak: Habertürk

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Ayçiçeği Üretiminde 4 İlde 7 Bölgeye Daha Destek Verilecek

HIZLI YORUM YAP