DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2085627฿%-0.8841

a

Hükümetten Kırsal Kalkınma Hamlesi: Çiftçi İçin Yeni Proje Geliyor

Kırsal kalkınmaya hükümetten bir destek daha geldi. İpekyolu Kalkınma Ajansı, Fırat Nehri kıyısındaki Barak Ovası’na hayat verecek. Bölgeye kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile ovanın ihtiyaç duyduğu suya erişim kolaylaşacak. GES sayesinde ucuz elektriğe kavuşacak bin çiftçi sulama yapacak. İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 20 buçuk milyon TL destek verdiği proje ile 5 MW’lık GES ihalesi bugün yapılacak. Güdümlü Proje Desteği Programı kapsamında yürütülen ve kırsal kalkınma için örnek bir model olan çevreci proje, 18 ayda tamamlanacak.

Gaziantep’in önemli tarımsal alanlarından biri olan Barak Ovası’na Fırat Nehri’nden su taşımak artık daha kolay olacak. Gaziantep’in Nizip ilçesine kurulacak 5 MW’lık GES ile üretilen elektrik, tarımsal sulamada kullanılacak.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İpekyolu Kalkınma Ajansı, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla harekete geçiyor.

ad768x90

Gaziantep Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın projesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 100 oranında destekleniyor. 20 buçuk milyon TL bütçeli projenin tamamı ajans tarafından karşılanıyor. 5 MW’lık GES’e ilişkin ihale bugün gerçekleştirilecek.

YÜKSEK VERİM KALİTELİ ÜRÜN

Barak Ovası, Fırat Nehri’nin kıyısında olmasına karşın yükseltisi nedeniyle sulama sorunu yaşıyor. Ovaya sular, terfi pompalar aracılığıyla taşınıyor. Bu da enerji maliyetlerini ciddi oranda yükseltiyor. Bu nedenle bölgedeki tarım arazilerinin ancak yüzde 25’i sulanabiliyor.Bu amaçla hayata geçirilen 5 MW’lık GES projesi, Nizip İlçesinde toplam 35 bin 300 dekar tarım alanının sulanması için gerekli olan elektrik enerjisi ihtiyacı karşılayacak. Çevre dostu alternatif bir enerji kaynağı kullanarak enerji maliyetleri düşecek. Yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilecek.

BİN ÇİFTÇİ YARARLANACAK

Projeden Barak Ovası’nda arazisi bulunan yaklaşık bin çiftçi yararlanacak. Fıstık, zeytin, arpa, buğday, pamuk, nane, mısır, nohut, nar, sarımsak ve üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler, ucuz elektrikle arazilerini sulayacak. Aynı zamanda tarımsal üretimde istihdamın artırılmasına ve kırsal kalkınma modelinin hayata geçirilmesine de katkı sağlayacak.

ad768x90

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

TMO’dan Hububat Piyasasına Müdahale Planı

HIZLI YORUM YAP