DOLAR

32,6019$% 0.39

EURO

34,8138% 0.22

GRAM ALTIN

2.492,75%0,34

ÇEYREK ALTIN

4.268,00%-0,14

BİST100

9.486,87%-0,40

BİTCOİN

2117203฿%3.88481

a

Hobi Olarak Başladı, Şimdi Ticaretini Yapıyor

Erzurumlu Çiftçi Zekai Dönmez, 2010 yılında 6 dönümlük araziye çeşitli meyve ağaçları dikerek bir bahçe oluşturdu. Hobi olarak yapmaya başladığı işin şimdi ticaretini yapıyor. Çiftçi Dönmez ilerde ceviz ve dut ağacı da dikerek çeşitliliği artırmayı, organik tarım faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyor.

Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Gökçeşeyh Köyü’nde ikamet eden 43 yaşındaki 5 çocuk babası Zekai Dönmez tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. On yıl önce 6 dönümlük araziye elma, vişne, armut, kiraz ve iki çeşit erikten oluşan yaklaşık 160 adet ağaç dikerek meyve bahçesi sahibi oldu. Dönmez, “Uzun zamandır böyle bir hayalim vardı ve bu hayalimi hayata geçirmek istedim. Köyümüzde henüz böyle bir faaliyette bulunan kimse yok. Ben de bir nevi öncülük yapmak istedim.” ifadelerini kullandı.

ad768x90

Ağaç dikiminden 3 yıl sonra ürün almaya başladığını belirten Zekai Dönmez, mahsuller arttıkça bu işi ticarete dönüştürdüğünü söyledi. Hayvanların bakımı ve diğer çiftçilik işlerinden arta kalan zamanında bahçenin işleriyle uğraştığını söyleyen çiftçi Dönmez, “Ağaçların bakımını ilkbahar ve sonbaharda budama ve aşılama olmak üzere yılda iki kere yapıyorum.” dedi. Bu iş için herhangi bir eğitim almadığını fakat kendi araştırma ve çabalarıyla üstesinden geldiğini belirten Erzurumlu Çiftçi, “İşini severek, isteyerek ve sabırla yaptığın zaman imkansız diye bir şey söz konusu olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Dönmez, bahçesinin ayı ve kargalardan ciddi zarar gördüğünü belirterek şimdiye kadar aldığı önlemlerin pek etkili olmadığını dile getiriyor. Kanunen yasak olmasından dolayı ağaçlara ciddi zarar veren ayılara karşı çaresiz kaldığını vurgulayarak, emeklerinin bu şekilde zarara uğramasının çok üzücü olduğunu ifade ediyor.

Hasat Zamanı ürünleri topladıktan sonra kendi ihtiyacı kadarını ayırıp, akraba ve komşularla paylaştıklarını söyleyen Zekai Dönmez, kalan mahsulleri ise kendi aracıyla yakın köylere götürüp sattığını ifade etti. Çiftçi Dönmez, “Meyvelerimiz organik olduğundan ilgi görüyor. İlçedeki marketlere toptan satış yaparak ticaretimizi gerçekleştiriyoruz.” dedi. Dönmez, çok yüksek kar elde etmeseler de ihtiyaçlarını giderdiklerini belirtti.

ad768x90

Ağaçların dünyamız için önemli canlılar olduğuna değinen Dönmez, “Ne kadar çok ağaç o kadar temiz hava demektir. Çok zevkli ve keyifli bir uğraş. Herkese ağar dikmesini, yerli üretime destek olmasını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Haber: Zuhal Varcan

muğla escort

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Tarım Kredi’den Üreticilere “Faizsiz Yem Kredisi”

HIZLI YORUM YAP