DOLAR

32,3515$% 0.3

EURO

35,1427% -0.05

GRAM ALTIN

2.307,94%1,35

ÇEYREK ALTIN

3.971,00%0,14

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2276599฿%2.55427

a

Gündüzalp: “Artan girdi maliyetleri üreticinin ve besicinin belini büktü”

Artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin geçimini idame ettirecek gelir elde edemediğini, bu nedenle hem üretim yapmada hem de hayvanını beslemede zorlandığını belirten Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, “Artan maliyetler karşısında üretici ve besicimiz mağdur. Elektrik, mazot, gübre, aşı, sulama, veteriner hizmetleri ve katlanan yem fiyatları üreticimizin belini iyice büktü” ifadelerini kullandı.

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, artan döviz fiyatları nedeniyle besici ve üretecinin girdi maliyetlerinin tavan yaptığını, özellikle kesif yem fiyatları altında ezildiğini belirterek, “Yılbaşından bu yana üreticilerimizden gelen taleplerin başında, yem fiyatları var. Özellikle Dolar son haftalarda tarihi rekorunu kırdı. Bakanlığımız acilen yem fiyatlarına müdahale ederek, süt fiyatlarında revizeye gitmeli. Girdi maliyetleri katladıkça, üreticimizi üretimde tutamayacağız” dedi.

ad768x90

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, son dönemde iyice artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin, geçimini idame ettirecek gelir elde edemediğini bu nedenle hem üretim yapmada hem de hayvanını beslemede zorlandığını belirterek, “Artan maliyetler karşısında üretici ve besicimiz mağdur.  Elektrik, mazot, gübre, aşı, sulama, veteriner hizmetleri ve katlanan yem fiyatları üreticimizin belini iyice büktü” ifadelerini kullandı.

Çiğ sütün litre fiyatı, 2019 yılı aralık ayında Ulusal Süt Konseyi tarafından 2 lira 30 kuruş olarak belirlendiğini ancak, her geçen hafta artan yem fiyatları karşısında süt fiyatlarının değişmediğine dikkat çeken Başkan Gündüzalp, “ Yem fiyatlarında yaşanan bu ciddi artış, üreticimizi zorlamaya devam ediyor. Buna ilave olarak sezon başında olmamıza rağmen saman ve yonca fiyatları da artıyor ve fırsatçılarda bundan yararlanıyor. Denetim mekanizmasının acilen devreye alınması gerek. Bakanlığın, yem fiyatlarına çözüm bulması üretici ve üretim açısından hayati önem taşımaktadır” dedi.

Türkiye’nin, ekonomik açıdan zorlandığı şu günlerde, üretici ve üretimin mutlak şartla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gündüzalp, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü, “Kalkınmanın temeli üretimden geçiyor. Ancak üreticimiz şuanda kaygılı ve önünü göremiyor. Üreticimiz artık ürününe zam yapılmasını değil, maliyetlerin düşürülmesini istiyor. Üreticimiz, saman ve yonca fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı endişeleniyor. Kesif yemdeki artış devam ettiği sürece, üreticimiz üretimden kaçacaktır. Üreticimizin kazanmasını sağlamak için Bakanlığımızın bu duruma seyirci kalmasını istemiyor, çiğ süt fiyatlarının biran evvel revize edilmesini talep ediyoruz.”

ad768x90

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Arazi kiralayarak ürettikleri ceviz fidanlarını 32 ülkeye ihraç ediyorlar

HIZLI YORUM YAP