27,5175$% 0.22
28,8776€% 0.14
1.613,26%0,02
2.708,00%0,11
7.962,34%3,14
754617฿%-2.19122
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında Çamoluk İlçesinde ‘Siyez Buğdayı İşleme ve Paketleme Tesisi’ kurularak, hizmete açıldı.
Konuyla ilgili olarak Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın yaptığı açıklamada; “İlimizin yüksek kesiminde bulunan Çamoluk İlçemizde GİRKAP Projesi kapsamında; 2017-2018 ve 2018-2019 üretim sezonlarında toplam 20 ton Siyez Buğdayı tohumluğu dağıtımı yapılmış olup ekim alanı 440 dekara ulaşmıştır. Bu yöremizde ilk defa ekimi gerçekleştirilen Siyez Buğdayı üretiminin başarılı olması, çiftçilerimizce benimsenmesi ve kırsal ekonomiye katkı sağlanması memnuniyet vericidir. 2019-2020 üretim sezonunda ise yapılan yatırımlar neticesinde ekim alanlarının bin 200 dekara ulaşması hedeflenmektedir.
Siyez Buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinmektedir ve günümüz buğdayının atası kabul edilmektedir. Kendine has özellikleri vardır. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır, lutein oranı çok fazladır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengindir. Siyezin ayırt edici bir diğer özelliği de düşük glisemik indeksidir. Son yıllarda bu buğday çeşidinden üretilen un ve bulgur çok talep görmektedir.
Çamoluk’ta çiftçilerimiz ve İlçe Ziraat Odasından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze gelen yoğun talep neticesinde ilgili projemizin 2. aşaması planlanarak hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda üretilen Siyez Buğdayının, un ve bulgura işlenip, paketlenerek marka ve katma değerlerinin arttırılması için makine ve ekipman desteği verilerek, toplam değeri 312 bin lira olan ‘Siyez Buğdayı İşleme ve Paketleme Tesisi’ hizmete açılmıştır” dedi.
İkinci Çiftlik Bank Vakası! 20 Milyon Lira İle Sırra Kadem Bastılar
11,2 Milyar Liralık Mazot ve Gübre Desteği Çiftçilerin Hesaplarına Tanımlandı
Et, Süt ve Yumurta Ürünlerine Yönelik Ülke Genelinde Denetimler Başlatıldı
2023 Yılı Mazot ve Gübre Destekleri Erken Ödenecek
Bakan Yumaklı, Katar’da İİT’nin “Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma” Konferansına Katıldı
Küresel Piyasalarda Buğday Son 3 Yılın En Düşük Seviyesini Gördü
20 Bin Su Kuşuna Ev Sahipliği Yapan Marmara Gölü Tarla Oldu
Fındık Üretimindeki Azalmanın Sebebi Belli Oldu!
Küresel Piyasalarda Buğday Son 3 Yılın En Düşük Seviyesini Gördü
Kartelleşmeyi Önleme Konusunda İşbirliği Yapan Teşebbüslere Para Cezası Verilmeyebilecek
Bakan Yumaklı, 1 Milyar 67 Milyon Lira Tarımsal Destekleme Ödemesinin Bugün Yapılacağını Açıkladı