DOLAR

32,5036$% 0.28

EURO

34,5852% 0.24

GRAM ALTIN

2.486,16%0,14

ÇEYREK ALTIN

4.257,00%0,92

BİST100

9.548,09%-1,36

BİTCOİN

2013348฿%-3.73771

a

Esnaf Dertli! “Pandemide Ayakta Kalmakta Zorlanıyoruz”

Tüm Dünyada etkisini göstermeye devam eden COVID-19 salgını, Karlıova esnafını da etkiledi. Ayakta kalmakta zorlandığını belirten esnaf faturaları ödeyemedikleri için isyan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardım paketini değerlendiren esnaf Cemil Çelik: “ödemelerimin 3’te 1’ini karşılamaz” dedi.

7 yıldır kafeterya işletmeciliği yapan Cemil Çelik, esnafın son durumunun çok kritik olduğunu vurgulayarak, işletmesinde çok fazla gelir düşüşü yaşadığını söyledi. Kısıtlamalarla ilgili konuşan Çelik: “Kısıtlama koyuyorlar, ihtiyaçlar için çıkabilirsin diyorlar ama vatandaş dışarı çıktığında polis ve memurlar bin soru soruyor. Hal böyleyken insanlar dışarı çıkmak istemiyor, kafaları rahat olacak ki gelip tatlı, kurabiye alabilsinler” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında esnaf için açıkladığı yardım paketini değerlendiren Çelik, yapılacak yardımı yeterli görmediğini ve zararını karşılamadığının altını çizdi.

ad768x90

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “zaten o para esnafın eline geçene kadar çok fazla prosedür uygulanıyor, ben almaya kalksam 2 ay uğraştırırlar. Ben her ay 5 bin lira kira ödüyorum, yapılan yardım 3’ te 1’ini karşılamaz, bu da benim hiçbir işime yaramaz” diye konuştu. 2 çocuk babası Çelik, bu süreçte geçim sıkıntısı yaşadıklarını da dikkat çekti. “Bugüne kadar evimde hiçbir eksik yoktu, eskiden çocuğum bir şey istediğinde mutlaka götürürdüm. Şimdi öyle bir imkânım yok. 5 tane elemanın, 2 tane ustam var. 6 aydır maaşlarını veremiyorum, sigortalarını yatıramıyorum. Elektrik, su ve kiramı vermekte bile zorluyorum” dedi.

“SATIŞLARIMIZ YÜZDE 50 DÜŞMÜŞ DURUMDA”

22 yıldır gıda ve kahve işletmeciliği yapan Nurettin Özen, Dünyayı kasıp kavuran bu pandemi sürecinin tüm dünyayı etkilediği gibi, en çok esnafları zorladığını ileri sürerek, kahve dükkânlarının 6 ay kapalı olduğunu, gıda dükkânlarında ise %50 gelir düşüşü olduğunu söyledi.

Gelen kısıtlamalarla birlikte esnafın durumunun perişan olduğuna değinen Özen şunları kaydetti: “Çek ve senetlerimizi ödeyemiyoruz, kısıtlamalar olduğu zaman şehirlere gidip gelmeler olmuyor, bundan da en fazla esnaf etkileniyor.”

ad768x90

Esnaf için açıklanan yardım paketini eleştiren Özen, yardım paketinde açıklanan ücretin söylenmemesi gereken bir rakam olduğunu ifade ederek, esnafla dalga geçer gibi verilen 500 liralık kira yardımını yetersiz gördüğünü belirtti. Özen konuşmasını şöyle tamamladı: “6 aydır kahvemiz kapalı, bizler kira vermeye devam ediyoruz, bu para bizim cebimizden çıkıyor. En az azından esnaf arkadaşlarımızın sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor.”

“KAPILARA MÜHÜR VURULMUŞSA, YARDIM EDİLMELİ”

12 yıldır berbercilik yapan esnaf Mithat Bingöl sürecin maddi manevi olumsuzluklarını yaşayanlar arasındaydı. İş yapamaz halde olduklarını belirten Bingöl, ayakta kalmakta zorlandığını söyledi. Bingöl: “iş yapamaz durumdayız, işler yok derecesinde. Korkudan kimse gelmiyor. Kısıtlamalarla birlikte; kahveler, lokantalar kapalı olduğu için kimse dışarı çıkmıyor, bu durum bizleri etkiliyor. Aylık kira ödemelerimi yapamıyorum” ifadeleriyle zor durumda olduklarını anlattı. Yardım paketini yetersiz gördüğünü belirten Bingöl: “yapılan yardım herkese verilmiyor zaten. Aylık 1200 lira kira ödüyoruz, verecekleri 500 lira, her türlü eksideyiz” dedi. Bingöl sözlerini şöyle sürdürdü: “verilen bin liralık yardımla ev geçimi sağlanmaz, 2 çocuğum var, her zaman istekleri oluyor. Online eğitim süreci olduğundan 2500 liraya internet aldık, parasını aylık veriyoruz ama zorlanıyoruz” diye konuştu.

Devletten yardım beklediklerini söyleyen Bingöl, eğer dükkânlar kapatılmışsa, esnafların kapılarına mühür vurulmuşsa bu duruma çözüm getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Eylem Özen

sivas escort

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Baharat İhracatı 200 Milyon Doları Aştı

HIZLI YORUM YAP