DOLAR

32,5002$% 0.26

EURO

34,6163% 0.33

GRAM ALTIN

2.475,29%-0,30

ÇEYREK ALTIN

4.243,00%-0,16

BİST100

9.598,57%-0,84

BİTCOİN

2033045฿%-5.25363

a

Dünyada Coronavirüs alarmı! DSÖ ülkeleri uyardı

Çin’de ortaya çıkan Coronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 17’ye yükselirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye için risk yok” dedi.


Çin’de baş gösteren Coronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 17’ye yükselirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bilim insanlarının “SARS virüsünün kuzeni” olarak niteledikleri virüse karşı önlem alınmasını istedi.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye için risk yok” dedi.

ad768x90

İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve ülkedeki 13 eyalete yayıldığı bildirilen yeni Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye çıktı. Ülkede virüsten etkilenen kişilerin sayısı 444 olarak açıklanırken, bin 500’e yakın kişinin takibe alındığı bildirildi.

Başta hayvanlardan insanlara bulaştığı sanılan virüsün, insandan insana geçebildiği doğrulanırken, virüse yakalananlarda zatürre benzeri belirtiler gözleniyor.

Çin’in ardından Japonya, Tayland ve Güney Kore’de ortaya çıkan virüs, son olarak ABD’ye de sıçradı. Yakın zamanda Çin seyahatinden dönen genç bir Amerikalı erkek virüs belirtileri nedeniyle gözetim altına alındı.

ad768x90
Dünya Sağlık Asamblesi

DSÖ önlem alınmasını istedi, ülkelere destek verileceğini açıkladı

Yeni Coronavirüsü ilk kez deşifre eden Hong Kong Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden bilim insanı Leo Poon, antibiyoiklerin etkili olamadığı virüsün, SARS virüsünün kuzeni olduğunu açıkladı.

Ülkeler yeni virüse karşı alacakları önlemleri planlarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) virüsle ilgili durum raporu yayınlayarak, isteyen ülkelere destek vereceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca: “Türkiye için risk yok”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan Corona virüsünün yaygın bir virüsten oluşan büyük bir grup olduğunu bildirdi.

Bunun basit bir nezleden SARS’a kadar giden hastalıkların sebebi olabilecek bir virüs olduğunu kaydeden Koca, “Bu anlamda Çin’de Wuhan şehrinde zatürre geçiren bir hastada daha önce tespit edilmeyen bir virüsün tespit edildiğini biliyoruz, 31 Aralık’ta. Dün itibarı ile 295 vakada tespit edildiğini biliyoruz” dedi.

Virüs konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün birtakım tedbirlerin alınması noktasında çabasının bulunduğunu vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

“Bizde şu anda herhangi bir hastanın, hatta riskli hastanın olmadığının altını çizmek istiyorum. Wuhan kentinden bizim hava şirketlerimizin seferi yok. Ama Çin Havayollarının haftada 3 defa olan seferini biliyoruz. Ama bizim hudut güvenliğimizin ilk günden itibaren özel bir gayreti var. Özellikle havaalanında denetleme merkezimiz var, karantina odalarımız var. Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı şu anda Türkiye için önermiyor. Ama bu anlamda termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptık. Tedirgin olunmaması, bu anlamda tedbirlerin alındığını, şu an Türkiye için herhangi bir riskin olmadığını özellikle belirtmek istiyorum.”

Coronavirüs nedir?

DSÖ verilerine göre coronavirüs, hayvanlardan insana geçen geniş bir grup hayvan virüsünden oluşuyor.

Virüsün sebep olduğu hastalık, ilk başta soğuk algınlığı gibi genel üst solunum yolları hastalığıyla başlıyor. Belirtiler burun akması, öksürük, boğaz ağrısı ve bazen de baş ağrısı ile ateş şeklinde başlıyor. Hastalık bu belirtilerle birkaç gün devam ediyor.

Nasıl bulaşıyor, tedavisi var mı?

Grip hastalığı gibi insandan insana bulaşıyor ve bağışıklık sistemi düşük insanları daha ağır etkiliyor. Virüsün sebep olduğu hastalığın tedavisinde net bir tedavi bulunmuyor, yetkililer tedavi için grip veya soğuk algınlığında kullanılan tedavi yöntemlerini tavsiye ediyorlar.

Coronavirüsten dolayı hastalığa yakalananlara bolca sıvı, dinlenme ve uyku tavsiye ediliyor. Belirtiler kötüleştiği zaman aynı soğuk algınlığındaki gibi doktora gidilmesi tavsiye ediliyor. Henüz virüsün neden olduğu hastalık için bir aşı bulunmuyor, Coronavirüsünü kapmamak için ellerin sürekli yıkanması ve temizliğe önem verilmesi gerekiyor.

Virüsün ev hayvanlarına da bulaşabileceği öngörülüyor ve ev hayvanlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Kazakistan, Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvan İhracatını Yasakladı

HIZLI YORUM YAP