17,9204$% -0.01
18,2833€% 0.06
1.022,35%-0,04
1.672,00%-0,53
2.750,49%0,98
416553฿%0.34391
Ormanlar, karbonun tutulması ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının yanı sıra, diğer doğal kaynakları barındırması ve ekosistem hizmetleri gibi önemli pek çok fayda sağlıyor.
Ormanlardaki bu faydalanmanın arttırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla harekete geçen OGM, 2013 yılında “Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi” Projesini, UNDP ile birlikte hayata geçirdi.
Proje ile Akdeniz bölgesinin ekolojik ve sosyo-ekonomik özelliklerini temsil eden Andırın, Pos, Gülnar, Gazipaşa ve Köyceğiz’de amenajman planları entegre bir şekilde hazırlandı ve uygulamaya konuldu. Biyolojik çeşitlilik, yangın yönetim planları, karbon odaklı deneme alanları, böcek zararlıları yayılış haritaları, ekoturizm alanları, odun dışı orman ürünleri ve endüstriyel ağaçlandırma alanları ise yine orman amenajman planlarına entegre edildi.
Ayrıca proje ile biyolojik çeşitliliğin korunması, karbon emisyonunun azaltılması ve sosyal faydalar gibi ormanların sağladığı tüm faydaları bir arada gözeterek, alınacak tedbir ve faaliyetleri içeren örnek amenajman planları hazırlanmış oldu.
Projenin örnek bir proje olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise “Proje kapsamında defne, kekik ve keçiboynuzu gibi odun dışı ürünler için ‘Değer Zinciri’ çalışmaları yapılarak, bu çalışmalar sonucunda önemli alanlarda hasılat ve üretim planları hazırlandı. Ayrıca geleceğe dönük modellemelerin yapılabildiği ve senaryoların geliştirilebildiği ‘Karar Destek Sistemi’ yazılımı tamamlandı” diye konuştu.
Akdeniz Entegre Orman Yönetimi Projesinin dünya ormancılığında da takdirle karşılandığını da vurgulayan Bakan Pakdemirli, projenin Dünya genelinde en iyi 5 GEF projesi arasına girdiğini sözlerine ekledi.
Trabzon’daki Orman Yangınları Kontrol Altına Alındı
Devrilen Traktörün Altında Kaldı, Feci Şekilde Can Verdi
Çiftçiler: Yem Desteği Suistimale Açık, Karkas Et ve Çiğ Süte Destek Verin
Destek Ödemelerinin Artırılması Balon Balığıyla Mücadeleyi Güçlendirecek
Hayvanlarını 5300 Liraya Sigortalattı, 823 Bin Lira Hasar Ödemesi Aldı
Bakan Kirişçi: 60 Milyon 516 Bin 754 TL’lik Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılacak”
Orman Köylüleri Devlet Desteğiyle Kaz Yetiştiriciliğine Başladı
Tarımda Tarihin En Yuksek Ocak-Temmuz İhracatı Gerçekleştirildi
Küresel Gıda Fiyatları Temmuzda Geriledi
KPSS İptal Edildi
Doğal Gazı Kesilen Avrupa’da Kömür Tüketimi Artıyor