DOLAR

32,5143$% -0.1

EURO

34,8099% -0.17

GRAM ALTIN

2.422,17%-0,31

ÇEYREK ALTIN

4.060,00%-1,01

BİST100

9.680,17%0,36

BİTCOİN

2152604฿%-0.65949

a

Afyon’da koyunlar ölümcül “koyun çiçek” hastalığına yakalandı

Afyonkarahisar’ın Çavdarlı Köyü’nde “koyun keçi çiçeği” hastalığına rastlandı. Bolvadin İlçe Tarım Müdürlüğü yaptığı açıklamada Çavdarlı’da ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bazı yerleşim yerlerinde hayvan hareketliliğinin durdurulduğu açıklandı. Bir tür virüs olan bu hastalığın özellikle kuzularda daha ağır şekilde seyrettiği biliniyor.

Bolvadin İlçe Tarım Müdürlüğü’nün sosyal medyadan duyurduğu koyun keçi çiçeği hastalığı Çavdarlı Köyü’nde görüldü. Bu hastalığın görülmesi ile 11 yerleşim yerinde hayvan hareketliliği durduruldu. İşte o açıklama: 

ad768x90

HAREKETLİLİK DURDURULDU

“İlimiz merkeze bağlı Çavdarlı Köyü’nde 21 Mayıs 2020 tarihinde Koyun Keçi Çiçeği hastalığı çıkmış olup, Merkeze bağlı Çavdarlı, Sülümenli, Gebeceler, Karaaslan, Nuribey, Çukurköy, Işıklar, Susuz köy ve beldeleri ile Merkez Beyazıt mahallesi, Merkez Ali İhsan Paşa Mahallesi, Çobanlar ilçe merkezi dahil tüm mahallelerde bulunan küçükbaş hayvan hareketleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.”

KOYUN KEÇİ HASTALIĞI NEDİR? 

Afyon İl Tarım Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre koyun çiçek hastalığı şöyle:

“Koyun ve keçilere özel koltuk ve kuyruk altı derisinde küçük çiçek lezyonlarının oluşması ile karakterize bulaşıcı viral bir hastalıktır. Hastalığın ağır seyrettiği durumlarda genç hayvanlarda ölümlerde görülür.

ad768x90

Hastalığın etkeni bir virüstür. Virüs derinin epitelyum hücrelerinde bulunur. Yayılma direkt olarak meydana gelir. Solunum yoluyla, derinin kabuklarıyla, hastalık etkenlerinin vücuda girip yayılmaya başladığı dönemlerdeki kan nakilleri ile kolayca bulaşır.”

BURUN AKINTISI OLUŞUYOR

“Çiçek virüsü akciğerlerde, yemek borusu, mide ve bağırsak kanalında oluşan kabarcıklar içinde de bulunduğundan koyunlar burun akıntısı, solunum havası, salya ve sütle virüsü dış ortama çıkarırlar. Virüs dış ortama dayanıklıdır. Hastalıklı sürülerin karanlık ve serin ağıllarında 2 yıl, meralarda ise 2 ay süre ile canlı kalır. Direk güneş ışığında kısa sürede etkisiz hale gelir.”

KUZULARDA ÖLÜM ORANI YÜZDE 50

Kuzularda hastalık ağır seyreder. Belirgin bir düşkünlük, bitkinlik yüksek ateş, göz ve burun akıntısı görülür. Kuzularda kılsız bölgelerde tipik çiçek belirtileri oluşmadan sindirim, solunum ve ürogenital sistemlerde çiçek lezyonları oluşabilir. Kuzulardaki ölüm oranı %50’ye kadar çıkabilir.Ergin koyunlarda hastalık daha hafif seyreder. Hayvanların koltuk altı, kuyruk altı bölgelerinde çiçek lezyonları görülür. Deride önce kızartı meydana gelir. Bu kızartıların ortası çukurlaşır içleri dolarak küçük kesecikler oluşur.

KABARTI ŞEKLİNDE LEZYON OLUŞUYOR

Derinin yünsüz bölgelerinde burun deliği çevresinde, dudaklarda, göğüs altı, kuyruk altı ve memelerde kabartı şeklinde lezyonlar görülür. Ağızda oluşan lezyonlar hayvanın yemesine içmesine engel olduğu gibi salya miktarının artmasına da sebep olur. Kabartıların çıkmasıyla beraber yükselmiş olan ateş düşmeye başlar. Ağır seyreden vakalarda ilk lezyonların görülmesinden bir hafta sonra ölümler görülür.

EN KOLAY ÇÖZÜM AŞI

Çiçek hastalığından korunmanın en kolay ve ucuz yolu hayvanların aşılanmasıdır. Aşı yurdumuzda hazırlanmakta olup aşılamadan yaklaşık 20 gün sonra bağışıklık meydana gelir ve 6 ay süre ile hastalığa karşı koruma sağlar.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Su ürünleri 5 ayda 378 milyon dolar kazandırdı

HIZLI YORUM YAP