DOLAR

32,3724$% 0.16

EURO

34,9785% -0.32

GRAM ALTIN

2.324,01%0,21

ÇEYREK ALTIN

3.995,00%0,17

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2271684฿%0.83973

a

Süt Üreticileri Süt Fiyatının En Düşük 3 TL Olmasını Bekliyor

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, yüksek girdi maliyetleri ve düşük üretici fiyatları nedeniyle süt üreticisinin sabrının taştığını söyledi. Süt üreticileri süt fiyatlarının en düşük 3 TL olmasını bekliyor.

Eleştirilerde bulunan Baykut, “Yemci, sanayici ya da zincir marketler fiyatlarını artırırken enflasyon olmuyor da bizim maliyetlerimiz arttığı için talep ettiğimiz fiyat mı enflasyonu etkiliyor. Öte yandan üretici ucuza veriyor tüketici pahalı yiyor. Arada birileri de büyük fark koyuyor”dedi.

ad768x90

Süt fiyatlarına ilişkin açıklamada bulunan Baykut, 1 litre sütün 2,8 TL’ye mal edildiğini fakat  2,3 TL’ye satmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin hemen toplanması ve düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Baykut,  “USK derhal toplanıp çiğ süt fiyatını minimum 3 TL seviyesine çıkarmalı. Pandemi sürecinde birçok alanda üretim durdu fakat bizler üretmeye devam ettik. Yine de devam edeceğiz. Gıda en önemli ihtiyaç fakat üreticiye bu durum reva değil.  Ekonomi bakanlığı izin vermediği sürece Uusal Süt Konseyi de toplanamıyor. Tüm yetkili kanallarla irtibata geçildi. Sayın vekillere, bakanlara durum aktarıldı. Bir an önce üreticinin sesi duyulmalı” şeklinde konuştu.

“FİYATLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDIĞINDA TÜKETİCİYE YANSIMIYOR”

“Gıda enflasyonu bir tek süt ya da ete göre mi artış gösteriyor” diyen Baykut, “Market raflarına baktığımızda geçen yıl 45 TL olan peynir 60 TL , kutu süt 4,5 TL’den 6 TL’ye çıkmış. Ayran 2 TL’den 4 TL’ye çıkmış. Yemci, sanayici ya da zincir marketler fiyatlarını artırırken enflasyon olmuyor da bizim maliyetlerimiz arttığı için talep ettiğimiz fiyat mı enflasyonu etkiliyor. Öte yandan üretici ucuza veriyor tüketici pahalı yiyor arada birileri büyük fark koyuyor. Kurban Bayramı’ndan önce 40 TL olan karkas etin fiyatı şu an 37 TL kıyma ise 64 TL.  Fiyatlarda düşüş yaşandığında tüketiciye yansımıyor. Herkes hakça bölüşsün. Herkes kazansın ve makul uygunlukta tüketsin. Bizlerin de yaşam payı hesap edilsin” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL

Sütten para kazanamayan üreticinin elinde ki inekleri kesime göndererek zarardan kurtulmak istediğini aktaran Baykut, şunları kaydetti: “Mezbahalarda kesime giden hayvanların yüzde 15-20’si anaç hayvanlardan oluşuyor. Bu, çok büyük bir tehlike. Bir süre sonra besleyecek hayvan bulamaz hale gelebiliriz. Üreticinin sabrı kalmadı. Bizim çiftçimiz, hayvancımız kanaatkardır. Fakat bırakıp, şehre giderse geri döndürmek çok zor olur. Ülke üretim anlamında ciddi sıkıntı yaşar.  İthalatta çözüm olarak görülmemeli. Kur fiyatları ortada. Dışarıdan neyi getirebiliriz. Getirilemediği zamanı da düşünmek gerekir. İlk önce bu ülkenin üreticisi düşünülmeli.  Türkiye şartlarında bireysel olarak hareket etmekte mümkün değil.  Bu gemi de berabersek birbirimizi kollamak zorundayız.”

ad768x90

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Uzmanlar Tereyağının Sahtesi Konusunda Uyardı! Peki Nasıl Anlaşılır?

HIZLI YORUM YAP