DOLAR

32,3243$% 0.22

EURO

35,0952% -0.11

GRAM ALTIN

2.300,92%1,04

ÇEYREK ALTIN

3.959,00%-0,19

BİST100

9.075,66%3,05

BİTCOİN

2303167฿%2.94913

a

Ramazanda Ucuz Et İçin Sığır Başına Ödeme Yapılacak

Tüketicilere ucuz et sağlanması, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önlenmesi amacıyla yeni bir düzenlemeye gidildi. Et ve Süt Kurumu, kesimi ve satışı yapılan sığırlar için yetiştiricilere sığır başına 2 bin 500 lira ödeme yapacak.

Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak, 2 Nisan’dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

ad768x90

Karar, hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, besiciyi ve tüketiciyi korumak, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarını önlemek ve kamu yararı kapsamında ramazan ayına yönelik kırmızı et piyasasının düzenlenmesi amacıyla hazırlandı.

Sığır başına 2 bin 500 lira ödenecek

Buna göre, kırmızı et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla 2 Nisan-1 Mayıs dönemini kapsayan ramazan ayında ESK tarafından kesimi ve satışı yapılan/yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira ödenecek.

ad768x90

Ödemeler, ESK tarafından hazırlanacak icmal karşılığında gerçekleştirilecek. Sığırların kesimi ve satışı, ESK tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak ve yaptırılacak.

Ödemeler tarımsal destekleme bütçesinden yapılacak

Kesimi yapılan hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmal, ESK tarafından hazırlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne (HAYGEM) gönderilecek. Hazırlanan icmallerde yer alan bilgilerin doğruluğundan ESK sorumlu olacak.

HAYGEM, ESK’den gelen icmali, kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek bütçe imkanları çerçevesinde Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerin hesabına aktaracak.

Karar kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak.

Ramazanda ucuz et imkanı

Yetiştiricilere konuya ilişkin destekleme ödemeleri, icmallerin elektronik ortamda Ziraat Bankasına iletilmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli kaynağın bankaya aktarılmasından sonra yapılacak.

Ödenen tutarın yüzde 0,2’si komisyon olarak Ziraat Bankası’na ayrıca ödenecek.

Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri, kamu kaynağı niteliğinde olduğundan hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek.

Karar hükümlerinin yürütmesi Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğunda olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırmızı et piyasasında fırsatçılığı ve fiyat artışlarını önlemek, ramazanda evlere ucuz et girmesini sağlamak amacıyla bazı adımlar atılacağını açıklamıştı.

Elinde kesimlik hayvanı olanlardan bunların satın alınmasıyla ucuza et satışının yapılacağını belirten Erdoğan, “Ramazan ayında istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumu’nda eti, kıymayı, kuşbaşını verelim” sözlerini kullanmış, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye de gerekli çalışmalar için talimat vermişti.

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

TVHB: “Onlar Sokak Hayvanı Değil, Sahipsiz Hayvanlardır”

HIZLI YORUM YAP