19,0891$% 0.19
20,6260€% 0.57
1.199,43%-1,02
1.992,00%-1,32
4.997,80%-0,68
517769฿%-2.13615
Bu sezon satın alınan tüm mısır tohumlarının Clothianidinin – poncho FS 600) bakanlık tarafından yasaklanmasından dolayı, ilaçlı mısır tohumlarının bölgede farklı ilaçlarla işlenerek satışa sunulduğunu kaydeden Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bu sebeple beyaz sineğe karşı savunmasız kalındığını ve korkulanın olduğunu söyledi.
Mehmet BAYRAM yaptığı açıklamada; “Meclis Başkanımız Mustafa KANSIZ ve Odamız Ziraat Mühendisi İsmail ÖZ ile birlikte bölgemizde mısır ekilen arazilerde yaptığımız kontrollerde çok yoğun bir şekilde empoasca (beyaz sinek) salgını gözükmektedir. Acilen önlem alınmadığı takdirde tarlalarda sezon sonunda çok büyük oranda verim kayıpları ile karşı karşıya kalınacaktır” dedi.
Başkan Bayram, “Bu sezon satın almış olduğunuz tüm mısır tohumları Clothianidinin( poncho FS 600) bakanlık tarafından yasaklanmasından dolayı ilaçlı mısır tohumları bölgede farklı (bozkurt ve tel kurduna etkili) ilaçlarla işlenerek satışa sunuldu. Bu sebeple çok büyük tehlike arzeden beyaz sineğe karşı savunmasız kalındı ve korkulan oldu. Asıl problemde bundan sonra başlayacak. Şu an tarlalarda buğdayların yeşil olması hasebiyle sinekler buğday tarlalarında ikame ediyor. Buğdayların hasadı yaklaşıyor ve yeşil aksamların kurumaya başlamasıyla birlikte tüm beyaz sinekler, mısır tarlalarında beslenmeye başlayacak ve mısırlarda büyük zarara sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.
Arazilerin acilen kontrol edilmesini söyleyen Bayram, “Damlama sermiş olsanız dahi verim kaybı yaşamamak için holdelerle ilaçlama yapabilirsiniz. Damlama ile sistemik ilaçlar kulanılması da ziraat mühendislerimiz tarafından tavsiye edilmektedir. Ziraat Odası olarak konuyu Tarım ve Orman İl Müdürümüz Yusuf ŞAHİNBAŞ’a ilettik ve gerekli çalışmalara başlandı. Konuya çözüm aranması zaruridir. Aksi halde bahsettiğimiz çözümleri uygulayamayacağınız için verim kayıplarınız kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu.
Çiftçiye Ücretsiz Verilecek Tarım Arazileri İçin 7 İl Belirlendi
Mersin’de Açık Alanda Üretilen Tescilli Silifke Çileğinde Hasat Sezonu Başladı
Reklam Kurulu, ESK’nin İtibarından Haksız Olarak Yararlanan Kasaplarla İlgili Harekete Geçti
Nar Ekşisi İzlenimi Veren Narlı Sosların Piyasaya Arzı Yasaklandı
Tarımsal Üretimin Planlanması Verimliliği Artıracak
Tarım Kredi Marketleri, Ramazanda Temel Gıda ve Temizlik Ürünlerini Sabitledi
Çiftçilere Yaklaşık 1,7 Milyar Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Bugün Yapılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı Ramazanda Gıda İşletmelerini Sıkı Denetime Tabi Tutacak
Deprem Bölgesindeki 100 Milyon Ton Enkaz İçin Geri Dönüşüm Uyarısı
Yuvacık Barajı’nda Su Seviyesi Yüzde 94’e Yükseldi
Fiyatları Sabitlenen Et Ürünlerinin Satışı Yarın Başlıyor