DOLAR

32,3395$% 0.23

EURO

35,1540% 0.01

GRAM ALTIN

2.302,85%1,13

ÇEYREK ALTIN

3.963,00%-0,07

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2289611฿%2.89392

a

Mısırda Beyaz Sinek Tehlikesi

Mısır ekilen arazilerde çok sayıda beyaz sineğe rastlandı. Üreticiler önlem alınmadığı takdirde sezon sonu büyük oranda verim kaybıyla karşı karşıya kalınacağından endişe ediyor.

Bu sezon satın alınan tüm mısır tohumlarının Clothianidinin – poncho FS 600) bakanlık tarafından yasaklanmasından dolayı, ilaçlı mısır tohumlarının bölgede farklı ilaçlarla işlenerek satışa sunulduğunu kaydeden Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bu sebeple beyaz sineğe karşı savunmasız kalındığını ve korkulanın olduğunu söyledi.

ad768x90

TARLALARDA BÜYÜK VERİM KAYBI YAŞANABİLİR

Mehmet BAYRAM yaptığı açıklamada; “Meclis Başkanımız Mustafa KANSIZ ve Odamız Ziraat Mühendisi İsmail ÖZ ile birlikte bölgemizde mısır ekilen arazilerde yaptığımız kontrollerde çok yoğun bir şekilde empoasca (beyaz sinek) salgını gözükmektedir. Acilen önlem alınmadığı takdirde tarlalarda sezon sonunda çok büyük oranda verim kayıpları ile karşı karşıya kalınacaktır” dedi.

SİNEKLER ŞU AN BUĞDAY TARLALARINDA

Başkan Bayram, “Bu sezon satın almış olduğunuz tüm mısır tohumları Clothianidinin( poncho FS 600) bakanlık tarafından yasaklanmasından dolayı ilaçlı mısır tohumları bölgede farklı (bozkurt ve tel kurduna etkili) ilaçlarla işlenerek satışa sunuldu. Bu sebeple çok büyük tehlike arzeden beyaz sineğe karşı savunmasız kalındı ve korkulan oldu. Asıl problemde bundan sonra başlayacak. Şu an tarlalarda buğdayların yeşil olması hasebiyle sinekler buğday tarlalarında ikame ediyor. Buğdayların hasadı yaklaşıyor ve yeşil aksamların kurumaya başlamasıyla birlikte tüm beyaz sinekler, mısır tarlalarında beslenmeye başlayacak ve mısırlarda büyük zarara sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.

DERHAL ÖNLEM ALINMALI!

Arazilerin acilen kontrol edilmesini söyleyen Bayram, “Damlama sermiş olsanız dahi verim kaybı yaşamamak için holdelerle ilaçlama yapabilirsiniz. Damlama ile sistemik ilaçlar kulanılması da ziraat mühendislerimiz tarafından tavsiye edilmektedir. Ziraat Odası olarak konuyu Tarım ve Orman İl Müdürümüz Yusuf ŞAHİNBAŞ’a ilettik ve gerekli çalışmalara başlandı. Konuya çözüm aranması zaruridir. Aksi halde bahsettiğimiz çözümleri uygulayamayacağınız için verim kayıplarınız kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu.

ad768x90

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Çiftçiye Ücretsiz Verilecek Tarım Arazileri İçin 7 İl Belirlendi

HIZLI YORUM YAP