27,2180$% 0.03
28,8315€% -0.08
1.674,47%-0,09
2.767,00%-0,07
%
717428฿%0.7197
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat için sayılı günler kaldı.
Mayıs ayının ortalarında başlaması beklenen çay hasadında, bu yıl sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması ve büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üreticinin de kente girişlerinin yasaklanması ile çay hasadı için işçi arayışı başladı.
İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde 4 ilin valilikleri ile ilgili kuruluşların temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantılarda, çay hasadının nasıl yapılacağına dair yol haritası belirlenmeye çalışılıyor.
Çay hasadı için bölgede gerçek üreticilere karantina uygulamalı kente giriş izni ve işçi havuzu oluşturulması formüleri üzerinde duruluyor. Çay hasadı öncesi, il dışından gelmek için 100 binden fazla kişi başvuru yaptı.
Çaykur tarafından başlatılan çalışma ile il dışından memleketlerine gelmek isteyen kişiler arasında çay hasadını önceki yıllarda kendileri yapan üreticiler belirleniyor. Tespit edilen üreticilere karantina uygulamalı memleketlerine giriş izni formülü üzerinde duruluyor. Bu yöndeki nihai karar Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından verilecek. Kurul, salgın nedeniyle bu kişilerin memleketlerine dönüşlerini riskli görürse karar uygulanmayacak.
Bir diğer formül ise oluşturulacak işçi havuzu ile çay hasadının yapılması. İşçi havuzuna salgın nedeniyle kendi işi olumsuz etkilenen ve iş arayanlar ile eğitime uzaktan devam edilirken memleketine dönen üniversite öğrencileri dahil edilecek. Havuzda toplanacak işçiler, büyük kentlerden gelemeyen ve çayını kendisi toplayamayacak olan üreticiler adına yevmiye ile çalışacak.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay hasadının sorunsuz yapılabilmesi için yürütülen çalışmaları anlatan AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, konunun ayrıntılarıyla ilgili bilgi verdi.
Çiftçiye Lavanta Desteği
Yasa Dışı Su Ürünleri Avcılığına 81 İlde Eş Zamanlı Denetim Başlatıldı
Hayvan Sayısından Araziye Kadar Her Veri Tutulacak: Tarımda Beklenen Adım Atıldı
Fındık Alım Fiyatları Hakkında TMO’dan Yeni Açıklama
Pancar Üreticilerine Avans Ödemeleri Bugün Yapılacak
Türkiye Arıcılık Haritası Güncellendi
Seyir Halindeki Traktör Alev Alev Yandı
73 Bin Hayvan Kapasiteli Besi Çiftliğinde Hem Et Hem Enerji Üretiliyor
Afetzede Kayısı Üreticilerine 1 Milyar Liranın Üzerinde Hasar Ödemesi Gerçekleştirildi
Bakan Yumaklı “Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol”ün İmzalandığını Bildirdi
Yetiştiriciler, Yöresel Hayvancılığa Verilecek Hibe Destekten Memnun