DOLAR

32,5630$% 0.14

EURO

34,8428% 0.47

GRAM ALTIN

2.417,64%-0,61

ÇEYREK ALTIN

4.100,00%-0,57

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2153318฿%-0.07064

a

Bakan Pakdemirli’ye Tarım Sunumu Yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 766 tarım temsilcisini telekonferans aracılığıyla bir araya getirecek. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, toplantıda yapılacak sunumun ana gündem maddelerinden birinin Batı Akdeniz’in üretim potansiyelini artırmak olduğunu söyledi.

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, rekor katılımlı bir telekonferansta sektör temsilcileriyle buluşacak. İl ve ilçelerden 766 odanın başkanlarının katılacağı toplantıda, bitkisel üretimde başı çeken Batı Akdeniz’de üretim planlaması ana gündem maddelerinden biri olacak. Gazipaşa’dan Kaş’a her bölgeden üretici temsilcilerinin taleplerinin bölgeleriyle ilgili sorulara yanıt vereceğini ileten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Bu sayede bölgenin tarımsal üretim planını ortaya koyup yol haritası çizeceğiz” dedi.

ad768x90

BAKAN’A SUNUM YAPILACAK

Antalyalı üreticinin taleplerini toplantı öncesi bir araya getirip Genel Başkan Şemsi Bayraktar’a sunduklarını söyleyen Alp, “Çiftçimizin güçlenmesi için ihtiyaç duyduğumuz adımları ve sektörün yaşadığı sıkıntıları maddeler halinde bildirdik. Daha sonra tüm illerden giden talepler bir rapor haline getirildi. Şemsi Bayraktar, toplantı sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sunum yapacak. Biz de Bakan Pakdemirli’nin aldığı bilgiler doğrultusunda sorduğu sorulara orada yanıt vereceğiz. Böylece Kumluca’daki, Elmalı’daki, Alanya’daki oda başkanı, bölgeleriyle ilgili sorulara yanıt verecek, yerel durumu aktaracak” şeklinde bilgi verdi.

ÜRÜN DESENİNE GİDİLMELİ

Başkan Alp, Bakan Pakdemirli’ye sunulmak üzere bölgeden aktardıkları bilgi ve talepleri şöyle sıraladı: “Antalya tarımında elektrik sıkıntısı hat safhada. Girdi fiyatları giderek artarak üreticiyi zorlayan boyutlara ulaştı. Çiftçiye açılan kredilerle ilgili ödemelerin pandemi döneminde ertelemeleri yapıldı. Ancak bu ertelemelerin faizli mi yoksa faizsiz mi uygulanacağı konusunda net bilgilere ihtiyacımız var. Çiftçinin bütün borç ödemeleri faizsiz olmalı. Üretim planlaması için bürokrasinin devreye girerek kapsamlı bir çalışma yapması gerektiğini ilettik. Bölgesel olarak ürün desenine gidilmeli.”

ÜRETİM POTANSİYELİ BÜYÜYOR

Toplantıda öne çıkacak konulardan birinin de bölgesel üretim potansiyeli olduğunun altını çizen Alp, Batı Akdeniz üretiminin son durumuyla ilgili şu bilgileri paylaştıklarını söyledi: “Şu anda Antalya’da yetişmeyen hiçbir bitki yok. Son dönemde özellikle tropikal meyvelere ilgi arttı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (BATEM) başlattığı saha çalışmaları ile önümüzdeki günlerde Antalya’da en uygun yer belirlendikten sonra kahve üretimine geçilecek. Kakao da ürün yelpazemize giren yeni bir ürün olarak giderek artacak. Beklenenin çok üzerinde gelişen muz seracılığında önümüzdeki aylarda ürün ihraç edebilir duruma geleceğiz. Aromatik bitkiler pazarındaki çeşitliliğimizle de önemli bir yol katettik.”

ad768x90

PANDEMİDE BAŞARI TABLOSU

Tarım üretiminde pandemi döneminde üretim kaybı yaşanmadığını dile getiren Alp, Bakan Pakdemirli’ye yapılacak sunumda bu dönemin başarı tablosunun da yer alacağını belirtti. Alp, “Tarımı yasakların dışında tutan uygulamalarla ekilen seralarda ve tarım alanlarında en ufak bir daralma yaşamadık. Yaş ortalaması 50 üstü olan tarımda 70 yaşındaki çiftçi de dahil herkes sınırlama olmadan ektiği toprakla ilgilenebildi. 83 milyonun beslenmeye devam edebilmesi için üretici bu süreçte büyük bir özveriyle çalıştı. Rusya’dan yıllık 5 milyon tona yakın buğday alıyorduk. Pandemide Rusya buğday ihraç etmeyi durdurunca her koşulda kendi kendimize yetebilecek miktarda ürünü üretmenin ne kadar önemli olduğunu gördük” diye konuştu.

TEŞVİK EDİCİ UYGULAMALAR

Tarım alanında 2019 ve 2020’de hayata geçirilen teşvik edici uygulamaların sektörün üretim kapasitesini ciddi oranda arttırdığını ifade eden Alp, sözlerine şöyle devam etti: “Domates ve sebzede projeli üretimde verilen hibe desteği, seralarda ve açık arazide düşük faizli işletme kredisi, seralara modernizasyon kredisi, fide desteği ve ürün bazlı teşvikler çiftçinin yeni yatırımları göze alabilmesini sağladı. Bu sayede her gün Antalya’da yeni bir ürünle yola çıkıyoruz. Tarımsal üretimde yaşanan bu hızlı gelişmenin devam edebilmesi için bölgesel incelemelerle ürüne yönelik teşviklerin sürmesini bekliyoruz.”

ad768x90
ad768x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Gıda Bilim Kurulu Oluşturuluyor

HIZLI YORUM YAP